Β. ΈΞΑΡΧΟΣ: ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δήλωση του διευθυντή της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ

Με την πληρωμή της πρώτης δόσης της βασικής ενίσχυσης  η παρακράτηση των οφειλών στον ΕΦΚΑ, στις εφορίες, στον ΕΛΓΑ, στις τράπεζες και στους Δήμους  και τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες αποτέλεσαν για τους αγρότες ένα ισχυρό σοκ.

Για πολλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης ήταν δώρο άδωρο, αφού τα ευρώ που έβαλαν στην τσέπη τους ήταν μηδενικά ή ελάχιστα.

Έτσι, η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά και αποτελεί θηλιά στο λαιμό πολλών γεωργών και κτηνοτρόφων θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Είναι πλέον φανερές οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και πολλοί αγροτικοί φορείς για τη θεσμοθέτηση του ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού αγροτών.

Σύμφωνα με την πρόταση, το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού θα προσδιορίζεται ανάλογα με τη δυναμικότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης (στρέμματα, αριθμός ζώων κλπ), της ομάδας παραγωγών ή του συνεταιρισμού, τον κύκλο εργασιών των προηγούμενων ετών, τον αριθμό των μελών της οικογένειας και των απασχολούμενων.

Επειδή είναι ήδη πολύ αργά, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει αμέσως αποδεκτή αυτήν την πρόταση γιατί αλλιώς πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.