Παρουσιάστηκε, χτες το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, το δεύτερο βιβλίο του Λαρισαίου συγγραφέα Βάιου Κουτριντζέ με τίτλο: «Ο τελευταίος αριθμός».
Για το βιβλίο μίλησαν ο λογοτέχνης–δημοσιογράφος Άγγελος Πετρουλάκης, ο οποίος προέβη σε ενδελεχή εννοιολογική και υφολογική ανάλυση του κειμενικού υλικού και της αφηγηματικής τεχνικής, συνδέοντας το έργο με την παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή και το Γαλλικό Μάη του ’68, αφού η αρχή της υπόθεσης τοποθετείται σ’ εκείνη την ιστορική περίοδο, εστιάζοντας στα στοιχεία μυστηρίου, φαντασίας και ερωτισμού που συνθέτουν τη μυθοπλασία, συναρτώντας το με το πρώτο έργο του συγγραφέα το «Γυμνό σχέδιο».
Αναφέρθηκε επίσης στην αγάπη του συγγραφέα για την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και στην αγωνία του να διαφυλαχθούν τα κείμενα σε ασφαλή μέρη, για να μην κινδυνεύουν από οποιασδήποτε μορφής παραχάραξη και αμφισβήτηση της πατρότητας.
Ο δικηγόρος Ευάγγελος Διανελλάκης κινήθηκε στα ίδια επίπεδα κριτικής ανάλυσης, υπεισερχόμενος και σε επί μέρους στοιχεία της υπόθεσης, στην περιγραφή των κύριων προσώπων, ως επίσης και στα λαογραφικά στοιχεία που εμπεριέχει η διήγηση, δηλαδή στα ήθη και στα έθιμα της περιοχής που διαδραματίζονται τα επεισόδια, και στο τοπιογραφικό φυσικό σκηνικό, που παίζει μεγάλο ρόλο στην πλοκή, την επηρεάζει και επηρεάζεται σαν ζωντανός οργανισμός.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η φιλίστωρ Αθηνά Ματράκη, αποδίδοντας γλαφυρά τα νοήματα, το ύφος των κειμένων και το ρυθμό της δράσης.
Στο τέλος, μίλησε ο συγγραφέας φανερώνοντας μυστικά της συγγραφικής δομής, για την υποβοήθηση του αναγνώστη στην κατανόηση του έργου εν συνόλω, και περιέγραψε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πρωτότυπη και μοναδική στο είδος της Μελέτη που εκπονεί για την καταγραφή των Λαρισινών Συγγραφέων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών παρουσιαζόταν στην οθόνη ένα ψηφιακό πρόγραμμα με εικόνες σχετικές με το μυθιστόρημα και το προαναφερόμενο πόνημα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αστέριος Ροντούλης, ο Γενικός Διευθυντής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κ. Απόστολος Ντόβας, η λογοτέχνης-Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κα Ελένη Αναστασοπούλου, ο Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Σκεντέρης, νυν και πρώην στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες από τη Λάρισα, το Βόλο και τα Τρίκαλα, ο συγγραφέας-ιστοριοδίφης και εκδότης του βραβευμένου ιστορικού περιοδικού «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» κ. Κώστας Σπανός, λογοτέχνες του Πνευματικού Πανθέου της Λάρισας και πλήθος κόσμου.