ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Ανακοίνωση της Ένωσης γονέων και κηδεμόνων μαθητών Δήμου Λαρισαίων

Η Ένωση Γονέων και κηδεμόνων καλεί κάθε γονιό μαθητή γυμνασίου και λυκείου  να πάρει θέση απέναντι στην εκρηκτική κατάσταση που –μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς- ζούμε στα σχολεία με:

τραγικές  ελλείψεις προσωπικού,

με  συμπτύξεις τμημάτων με αποτέλεσμα τα 27άρια και 28άρια τμήματα ακόμη και 38 μαθητές σε εργαστήρια (δεν έχει δοθεί ακόμη οριστικό πρόγραμμα σε πολλά σχολεία)

Την ίδια ώρα που Υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί άνεργοι για να καλύψουν τα κενά.

με ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή

Την ίδια ώρα που  υπάρχουν χιλιάδες επιστήμονες και τεχνίτες άνεργοι για να φτιάξουν ασφαλείς σχολικές υποδομές.

με την πληρωμή των ξενόγλωσσων βιβλίων  από την τσέπη των γονέων.

Την ίδια ώρα και τούτη η κυβέρνηση- όπως και οι προηγούμενες- όχι μόνο δεν τσιγκουνεύονται τα χρήματα  όταν πρόκειται για ΝΑΤΟΙΚΕΣ δαπάνες και εξοπλισμούς, στους οποίους η χώρα μας έχει από τις υψηλότερες θέσεις!

Ενώ ταυτόχρονα, η περιοχή της Θεσσαλίας και της Λάρισας μετατρέπεται σε σταυροδρόμι κινδύνου με την εγκατάσταση των αμερικάνικων μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών  (drones! )

Όλα τα παραπάνω προετοιμάζουν  τη μετατροπή του Λυκείου σε ακόμη πιο σκληρό εξεταστικό κέντρο μέσα από το πολυδιαφημισμένο δήθεν «Νέο Λύκειο» και τον νέο τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ας σκεφτεί κάθε γονιός:

θα ωφεληθεί στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του το παιδί του, με το αδυνάτισμα  ακόμη περισσότερο της όποιας γενικής παιδεία,  που θα σταματά στην Α’ Λυκείου;

Θα ωφεληθεί στην επιλογή σχολής – επαγγέλματος, όταν το “νέο λύκειο”  περιορίζει  δραματικά τις επιλογές σχολών για τους μαθητές, όταν η Γ’ Τάξη μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.

Όχι μόνο δε θα ωφεληθεί αλλά  προωθείται ακόμη πιο αποφασιστικά το «ξεσκαρτάρισμα» των μαθητών και η πρόωρη επαγγελματική επιλογή!

Η Ένωση γονέων και κηδεμόνων παλεύει για ένα σχολείο θα καλλιεργεί πολύπλευρα την προσωπικότητα κάθε μαθητή ως την ενηλικίωσή του, θα αναπτύσσει κριτική ικανότητα, όλες τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του.

Μόνον τότε θα ώστε να μπορεί να επιλέξει -σχετικά πιο ελεύθερα- αν θα συνεχίσει στην ανώτατη, στην επαγγελματική ή στην καλλιτεχνική εκπαίδευση ή αν άμεσα θα εργαστεί.

είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας που επιλέγουν το δρόμο του αγώνα.

Το ίδιο, κατά τη γνώμη μας πρέπει να κάνουν και οι δάσκαλοί τους. Δεν πρέπει να υπάρξει εκπαιδευτικός που να παίξει το ρόλο του παιδονόμου, απειλώντας μαθητές με απουσίες, χάσιμο εκδρομών, κλπ

Ο αγώνας μας είναι κοινός για :

Για να είναι η παιδεία αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν.

Για ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες με αγάπη για τη γνώση και τον άνθρωπο, που θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη, θα ερευνά και θα καλλιεργεί τα ταλέντα των παιδιών, θα κεντρίζει το ενδιαφέρον και την φαντασία τους.

Για να βάλουμε φραγμό στα σχέδια για ένα Λύκειο-εξεταστικό κέντρο που θα αγχώνει ακόμα περισσότερο τα παιδιά μας, θα μας αναγκάζει να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα φροντιστήρια.

Για ένα σχολείο με σύγχρονες υποδομές

Για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.

Για τα δικαιώματα στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες.

Για πλήρη δημόσια υγειονομική κάλυψη των παιδιών, ελεύθερο χρόνο και τις απαραίτητες υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ασφαλών παιδικών χαρών στις γειτονιές.

Για την ενημέρωση και την πρόληψη ενάντια στα ναρκωτικά και σε όλες τις εξαρτήσεις, την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων και καταστροφών.

Για την αξιοπρεπή κι ισότιμη ένταξη στη σχολική καθημερινότητα όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις κι αποκλεισμούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ