ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Κ. ΚΑΤΣΙΦΑ

Τι λένε πηγές της ΕΛΑΣ για το θλιβερό γεγονός

Θολό ακόμα το τοπίο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε νεκρός ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, ενώ υπάρχει ανοικτή γραμμή για το περιστατικό μεταξύ του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου και του Αλβανού ομολόγου του.

Ήδη με παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Ιωαννίνων καλείται η αντίστοιχη αρχή στο Αργυρόκαστρο να δώσει άδεια στον ιατροδικαστή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη να διενεργήσει έρευνα στη σορό του 35χρονου. Η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δεν ήταν μόνο μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας Αλβανίας, αλλά και Έλληνας Πολίτης και έτσι βάσει διακρατικής συμφωνίας οι αλβανικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν το σχετικό αίτημα της Ελλάδος που από την πρώτη στιγμή ζήτησε διευκρινήσεις.

Καθυστέρηση

Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Newsit.gr αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υπόθεση. Άγνωστο γιατί ο ιατροδικαστής παραμένει στα Ιωάννινα περιμένοντας το πράσινο φως των αλβανικών αρχών.
Ο κ. Βουγιουκλάκης θα εξετάσει τη σορό του 35χρονου και θα κρίνει εάν τα θανατηφόρα τραύματα έγιναν από μακρινή ή κοντινή απόσταση και εάν κάποιο από αυτά είναι ίσως μεταγενέστερο του άλλου.

Η οικογένεια και οι φίλοι του 35χρονου μιλούν για εκτέλεση, μια άποψη που φάνηκε να ενστερνίζεται με την ανακοίνωσή της και η Ένωση Ελληνικής Μειονότητας Αλβανίας“Ομόνοια”. Είδαν μάλιστα το φως μαρτυρίες και εκτιμήσεις ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας χτυπήθηκε σε ένα σημείο του βουνού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλο όπου και εκτελέστηκε με βολή πιθανότατα στο κεφάλι.

Ο δικηγόρος της οικογένειας πήρε σαφείς αποστάσεις από τα όσα ακούγονται περί χαριστικής βολής και εκτέλεσης λέγοντας στον ΑΝΤ1 ωστόσο ότι «Οι πληροφορίες δεν είναι ασφαλείς ούτε σε ένα μέτρο απόσταση», είπε.

Ερωτηθείς ο δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος για το αν η οικογένεια θα διενεργήσει νεκροψία, απάντησε πως «θεωρητικά έχει ολοκληρωθεί η πρώτη πραγματογνωμοσύνη» από τις αλβανικές Αρχές, ωστόσο, «δεν έχουμε ούτε ένα έγγραφο στα χέρια μας από τις αλβανικές Αρχές, ούτε αυτό της νεκροψίας. (…) δεν ξέρουμε ούτε ποιος ούτε πότε την έκανε την νεκροψία».

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι, η οικογένεια «φρέναρε» τη διαδικασία ταφής, μέχρις ότου υπάρξει σαφής απάντηση ως προς τα αίτια του θανάτου. «Είμαι συγκρατημένος, σε ξένο έδαφος, δεν μπορώ να πω όλα αυτά που θέλω».
Τα ερωτήματα είναι πολλά καθώς οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.
Φαίνεται ωστόσο ότι οι αλβανικές αρχές έδειξαν μια… σπουδή να κλείσει γρήγορα η υπόθεση και τώρα που οι ελληνικές αρχές και η οικογένεια ζητούν ανεξάρτητη έρευνα φαίνεται ότι καθυστερούν…

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Εν τω μεταξύ νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το παρελθόν του ομογενή που έπεσε νεκρός από τα πυρά αλβανών αστυνομικών στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε συλληφθεί μετά από επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών το 2009 για συμμετοχή σε κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά. Η σύλληψη είχε γίνει μετά από μεγάλη επιχείρηση στο Χαλάνδρι. Είχε βρεθεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να έχει στην κατοχή του μισό κιλό χασίς και είχε ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλες πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή στην Αλβανία, κατά την οποία έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών αστυνομικών ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, με την ύψωση της ελληνικής σημαίας.

Όπως έγινε γνωστό, από την πρώτη στιγμή υπήρξε επικοινωνία για το περιστατικό μεταξύ του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, με τον Αλβανό ομόλογο του -στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει- και ενημερώθηκε για το συμβάν, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες προκειμένου να συμμετάσχει και η ελληνική πλευρά στις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της συμπλοκής.

Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν δρομολογηθεί μέσω της διπλωματικής οδού όλες οι ενέργειες για τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στις έρευνες, προκειμένου να ενημερώνεται και παράλληλα να παρέχει στις αλβανικές Αρχές οποιαδήποτε συνδρομή κριθεί απαραίτητη.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συμμετείχε στον σημαιοστολισμό στους Βουλιαράτες, όπου αναρτήθηκαν δεκάδες σημαίες, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ανακύψει κάποιο θέμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, φορώντας στολή παραλλαγής, ήταν οπλισμένος με καλάσνικοφ, αρχικά πυροβόλησε στον αέρα και μετά κατά διερχόμενου περιπολικού της αστυνομίας, το οποίο δέχτηκε τουλάχιστον τρεις σφαίρες (υπάρχουν και φωτογραφίες), ενώ στο σημείο βρέθηκαν 17 κάλυκες. Στη συνέχεια διέφυγε. Έγιναν αναζητήσεις και τελικά εντοπίστηκε σε μία βουνοπλαγιά, στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι του. Η αλβανική αστυνομία διέταξε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην περιοχή. Σημειώθηκαν πυροβολισμοί με συνέπεια τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Δίπλα στον νεκρό βρέθηκαν οκτώ κάλυκες, μία τσάντα με περίπου 100 σφαίρες καλάσνικοφ, μαχαίρι στρατιωτικού τύπου και θηλιά στρατιωτικού τύπου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ – ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ