ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ;

Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζη ζητώντας πληροφόρηση για το πότε θα αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα των εξεταστών υποψήφιων οδηγών, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΣΥ Κ. Μπαργιώτας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: 

“Από τις 30.04.2018 οι πρακτικές εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών βρίσκονται στο κενό. Οι εξεταστές απέχουν από τα καθήκοντά τους, γιατί παραμένουν απλήρωτοι από τις 2 Μαΐου 2018. Η επίσημη απάντηση του Υπουργείου δια στόματος Γενικού Γραμματέα Μεταφορών και Υποδομών είναι ότι το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις», στο οποίο θα υπάρξει σχετική ρύθμιση για επίλυση του προβλήματος, βρίσκεται σε επεξεργασία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία περίπου 30.000 πολίτες ταλαιπωρούνται στη διαδικασία απόκτησης άδειας οδήγησης και σχεδόν 17.000 αιτήσεις ανανέωσης διπλωμάτων ηλικιωμένων πολιτών άνω των 74 ετών εκκρεμούν. Επιπλέον, η διακοπή των εξετάσεων έχει τις ακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις:

– Απώλεια εσόδων για το δημόσιο, αφού υπολογίζεται ότι εισπράττονται 43 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα παράβολα για τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών.

– Απώλεια εσόδων και πάγωμα κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας για τις σχολές οδηγών, την ώρα που η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών καλείται να είναι συνεπής στις φορολογικές και ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

– Κλίμα αναστάτωσης στους υποψήφιους οδηγούς οι οποίοι, ενώ κατέβαλαν χρήματα, δεν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Κάποιοι, μάλιστα, από αυτούς έχουν άμεση ανάγκη την απόκτηση διπλώματος για επαγγελματικούς λόγους.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει φέρει σε αδιέξοδο εξεταστές και χιλιάδες υποψήφιους οδηγούς”.

Ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό:

1) Πότε θα γίνει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εξεταστών υποψήφιων οδηγών;

2) Για ποιο λόγο δεν ρυθμίζετε το θέμα με τροπολογία σε τρέχον νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί άμεσα λύση, αλλά ανακοινώνετε ότι θα υπάρξει ρύθμιση σε νομοσχέδιο που βρίσκεται σε επεξεργασία και δεν ξέρετε ακόμα πότε θα κατατεθεί;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ