ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ(ΟΙ)

Οι διαδικασίες για το νέο  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  όπως τις  έζησε η κοινωνία  το περασμένο καλοκαίρι και οι πρόσφατες  εξελίξεις που κατέγραψαν μια συνολική συμφωνία των εμπλεκομένων στη διαβούλευση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, δεν αφορούν μόνον τον χώρο της Παιδείας.

Ακουμπούν επιπροσθέτως κι άλλους τομείς της ασκούμενης πολιτικής. Άλλωστε είναι αρκετές στο παρελθόν οι περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι οι στρεβλώσεις και οι ανεπάρκειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντανακλούν λαθεμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε άλλους τομείς.

Στρεβλώσεις, που πέρα από εξειδικευμένες  προσπάθειες ατόμων  και αποσπασματικές δράσεις  ιδρυμάτων, στέρησαν την παραγωγική διάρθρωση της χώρας από την αναγκαίες γέφυρες ανάμεσα στην γνώση και την οικονομικοκοινωνική εξέλιξη. Οι λαθεμένες πολιτικές που υποτάσσονταν στην οικονομία της αγοράς, διαμόρφωσαν στην χώρα μας μία μεταπρατική οικονομία, αντί μιας ολιστικής και ισόρροπης αναπτυξιακής διαδικασίας. Μια μεταπρατική οικονομία που ώθησε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο περιθώριο του ρόλου της και των αντικειμενικών δυνατοτήτων της. Μια ανισότιμη σχέση που ξεκομμένη από την έρευνα , τις βασικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και τις δυνατότητες των περιφερειών της χώρας, στραγγάλισε την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα της επιστημονικής κοινότητας.

Και είναι ακριβώς η αλλαγή αυτής της σχέσης ανάμεσα στη γνώση και την κοινωνία, που  έρχεται να σφραγίσει με το περιεχόμενο του το νομοσχέδιο για το νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όλα τα άλλα, που το αντιπολιτευτικό μένος όσων δεν επικοινωνούν με τις αναγκαίες αλλαγές και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  και  όσων αισθάνονται άνετα με το παλιό  που άρθρωσε δομές συνυπεύθυνες  για τα αδιέξοδα , αποτελούν  αρνήσεις  που στην συντριπτική τους πλειονότητα αδυνατούν να αντιπαρατεθούν με το μέγεθος και την ποιότητα των προτεινόμενων αλλαγών. Ποιότητα που ενσωμάτωσε όλες τις λογικές και δίκαιες αιτιάσεις και προτάσεις, φορέων και προσώπων , που στέκονται με αγωνία , επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον για την όσο γίνεται καλύτερη ενσωμάτωση και ολοκλήρωση των αναγκαίων προσαρμογών. Ποιότητα όμως που απέβαλε σαν ξένα σώματα , όλες αυτές τις άναρθρες κραυγές και τις απόλυτες απορρίψεις  όσων δεν θέλουν και δεν μπορούν να αποκοπούν από το  παλιό που κατέστρεψε τη χώρα.

Όλοι αυτοί που με την βοήθεια μιας αλλοτριωμένης διαπλοκής, επιχειρούν να δεσμεύσουν και την Θεσσαλία  στα ποικιλώνυμα συμφέροντα, που στέκονται αρνητικά απέναντι στο καινούργιο που αναζητά η κοινωνική πλειοψηφία και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλοι αυτοί που αρνούνται την ευθύνη τους για την συμμετοχή τους στην Κρίση  και την Χρεωκοπία, ηττήθηκαν κατά κράτος σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μην προχωρήσει η αναγκαία αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Θεσσαλίας. Όχι από τον Γαβρόγλου και τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε , αλλά από μια εκπαιδευτική πολιτική που είναι ενσωματωμένη σε ένα διαφορετικό προοδευτικό αναπτυξιακό μοντέλο. Αυτό που υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ