Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης “ευλόγησε” αυτή την προοπτική εξαπολύοντας και επίθεση στο ΚΙΝΑΛ

Επισκεπτόμενος την Λάρισα, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δήλωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πάντοτε τις αυθεντικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Αυτό θα κάνει και στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου του 2019. Θέλω να σας επισημάνω ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται κάτω από νέες συνθήκες, διότι είναι πραγματικότητα μια νέα, βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, ο «Κλεισθένης 1», που καθιερώνει την απλή αναλογική και δίνει νέες δυνατότητες στην Αυτοδιοίκηση για πιο αντιπροσωπευτική, γνήσια και αδιαμεσολάβητη έκφραση των τοπικών συσχετισμών. Ταυτόχρονα τους θέτει όλους μπροστά στις ευθύνες τους, έτσι ώστε να συνεργαστούν για το καλό των τοπικών κοινωνιών.

Θέλω να σας θυμίσω ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έμεινε στα λόγια ή μόνο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Έκανε πράξη τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν θα βρείτε ούτε έναν δήμαρχο στην Θεσσαλία, αλλά θα έλεγα και στους 325 δήμους της χώρας, να ισχυριστεί πως, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, αυτή η κυβέρνηση δεν στήριξε έμπρακτα την αυτοδιοίκηση με χρηματοδοτήσεις που είχαν να τις δουν οι δήμοι πριν από το 2010. Αναφέρομαι στα προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», αναφέρομαι στις χρηματοδοτήσεις μέσα από τα Τομεακά Προγράμματα, από αυτά που δίνονται μέσω της περιφέρειας. Όλα αυτά τα χρήματα δεν είναι ούτε των υπουργών, ούτε του περιφερειάρχη, ούτε των δημάρχων, είναι των Ελλήνων πολιτών και οφείλουμε όλοι να τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή την πολιτική την εφαρμόσαμε μ’ έναν αντικειμενικό τρόπο, δεν χωρίσαμε τους δημάρχους ανάλογα με τον χώρο πολιτικής προέλευσής τους. Για εμάς, πάνω απ’ όλα είναι οι ανάγκες των πολιτών. Κι αυτό επίσης, μας το αναγνωρίζουν και θέλω να μου βρείτε έναν δήμαρχο ο οποίος θα ισχυριστεί κάτι αντίθετο. Δεν θα βρείτε.

Όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, μια και αυτά τα χειρίζονται οι τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις, εδώ, στην περιφέρεια της Θεσσαλίας έχει ανοίξει και είναι αρκετά προχωρημένος, ένας ειλικρινής διάλογος με τον κ. Τσιλιμίγκα. Οι τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα κουβεντιάσουν και νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πάμε σε μία κοινή παρουσία, η οποία, πάνω απ’ όλα, θα θέσει ως προτεραιότητα τα ζητήματα της τοπικής, περιφερειακής ανάπτυξης. Δεν λύνονται τα ζητήματα αυτά από τα κομματικά γραφεία. Αυτές τις αντιλήψεις θα τις δείτε στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, στις δηλώσεις της κ. Γεννηματά. Εμείς πιστεύουμε στην αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, πιστεύουμε στην αυτενέργεια των πολιτών και στα γνήσια αυτοδιοικητικά σχήματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σκουρλέτης, επεσήμανε:

Για το αν θα υπάρξει συνεργασία με ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη του Νίκου Τσιλιμίγκα

«Μάλλον δεν κατανοήσατε αυτά που σας είπα πριν. Εμείς δεν ασκούμε μια πολιτική συνεννόησης σε επίπεδο κορυφών. Σε επίπεδο κομμάτων. Δίνουμε προτεραιότητα στις γνήσιες αυτοδιοικητικές, περιφερειακές και τοπικές δυνάμεις. Εκείνες πρέπει να βρούνε τον κοινό τους τόπο, τις κοινές προγραμματικές τους θέσεις και να διερευνήσουν τους όρους της συνεργασίας. Και σας είπα εντελώς ειλικρινά ότι ένας διάλογος υπάρχει και το γνωρίζετε».

Σχετικά με τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό του Νίκου Τσιλιμίγκα

«Κάθε ένας έχει τις πολιτικές του προτιμήσεις. Δεν μπορεί κανείς να τις εξαφανίσει αυτές. Άλλωστε το ίδιο ισχύει και για την από δω πλευρά. Αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η υπόθεση της Αυτοδιοίκησης δεν είναι θέμα συμφωνίας ανάμεσα στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Αυτή ήταν μιας “παλιάς κοπής” λογική την οποία την έχουν ξεπεράσει πρώτα απ’ όλα οι πολίτες. Άρα, προϋπόθεση μιας αυτοδιοικητικής συνεργασίας είναι να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις και προτάσεις. Και όταν υπάρχει συμφωνία, όλα τα άλλα μπορούμε να τα βρούμε».

Για το πώς μια τέτοια συνεργασία συνάδει με τις δηλώσεις του ΚΙΝΑΛ περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

«Με αφήνει παγερά αδιάφορο το τι λέει το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή σε κεντρικό επίπεδο εμφανίζεται φοβικό. Στο εσωτερικό επίπεδο ζει σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου, εσείς ίσως να τα γνωρίζετε καλύτερα αυτά. Αλλά για εμάς, προτεραιότητα είναι, όπως σας είπα, να δώσουμε αυτή τη μάχη μέσα από πλατιά συνεργατικά σχήματα, νικηφόρα, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα έχουν ένα αυτοδιοικητικό στίγμα, θα καταθέτουν προτάσεις για το καλό των πολιτών. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, βράζει στο κομματικό του ζουμί».

Σχετικά με τις συνεργασίες σε επίπεδο δήμων στη Θεσσαλία

«Αυτά νομίζω ότι θα τα ακούσετε από τους ανθρώπους που κινούνται εδώ και ήδη γνωρίζω ότι υπάρχουν θετικές και ελπιδοφόρες διαδικασίες, πάντοτε, όμως, εξυπηρετώντας αυτή τη λογική του σεβασμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Για το αν αναμένεται στήριξη από το ΚΙΝΑΛ για τον Απόστολο Καλογιάννη στον δήμο Λάρισας

«Καταρχάς να πω για τον κ. Καλογιάννη, τον οποίο γνώρισα ως υπουργός Εσωτερικών, ότι είχαμε μια εξαίρετη συνεργασία. Νομίζω ότι είναι πολύ τυχεροί οι Λαρισαίοι που έχουν δήμαρχο τον Καλογιάννη.  Όχι μόνο διότι έκανε τολμηρά και πολλά καλά πράγματα για την ίδια του την πόλη. Αλλά και ως αντιπρόεδρος της Ένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, έχει να επιδείξει κι εκεί ένα πολύ μεγάλο έργο. Και δεν είναι τυχαίο ότι η ΔΕΥΑΛ είναι μία από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις, βιώσιμη και με μέλλον. Μάλιστα από κοινού προχωρήσαμε, η κυβέρνηση εννοώ και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, σε νομοθετικές ρυθμίσεις που διασφάλισαν τον μη κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα. Δώσαμε όπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεωρώ ότι λύσαμε ζητήματα τα οποία χρόνιζαν. Την ίδια στιγμή που από την άλλη πλευρά, την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, του νεοφιλελευθερισμού, αυτό που απεργάζονται είναι ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης των πάντων και συρρίκνωσης των  δήμων.

Για το χρονοδιάγραμμα του κόμματος ως προς στηρίξεις στις εκλογές

«Δεν είναι χρονοδιάγραμμα του κόμματός μας. Γιατί θα ήταν ανακόλουθο εάν σας έλεγα ότι το χρονοδιάγραμμα του κόμματός μας από την Αθήνα, είναι αυτό ή το άλλο. Αυτά ωριμάζουν και νομίζω ότι ούτως ή άλλως βρίσκονται στην τελική τους φάση, σε τοπικό επίπεδο».

Αναφορικά με τον στόχο του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

«Αυτό που εμείς έχουμε κάνει ξεκάθαρο είναι ότι θα πρέπει να κερδίσει μία αντίληψη που θέλει ισχυρή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό. Που στην πράξη θα βάλει τα θεμέλια για την χειραφέτησή της από το κεντρικό κράτος και που θα μπορέσει να εμπνεύσει τους πολίτες. Δεν μπορεί η υπόθεση των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών να είναι κακέκτυπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη ούτε από δημάρχους “καλοχαιρέτες”, ούτε από περιφερειάρχες “καλοχαιρέτες”. Έχουν ανάγκη από ανθρώπους που να είναι κοντά τους, να πιάνουν τον σφυγμό. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να μπουν στην υπόθεση της Αυτοδιοίκησης νέοι άνθρωποι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση , όπως το λέει και  η ίδια η λέξη, πρέπει να είναι τοπική πάνω απ’ όλα, δηλαδή συμμετοχική».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ