ΣΤΗ ΛΕΤΟΝΙΑ ΜΕ ERASMUS+ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ 5ου Δ.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ που πραγματοποιεί για τα σχολικά έτη 2017-2019 με τίτλο «Dont’ forget what really matters», «Mην ξεχνάς τι πραγματικά έχει αξία στη ζωή», στο οποίο συμμετέχουν 5 χώρες: η Ισπανία, η Λετονία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα,

επισκέφτηκε τη μακρινή Λετονία. Στην πενταήμερη επίσκεψη συμμετείχαν 2 εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι κ. Δήμητρα Υφαντή και Στάμος Γκαντρής, 3 μαθητές, οι: Χρήστος Κασίδης, Χρήστος Μουστακλής, Γιώργος Νταμπαλέτσιος  και η κ. Γωγώ Τσιαχρή, γονιός.

Στη Λετονία συναντήθηκαν με τους εταίρους συναδέλφους τους και τους μαθητές τους στην πόλη Τirza και πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις. Τα οφέλη για τους μικρούς μαθητές υπήρξαν πολλαπλά. Γνώρισαν μια χώρα της βόρειας Ευρώπης εντελώς διαφορετική από άποψη κλίματος και γεωμορφολογίας από τη δική τους μεσογειακή χώρα. Ήρθαν σε επαφή με ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα και με τη λειτουργία του και εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές. Συνεργάστηκαν με τους μαθητές των εταίρων χωρών πάνω σε κοινές δράσεις, όπως τη συγγραφή και μελοποίηση του κοινού τραγουδιού του προγράμματος, το οποίο και τραγούδησαν στη συνέχεια όλοι μαζί, το φύτεμα των δέντρων της φιλίας στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου, την κατασκευή νέων αντικειμένων από άχρηστα πλέον αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Γνώρισαν τον πολιτισμό της χώρας χορεύοντας τους χορούς τους, μαθαίνοντας τα παιχνίδια τους και γεύτηκαν τη λετονική κουζίνα. Επισκέφτηκαν μάλιστα εργαστήριο παραγωγής καραμέλας και γλειφιτζουριών και έφτιαξαν τα δικά τους γλειφιτζούρια. Ξεναγήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή και γνώρισαν την πανέμορφη δασώδη φθινοπωρινή λετονική ύπαιθρο. Επισκέφτηκαν μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο όπου διασκέδασαν αφάνταστα παίζοντας παιχνίδια θησαυρού και κάνοντας Ζip Line. Πραγματοποίησαν ξενάγηση με τουριστικό ξύλινο πλοιάριο μέσα στο μεγαλύτερο ποταμό της χώρας, τον Γκαουντάβα.

Γνώρισαν όμως και άλλες μεγάλες πόλεις όπως την Αλούκνσε με την υπέροχη μεγάλη λίμνη της, την 11η μεγαλύτερη της Λετονίας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της, με τα εντυπωσιακά ανάμεσα σε άλλα πετρώδη εκθέματά του. Τέλος γνώρισαν την πρωτεύουσα της χώρας, τη Ρίγα, περπάτησαν στο ιστορικό της κέντρο και είδαν τα μνημεία της. Οι μικροί μαθητές επιστρέφοντας από το μακρινό ταξίδι τους γεμάτοι νέες γνώσεις, εικόνες και ξεχωριστές εμπειρίες θέλησαν να τα μοιραστούν με τους συμμαθητές τους και γι’ αυτό πραγματοποίησαν παρουσίαση της όλης μετακίνησης τους στο χώρο του σχολείου με power point. «Ήταν ένα ταξίδι αξέχαστο, μια εμπειρία ζωής» δήλωσαν χαρακτηριστικά και ευχαρίστησαν το σχολείο, τους δασκάλους και τους γονείς τους, που τους έδωσαν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν κάτι τέτοιο σε τόσο μικρή ηλικία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ