ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ “ΚΟΒΟΥΝ” ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Το ζήτημα της μη πληρωμής της Βασικής Ενίσχυσης του 2018 σε πολλούς παραγωγούς του Ν. Λάρισας, λόγω της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, έπειτα από επικοινωνία που είχε με παραγωγούς του Νομού, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό «να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες  ώστε να πληρωθούν όσοι έχουν εκκρεμότητες από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και να μην “τιμωρηθούν” πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενστάσεων και αντιρρήσεων».

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κέλλα:

Πριν λίγες ημέρες πιστώθηκε στους λογαριασμούς των αγροτών το 70% της Βασικής Ενίσχυσης του 2018.

Ανάστατοι, όμως, είναι παραγωγοί του Ν. Λάρισας, στους λογαριασμούς των οποίων δεν πιστώθηκαν χρήματα της Βασικής Ενίσχυσης, κυρίως λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, διαδικασία που ξεκίνησε στην περιοχή μας από τον Μάρτιο του 2017 με αεροφωτογραφίες του 1945.

Έως τον Αύγουστο του 2017 πραγματοποιήθηκαν οι ενστάσεις των ενδιαφερομένων, λόγω μεταβολών που αφορούσαν είτε ζητήματα αναδασμών από το 1950 και μετά, είτε αναγνωρίσεις, με διοικητικές πράξεις, εκτάσεων ως ιδιωτικές και καλλιεργήσιμες με βάσει το Νόμο 998/1979 και ζητήματα χρησικτησίας για ιδιοκτησίες που αποκτήθηκαν το διάστημα 1885 – 1915, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Θέμα υπάρχει, ακόμη, με τις περιπτώσεις αγροτών, που προσέφυγαν στο ΣτΕ και δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές αποφάσεις.

Επειδή η Βασική Ενίσχυση αποτελεί για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα και απώλεια της λειτουργεί καταδικαστικά για αυτούς.

Επειδή εκκρεμεί η πληρωμή ενισχύσεων, προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη (Βιολογικά, Απονιτροποίηση, Συνδεδεμένη, προγράμματα Νέων Αγροτών) και  ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί, που έχουν εκκρεμότητες από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών και να μην “τιμωρηθούν” πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενστάσεων και αντιρρήσεων;

Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ