1ο ΣΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΈΝΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΩΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Με τα παιδιά ως θύματα του πολέμου αποφάσισαν να ασχοληθούν εφέτος οι εκπαιδευόμενοι του Β’ επιπέδου ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Σχεδίασαν, λοιπόν, και υλοποίησαν ένα πρότζεκτ ως εξής:

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο προβληματισμός διευρύνθηκε και περιέλαβε τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα των πολέμων που δεν έχουν σταματήσει και βασανίζουν πολλούς πληθυσμούς ανά την οικουμένη.

Ως κέντρο του προβληματισμού στη συνέχεια, στο πλαίσιο συζητήσεων για τον πόλεμο και την ειρήνη, αναδείχθηκε το παιδί και οι τύχες του στον πόλεμο. Στο μυαλό ήρθαν οι σκληρές εικόνες των προσφυγόπουλων που πνίγονται στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου, αλλά και αλλού. Έτσι, οι εκπαιδευόμενοι στράφηκαν προς τη μελέτη της τύχης και των βασάνων των ελληνόπουλων στην περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής.

Η περιήγηση σε διάφορους ιστοτόπους (www.freeathens44.org, http://ww2istories.gr/index.php και αλλού) απέδωσε πολλούς και ποικίλους προβληματισμούς, ιδέες, κεντρίσματα της δημιουργικότητας και πολλών ειδών υλικά.

Ως αποτέλεσμα των αναζητήσεων αυτών αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα βίντεο. Πλαίσιο αυτού του βίντεο θα ήταν η εναλλαγή μεταξύ του τότε και του τώρα και κορμός μια αφήγηση με θέμα το παιδί σε 4 μέρη. Π.χ.: παιδί και αντίσταση, παιδί και παιχνίδι, παιδί και σχολείο κ.ο.κ. Τα κείμενα των αφηγήσεων εκφώνησαν οι εκπαιδευόμενοι και ηχογραφήθηκαν.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η αφήγηση να εμπλουτιστεί και να “στολιστεί” με αποσπάσματα από την ταινία “Ξυπόλυτο τάγμα”, την οποια οι εκπαιδευόμενοι είχαν ήδη παρακολουθήσει.

Συγχρόνως, οι εκπαιδευόμενοι αναζήτησαν και εντόπισαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο επίσης ενσωματώθηκε στην εργασία.

Το τελικό προϊόν που προέκυψε από το μικρό αυτό πρότζεκτ ήταν ένα σαρανταπεντάλεπτο βίντεο το οποίο προβλήθηκε στην ολομέλεια του σχολείου στην μεγάλη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Αγίου Κωνσταντίνου. Η ταινία αυτή  είναι διαθέσιμη σε 2 μέρη για να την δει ο καθένας στους συνδέσμους https://youtu.be/u6Qi-N2IW9s και https://youtu.be/NIfth8p9hIA. Κατα την προβολή της ταινίας (βλ. φωτογραφία) εκδηλώθηκε από όλους συγκίνηση για το περιεχόμενο και το θέμα, αλλά και ενδιαφέρον για την δημιουργία του ίδιου του βίντεο. Στην αξιολόγηση που ακολούθησε όλη η ομάδα του Β επιπέδου εκτίμησε την αξία της προσπάθειας όχι μόνο από την άποψη της απότισης φόρου τιμής προς την επέτειο και προς τα σύγχρονα παιδιά-θύματα των πολέμων, αλλά και ως προς το όλο εγχείρημα της κατασκευής ενός ψηφιακού έργου, ένα πρωτότυπο εγχείρημα που απαίτησε συγκεκριμένες τεχνικές και ικανότητες από τους ίδιους. Σημαντικό, δε, για όλη την ομάδα είναι το γεγονός ότι η δουλειά τους “ανέβηκε” στο διαδίκτυο και είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά για το κοινό που μπορεί έτσι να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες του σχολείου μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ