ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αστέριος Φίλης

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενήλικες, γονείς και δημοσιογράφοι, κατηγορούν τη νέα γενιά ότι δεν αγαπά το σχολείο ή ότι αναζητά τρόπους να αποφεύγει το μάθημα. Πρόκειται συνήθως για μια στάση ατόμων που έχουν απομακρυνθεί πολύ από τα προβλήματα της εκ-παίδευσης και την ψυχολογία των μαθητών και δεν κατανοούν

πως αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά των νέων.

Η νέα γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με την ιστορία εν μέσω της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.  Ο ρόλος που διαδραματίζει, καθοριστικός! Πρωταγωνιστεί σε κάθε καινοτόμα ιδέα που εισέρχεται στην καθημερινότητά μας με ταχύτατους ρυθμούς και απίστευτη ισχύ. Η παιδεία, πράγματι, είναι ένα κολοσσιαίας σημασίας ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία και το μέλλον της νέας γενιάς, καθώς αποτελεί το βασικό μοτέρ εξέλιξης της κοινωνικής δομής, των επιστημών και του πολιτισμού. Η παιδεία, μαζί με την ελευθερία και τη δημοκρατία, έννοιες αναπόσπαστες άλλωστε και μεταξύ τους ανατροφοδοτούμενες, αποτελούν το ύψιστο δημόσιο αγαθό στον σύγχρονο κόσμο.

Το μεγάλο κίνητρο για αλματώδη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς που δομούν μία κοινωνία, μπορεί να το παρέχει ο παράγοντας που ονομάζεται, πολιτική. Στις μέρες μας είναι μια παρεξηγημένη έννοια λόγω των πολλών δόλιων πολιτικών που ασκούν πολιτική εις βάρος διάφορων κοινωνικών ομάδων, και όχι εις όφελός τους. Μεγάλη μερίδα των νέων απαξιώνουν τον παράγοντα «Πολιτική», απέχοντας από το ρόλο τους στα κοινά.  Στον Ελλαδικό χώρο το φαινόμενο αυτό όλο και ακμάζει, διότι το πολιτικό σύστημα έχει παραγκωνίσει εντελώς και έχει παραμερίσει σε μεγάλο βαθμό τον καταλυτικό παράγοντα, της Παιδείας.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης αναδύεται δειλά δειλά μία μικρή φλόγα στην ελληνική κοινωνία από τους φιλόδοξους νέους της, οι οποίοι παρά την κοινωνικοοικονομική και ηθική κρίση που πλήττει τη χώρα, κυριεύονται από το αίσθημα της ιστορικής ευθύνης που συναντούν στο διάβα τους. Είναι εδώ! Μεγάλωσαν ανατράφηκαν και γαλουχήθηκαν με τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.  Διεκδικούν τη φωνή, το βήμα που θα τους αναδείξει και θα τους οδηγήσει στο σανίδι της παράστασης όπου θα είναι πρωταγωνιστές.

Τελικώς, όλα όσα συνθέτουν την συμπεριφορά, το αίσθημα ευθύνης και την ευαισθητοποίηση που αναδεικνύει ο εκάστοτε πολιτικός, αποτυπώνονται αισθητά σε όλους αυτούς που με κόπο και ζήλο προσφέρουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις αξίες τους, υπηρετώντας έναν σκοπό.

Σε κάθε κοινωνική δομή υπάρχουν οι ηγέτες, που αναδεικνύονται από το σύνολο των ανθρώπων που τη συνθέτουν.  Με κάθε μέσο παρέχεται η ευκαιρία να παραθέσεις τις απόψεις σου σε δημόσιο διάλογο, θα διαφωνήσεις, θα συμφωνήσεις, θα αντιπαρατεθείς.  Αναγνωρίζουμε σε όλους το δικαίωμα να μας ασκούν κριτική, χωρίς να παραιτούμαστε από το δικό μας δικαίωμα στην κριτική.  Η κριτική είναι η πεμπτουσία του Τύπου και της Δημοκρατίας και δεν γνωρίζει φραγμούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ