ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο  Παρασκευή και Σάββατο 2-3 Νοεμβρίου στα ιστορικά Αμπελάκια οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο  Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων σε συνεργασία με το Δήμο Τεμπών για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου αλλά και την 1η γιορτή κάστανου που διοργανώθηκε για πρώτη φορά .

 Την Παρασκευή το απόγευμα τελέστει πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στον  ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία του Δημάρχου Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτου του αντιδημάρχου κ.Κώστα Τσεργά των δημοτικών συμβουλίων κ.Ευθύμιο Μπουζέκη και Κώστα Νταφούλη ,του προέδρου του κοινωνικού παντοπωλείου  και αντιπροέδρου του ΔΟΠΑΠΕΠ κ.Λάμπρου Ζάρρα του προέδρου τοπικής κοινότητας  Αμπελακίων κ.Σωτήρη Μιχαλάκη και Ιτέας κ.Γεώργιο Βλαχοστέργιο ,προέδρων συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Το Σάββατο το πρωί τελέστει Όρθρος και στη συνέχεια Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Καθ΄ όλες τις Ιερές Ακολουθίες είχε τεθεί  προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τμήμα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής.

Μετά την Θεία Λειτουργία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων. πραγματοποιήθηκε  επιμορφωτική ημερίδα με τα θέματα:

<<Φυτοπροστασία της Καστανιάς>> από τον Αθανάσιο Λιακατά MSc γεωπόνο της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας

<<Προγράμματα Σχεδίων Βελτίωσης-Νέων Αγροτών και Ομάδες Παραγωγών>> από τον Δημήτριο Πίχλιβα MSc γεωπόνο της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Λάρισας.

Στην εκδήλωση απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο βουλευτής της ΝΔ κ.Χρήστος Κέλλας και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Δημήτρης Παπαδημόπουλος ,την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ.Ευθύμιος Καζατζής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι κ.Κώστας Τσεργάς ,Γεωργία Τσιόπα ,Αστέριος Σαίτης οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Γεώργιος Μανώλης ,Κώστας Νταφούλης ,ο πρόεδρος του κοινωνικού παντοπωλείου και αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ.Λάμπρος Ζάρρας ,ο Διοικητής του ΑΤ Τεμπών κ.Πρόδρομος Χαρισμανίδης ,ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Γόννων κ.Γεώργιος Μπανιώρας,μέλη τοπικών κοινοτήτων,πρόεδροι συλλόγων και φορέων ,παραγωγοί καστάνου .

Στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού  προσφέρθηκαν ψημένα κάστανα και κόκκινο κρασί, προσφορά του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων και τοπικών παραγωγών.    

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος  :

Φιλοδοξούμε στην εφαρμογή μιας κοινής πολιτικής στην προώθηση του κάστανου προς όφελος αποκλειστικά και μόνο των παραγωγών. Στόχευση όλων είναι να γίνει το κάστανο προϊόν γεωγραφικής ανάδειξης ,και στην συνέχεια προϊόν ονομασίας προσέλευσης με στόχο την προστασία και την περιχαράκωση του ελληνικού καστάνου.

Στέλνουμε ένα μήνυμα στους παραγωγούς  ότι θα είμαστε δίπλα τους αρωγοί στις προσπάθειές τους ,πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες με την αγροτική παραγωγή και το πρωτογενή τομέα που δίνουν προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία.

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και στα πλαίσια στήριξης και ενίσχυσης της καστανοκαλλιέργειας στοχεύουμε στην σύνδεση του αντλιοστάσιου στην θέση  ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΟΙ με τον υπάρχον αγωγό στη θέση ΜΕΛΕΤΙΚΟ δίνοντας την δυνατότητα άρδευσης σε περίπου 1000 στρεμμάτων  στην λεκάνη των Αμπελακίων που σήμερα στην ουσία δεν αρδεύονται.

Μια γιορτή σαν την σημερινή που πέρα την ανάδειξη της ποιοτικής καλλιέργειας κάστανου αναδεικνύει και τον πολιτιστικό μας χαρακτήρα την πλούσια παράδοση τον πολιτισμό και την κουλτούρα ,την δημιουργικότητα των κατοίκων την εγρήγορση των φορέων καθώς και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ