ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΛΥΚΟ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΝΤΟΡΟ

Αυστηρούς ελέγχους σε γάλα και κρέας ζητούν ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας

Στην αίθουσα του Εμμανουήλειου Πνευματικού Κέντρου στον Τύρναβο πραγματοποιήθηκε σήμερα η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Παλάσκας Νίκος εξέφρασε τις απόψεις και τις δράσεις της Ομοσπονδίας στους παριστάμενους κτηνοτρόφους για τα προβλήματα του κλάδου δίνοντας έμφαση για άλλη μια φορά στην μη ύπαρξη ελέγχων από το κράτος για το αιγοπρόβειο γάλα και την πτώση των τιμών. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία συνάντηση μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο σε επιμέρους προβλήματα όσο και στα γενικότερα προβλήματα τα οποία οδηγούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας σε διάλυση.

Η γενική συνέλευση ομόφωνα στο τέλος αποφάσισε τις παρακάτω δράσεις:

Την προσκόμιση στοιχείων και ενδείξεων από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους στην Ομοσπονδία έτσι ώστε να τα καταθέσει στον αρμόδιο εισαγγελέα για να σταματήσει η κατρακύλα των τιμών από την ανυπαρξία ελέγχων στο αιγοπρόβειο γάλα.

Να δοθεί το De minimis για την απώλεια εισοδήματος από την πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλους τους κτηνοτρόφους αυξάνοντας το ποσό έτσι ώστε να μην έχει επιδοματικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό.

Για ακόμη μία φορά οι κτηνοτρόφοι απαίτησαν το διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε τμήμα αγροτικό και σε τμήμα κτηνοτροφικό όπου οι εισφορές των κτηνοτρόφων να πηγαίνουν μόνο σε κτηνοτρόφους αλλάζοντας ταυτόχρονα τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και κάνοντας αναχρονιστικές μελέτες έτσι ώστε να ενσωματωθούν περισσότερες παροχές προς τον κτηνοτροφικό κλάδο.

Να δοθεί η πρέπουσα αποζημίωση στους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Λάρισας που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό καθώς με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταστράφηκαν τα δείγματα και οι συνάδελφοι δεν μπορούν να αποζημιωθούν.

Ακόμα και τώρα πρέπει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να ξεκινήσει τους απαραίτητους ελέγχους γιατί όλοι τον λύκο τον βλέπουν και ψάχνουν τον ντορό.

Τέλος αποφασίστηκε οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ομοσπονδία να γίνουν στις 20 Ιανουαρίου 2019.

Στη σημερινή συνέλευση το δήμο Τυρνάβου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιόπας, ενώ παρέστησαν  εκπρόσωποι των παρακάτω κτηνοτροφικών συλλόγων της Θεσσαλίας:

Ελασσόνας

Τυρνάβου

Παλαμά

Καλαμπάκας

Αλμυρού

Αισωνίας Μαγνησίας

Μακρυχωρίου

Πουρναρίου

Βελεστίνου

Λιβαδίου

και μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου Δεσκάτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ