ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΑΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΚΛ

Το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας, απέστειλε εδώ και ημέρες αίτημα προς την υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου με το οποίο ζητά άμεση συνάντηση, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι και απλήρωτοι από τις πρώην Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

“Κυρία υπουργέ

Ζητάμε την πραγματοποίηση άμεσης συνάντησης μαζί σας, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπων του συναρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουμε την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος που λιμνάζει εδώ και 5 χρόνια και αφορά την μη εξόφληση των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων απόλυσης σε 144 πρώην εργαζομένων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, 22 απολυμένους της πρώην ΕΑΣ Ελασσόνας και ένα μικρότερο αριθμό απολυμένων από την ΕΑΣ Φαρσάλων.

Η πρώην ΕΑΣ Λάρισας, τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων της, τον Νοέμβριο του 2012, με βάση τον τότε ισχύοντα νόμο 4015/2011.  Ως εκκαθαριστές ορίσθηκαν λίγους μήνες αργότερα, οι κ. Κούτας Βασίλειος, δικηγόρος Λάρισας και Γκαμπλιάς Νικόλαος, οικονομολόγος.

Το Δ.Σ της ΕΑΣ Λάρισας, απέλυσε τους 144 εργαζόμενους που είχε τότε, οι οποίοι δεν αποδέχτηκαν τις απολύσεις τους και στη συνέχεια αυτές τους επιδόθηκαν με δικαστικό επιμελητή κατ’ οίκον, μέχρι και τον Απρίλιο του 2013.

Τα χρέη της ΕΑΣ Λάρισας, προς τους 144 εργαζόμενους που απέλυσε, ανέρχονται στα 6 εκατομμύρια ευρώ περίπου και αφορούν δεδουλευμένα δυο ετών και τις αποζημιώσεις απόλυσης τους.

Τα υπόλοιπα χρέη της ΕΑΣ Λάρισας, σε γενικές γραμμές είναι (6 εκατομμύρια περίπου στο ΙΚΑ, 8 εκατομμύρια στο δημόσιο, 100 εκατομμύρια περίπου στην πρώην ΑΤΕ, σήμερα Τράπεζα Πειραιώς και κάποια μικρότερα ποσά σε προμηθευτές και αγροτοπαραγωγούς για προϊόντα που είχαν παραδώσει και δεν πληρώθηκαν).

Από τις αρχές του 2013, που ανέλαβαν οι εκκαθαριστές, εκποίησαν ένα μικρό μέρος ακίνητης περιουσίας (αποθήκες κυρίως) και έναν αριθμό οχημάτων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας.

Παράλληλα ενοικιάζουν 2 εκκοκκιστήρια βάμβακος, στα χωριά Μέλισσα και Αγ. Ανάργυροι Λάρισας, έναντι 300.000 ευρώ περίπου ετησίως και 1 εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιών στο χωριό Ευαγγελισμός Λάρισας, έναντι 240.000 ευρώ ετησίως. Συνολικά εισπράττονται από τα ενοίκια 540.000 ευρώ ετησίως.

Από το 2013 έως σήμερα, στους 144 απολυμένους της ΕΑΣ Λάρισας, έχει δοθεί από τους εκκαθαριστές, το ποσό του 1.000.000 ευρώ περίπου, δηλαδή 6.000 ευρώ στον καθένα και υπολείπονται άλλα 5.000.000 ευρώ περίπου, που αναλογούν σε 35.000 περίπου κατά μέσο όρο, σε κάθε απολυμένο.

Πρόθεση των εκκαθαριστών, ήταν να εξοφλήσουν σταδιακά και τους 144 απολυμένους για το σύνολο των οφειλόμενων, από τα έσοδα ενοικίασης περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣ Λάρισας.

Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατόν, γιατί :

Α)  με βάση το νόμο περί συνεταιρισμών που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση το 2015, δεν επιτρέπεται η πώληση παραγωγικών μονάδων των πρώην ΕΑΣ και συνεταιρισμών.

Β)  έχουν μπλοκαρισθεί τόσο ο λογαριασμός εκκαθάρισης της ΕΑΣ Λάρισας, που έχει αυτή τη στιγμή περίπου 300 χιλιάδες ευρώ, όσο και ο λογαριασμός στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων με 1 εκατομμύριο ευρώ, από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου και της πρώην ΑΤΕ, νυν Τράπεζας Πειραιώς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν πληρωμές οι εκκαθαριστές στους εργαζόμενους.

Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης της ΕΑΣ Λάρισας, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε ως Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, από τον εκκαθαριστή δικηγόρο κ. Κούτα, στις αρχές του 2018 και θα μπορούσε να πλειστηριάσει περιουσιακά στοιχεία για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς τους, αλλά δεν μπορεί να το κάνει λόγω της απαγόρευσης που προαναφέραμε για τις παραγωγικές μονάδες.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, εκφράζοντας όλους τους απολυμένους της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της εξόφλησης όλων των οφειλόμενων, χωρίς όμως να βλέπουμε να υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί αυτό το θέμα.

Να σημειώσουμε ότι από τους 144 απολυμένους, ορισμένοι συνταξιοδοτήθηκαν, ορισμένοι εργάζονται περιστασιακά και άλλοι παραμένουν άνεργοι, ωστόσο όλοι τους βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησαν μεγάλες υποχρεώσεις και χρωστάνε σε διάφορους (ΔΕΚΟ, δάνεια σε τράπεζες και γνωστούς, άλλες υποχρεώσεις). Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα είχαμε παρέμβει ως Εργατικό Κέντρο Λάρισας και αποτρέψαμε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου σε σπίτια απολυμένων.

Εχουμε συναντηθεί και στο τέλος του 2016, αλλά λύση δεν δώσατε ακόμα.

Επειδή αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, ζητάμε να γίνει άμεσα η συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και εκπροσώπων των απολυμένων της ΕΑΣ Λάρισας, όπως και των πρώην ΕΑΣ Ελασσόνας και Φαρσάλων μαζί σας και με την συμμετοχή και εκπροσώπου του συναρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί λύση στο πέρα για πέρα δίκαιο αίτημα των απολυμένων να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσής τους.

Ζητάμε συγκεκριμένα:

Επειδή στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, η σειρά κατάταξης των απολυμένων εξακολουθεί να έπεται των τραπεζών, δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, ζητάμε να αλλάξει αυτό και να τεθούν σε προτεραιότητα οι απολυμένοι έναντι όλων των άλλων πιστωτών, όπως ίσχυε όταν μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης η ΕΑΣ Λάρισας.

Με παρέμβαση της κυβέρνησης να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί (εκκαθάρισης της ΕΑΣ Λάρισας και στο παρακαταθηκών και δανείων), ώστε να μπορέσουν να δοθούν τα χρήματα κατά προτεραιότητα στους 144 απολυμένους.

Να αρθεί η απαγόρευση πώλησης των παραγωγικών μονάδων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας ώστε από το τίμημα που θα εισπραχθεί να εξοφληθούν όλα τα οφειλόμενα στους απολυμένους.

Να γίνει ανάλογη διαδικασία για τις πρώην ΕΑΣ Ελασσόνας και Φαρσάλων ώστε και εκείνοι οι απολυμένοι να πληρωθούν επιτέλους τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσής τους”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ