ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» για τη συγκρότηση μιας Αντιπολεμικής Κίνησης που «θα παλεύει, μεταξύ άλλων, για την έξοδο από το ΝΑΤΟ, ευρωστρατό, και το κλείσιμο όλων των βάσεων, την απομάκρυνση των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων και των drones

από τη Λάρισα. Σε ανακοίνωση – κάλεσμα αναφέρονται τα εξής:

“Oι ΗΠΑ διά του ΝΑΤΟ αναδιατάσσουν με απροκάλυπτη επιθετικότητα τις στρατιωτικές δυνάμεις του ευρωατλαντικού Άξονα. Διαμελίζουν χώρες, επαναχαράσσουν σύνορα, ανατρέπουν κυβερνήσεις με πραξικοπήματα, παρεμβαίνουν απροκάλυπτα σε εκλογικές και άλλες διαδικασίες κρατών (βλ. ΠΓΔΜ), διασφαλίζοντας την παγκόσμια κυριαρχία τους, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Στη περιοχή μας πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου. Από την Ουκρανία ως τη Συρία, στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, σχηματίζεται ένα τόξο θερμών αντιπαραθέσεων με κύριο υπαίτιο τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό Άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή η εκτίμηση ότι ζούμε την “καλύτερη σχέση” Ελλάδας -ΗΠΑ μετά το σχέδιο Μάρσαλ και την Αμερικανοκρατία της μετεμφυλιακής εποχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκφράζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας, αναζητεί προστασία στο πλευρό των ΗΠΑ και εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα γεωπολιτικά σχέδια (υδρογονάνθρακες, ενεργειακοί δρόμοι, συμφωνίες με Ισραήλ και Αίγυπτο) επιδιώκοντας να αναδειχθεί ο αποτελεσματικότερος επιστάτης του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Διεκδικεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων και σ’ αυτά τα πλαίσια υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ. Στην ίδια πολιτική εντάσσεται και η πρόσκληση του υπουργού Αμύνας Π. Καμμένου για αναβάθμιση και επέκταση των Αμερικανικών βάσεων σε Λάρισα – Βόλο – Αλεξανδρούπολη – Κάρπαθο κλπ.

Όλα αυτά έχουν και άμεσες επιπτώσεις στην περιοχή μας. Στον Τύρναβο συνεχίζει να λειτουργεί διοικητικού χαρακτήρα στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Στο αεροδρόμιο της Λάρισας εγκαταστάθηκαν τα αμερικάνικα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για συμμετοχή στις επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας, στο Κουτσόχερο εδράζεται το σημαντικότερο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Το ΝΑΤΟ ποτέ και πουθενά δεν εγγυήθηκε την ειρήνη, αντίθετα σκορπά παντού τον πόλεμο. Μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί την ειρήνη, να αποτρέψει τη γενίκευση του πολέμου και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Σήμερα απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μαζικών φορέων, διανοούμενων και καλλιτεχνών για ένα αντιπολεμικό κίνημα που θα ξεσκεπάζει την παραπληροφόρηση, θα αντιταχθεί στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο και ενεργούμενο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης και ειρήνης μεταξύ ανεξάρτητων και κυρίαρχων λαών. Είναι ανάγκη να απευθύνουμε κάλεσμα φιλίας σε όλους τους γειτονικούς λαούς για μια λαϊκή, φιλειρηνική ασπίδα ενάντια σε κάθε επιθετικότητα, αιματοχυσία και πολεμικό τυχοδιωκτισμό”.

Την πρόσκληση υπογράφουν οι: Αδάμου Αντώνης, Αναγνωστούλη Φανή, Αργυρούλης Θάνος, Γερασόπουλος Κώστας, Γκόλτσιος Αθανάσιος, Δάκτυλας Γιώργος, Ζυγούρης Θανάσης, Κακαγιάννης Νίκος, Καλαϊτζίδου Σοφία, Καραγιώργος Λάμπρος, Κατσαρέλης Δημήτρης, Κατσιαφλιάκας Χρήστος, Κολούσιος Στέργιος, Κουφιώτου Λίτσα, Κυρίτσης Αχιλλέας, Κωτσιόπουλος Βλαδίμηρος, Κωτσιόπουλος Κώστας, Κωτσιόπουλος Νίκος, Λαχανάς Χρήστος, Μπουλασίκης Θοδωρής, Μπουλασίκη Ελένη, Νταής Ανδρέας, Παπαδόπουλος Δημήτρης, Παπαναγιώτου Δημήτρης, Παπαστεργίου Μιχαέλα, Παραφέστα Σούλα, Πολυμερίδου Μαρία, Ρεμπάπης Παναγιώτης, Ταζέ Βάσω, Τολίκα Κατερίνα, Τσαμπαλής Νίκος και Τσιφής Κωνσταντίνος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ