ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΠ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ 5ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε, στο Ηράκλειο Κρήτης, με θέμα Ψηφιοποίηση: Το αύριο της Ευρωπαϊκής Γεωργίας.

Η κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του Candia Maris Resort & Spa αποδεικνύει περίτρανα το έντονο ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου να ενημερωθεί, να ακούσει και να μάθει το τι μέλλει γενέσθαι στο αυριανό ψηφιακό τοπίο του αγροτικού τομέα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η Κρήτη δεν κατέχει τυχαία ξεχωριστή θέση στον παραγωγικό τομέα της χώρας μας.

Στο συνέδριο έγινε εκτενής αναφορά στις ευκαιρίες του αγροτικού τομέα μέσω της ψηφιοποίησης, στον ρόλο της ΚΑΠ, καθώς και στο σχέδιο ανασυγκρότησης του εθνικού πρωτογενούς τομέα με όρους μέλλοντος. Το συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τον χαιρετισμό του κ. Γεώργιου Κορμέντζα, Γενικού Διευθυντή της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο οποίος με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε ότι η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ δεν είναι κάτι άλλο από τον ίδιο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, ενώ οι κ.κ. Joachim Rukwied και Thomas Magnusson, πρόεδροι των COPA και COGECA αντίστοιχα, έστειλαν τον δικό τους χαιρετισμό μέσω βιντεομηνύματος, τονίζοντας πως «το συγκεκριμένο συνέδριο είναι σημαντικό για να συζητηθεί το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε κατά την ομιλία του πως «το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένο στο μέλλον και αποτελεί μια σημαντική διοργάνωση από την οποία θέλουμε να αποκομίσουμε χρήσιμα πράγματα για να τα εντάξουμε στον στρατηγικό μας σχεδιασμό». Με τη σειρά του ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.), ανέφερε πως οι νέοι αγρότες έχουν τον πρώτο λόγο στην εφαρμογή της τεχνολογίας, ενώ χρειάζονται κατάρτιση και συμβουλευτική, για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές της, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στη στήριξη των νέων αγροτών. Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρέας Στρατάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, δεν έκρυψε τη χαρά του για την επιλογή της Κρήτης ως τόπου διεξαγωγής του Συνεδρίου και επιπλέον μετέφερε τον χαιρετισμό του κ. Αλέξανδρου Κοντού, Προέδρου της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Στο επίκεντρο της αγροτικής οικονομίας έθεσε τους παραγωγούς ο κ. Ιωάννης Μαυρουδής, Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε πως «η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας αποτελεί έναν τρόπο για να μπορέσουμε να πετύχουμε έναν δύσκολο, διπλό στόχο: Αφενός να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να διασφαλίσουμε τη διατροφική επάρκεια της ΕΕ και αφετέρου να συμβάλλουμε στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Είναι το λεγόμενο “πώς θα παράγουμε περισσότερα, με λιγότερα”».

Κατά τη διάρκεια της 1ης θεματικής ενότητας, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του κ. Στέλιου Ράλλη, Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο στηρίζεται στη Γεωργία Ακριβείας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί έως τον Μάρτιο του 2019 και να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020, ανοίγοντας μία νέα σελίδα στην προοπτική του αγροτικού τομέα. Ο ίδιος τόνισε πως «το έργο αξιοποιεί κυρίως την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων, τη διαστημική τεχνολογία και την τεχνολογία των Μεγάλων Δεδομένων. Με τη βοήθεια 6.500 επίγειων σταθμών συλλογής δεδομένων και του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, δεδομένα που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία του αέρα, του εδάφους, η ατμόσφαιρα και το νερό, συλλέγονται και μεταδίδονται στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα, η Υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, κα Έλλη Τσιφόρου, ως συντονίστρια, έκανε μία σύντομη αναφορά στις αλλαγές της ΚΑΠ μετά το 2020 και στη συνέχεια, στην ομιλία του, ο κ. Pierre Bascou, Διευθυντής Εισοδηματικής Στήριξης & Βιωσιμότητας της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε πως «είναι κρίσιμο να προωθήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία στον αγροτικό τομέα γιατί σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά του». Επίσης, τόνισε πως η αναθεώρηση της ΚΑΠ γίνεται γιατί ο εκσυγχρονισμός και η απλούστευσή της θα την καταστήσουν πιο εύκολα προσβάσιμη στον αγροτικό τομέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της NEUROPUBLIC, κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της ευφυούς γεωργίας ως υπηρεσία, ενώ ανέφερε πως αποτελεί μια καινούργια προσέγγιση για τη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο παραγωγός.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Καπνιάς, Διευθυντής Έργου ΟΣΔΕ της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ανέλυσε τα βασικά σημεία της νέας ΚΑΠ, ενώ ξεκαθάρισε πως η ψηφιοποίηση βρίσκεται στο επίκεντρο της ΚΑΠ καθώς οι τεχνολογίες και οι τεχνικές έχουν ωριμάσει, οι απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος είναι αυξημένες, ενώ υπάρχει ανάγκη να παραχθούν «περισσότερα με λιγότερα».

Στη νέα ΚΑΠ αναφέρθηκε και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Δημήτρης Μελάς,  τονίζοντας πως η αιχμή πολιτικής της επικείμενης ΚΑΠ είναι η ορθότερη διαχείριση της γεωργικής εκμετάλλευσης και η αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργικής γης, προτάσσοντας την «αγροτική επιχειρηματικότητα» ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της νέας περιόδου.

Τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν τα κράτη μέλη μετά το 2020, ανέλυσε στην παρουσίασή του ο κ. Μόσχος Κορασίδης, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο ίδιος ανέφερε πως η εισαγωγή καινοτομίας και εκπαίδευσης, η ανανέωση των γενεών, η προστασία των φυσικών πόρων όπως το νερό και το έδαφος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι νέοι τρόποι συνεργασίας και η στροφή στην ποιότητα και στις ανάγκες του καταναλωτή θα είναι οι βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν.
Στις ανάγκες των καταναλωτών και στον τρόπο που η ευφυής γεωργία μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «οι νέες τεχνολογίες αυξάνουν την ασφάλεια των τροφίμων, με τους σημερινούς καταναλωτές να θέλουν να γνωρίζουν περισσότερα για τον τρόπο που έχουν παραχθεί τα προϊόντα αλλά και ποιες είναι οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες».

Στις τεχνολογικές, συνεταιριστικές και χρηματοπιστωτικές στρατηγικές της εταιρείας GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της εταιρείας, κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, ενώ ο κ. Ιωάννης Κουφουδάκης με τη νέα του πλέον ιδιότητα ως Διευθύνων Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, παρουσίασε το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα του συνεδρίου, ο Εμπορικός Διευθυντής της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, κ. Πολύδωρος Ξενικάκης, από τη θέση του συντονιστή, παρουσίασε συνοπτικά πληθώρα εργαλείων για τον παραγωγό, από χρηματοδοτικά έως τεχνολογικά και εργαλεία πιστοποίησης. Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξανδρος Πολυτάκης, Επικεφαλής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού τομέα & Αγροτικής Επιχειρηματικότητας από την Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρθηκε στη συμβολή της Τράπεζας Πειραιώς στην αγροτική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων με αιχμή του δόρατος το ΠΑΑ. Ο κ. Ιωάννης Καλλιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV AUSTRIA Hellas, αναφέρθηκε στη σύνδεση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη γεωργία του αύριο με τα σύγχρονα σχήματα πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων, των τροφίμων και της περιβαλλοντικής αειφορίας.

Τέλος, ο κ. Ιωάννης Γαλάτουλας, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Έργων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, παρουσίασε ένα καινοτόμο μοντέλο για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών άρδευσης σε επίπεδο ΟΤΑ, το οποίο αποσκοπεί στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση ύδατος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ