ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΘΩΜΑ ΤΣΙΚΡΙΚΑ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε άλλη μια σπουδαία εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο της ΤΚ του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Κιλελέρ. Σε μια βραδιά που η συγκίνηση ήταν ιδιαίτερη,  χωριανοί και φίλοι τίμησαν τους γηγενείς  ιατρούς και εκείνους που προσέφεραν κατά καιρούς ιατρικές υπηρεσίες στο χωριό.

Τα ¨φώτα της σκηνής¨ ήταν φυσικά στραμμένα  στο κορυφαίο πρόσωπο της βραδιάς, τον Ιατρό, άνθρωπο πρότυπο, τον Δρ Θωμά Τσικρίκα. Είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί ο συναισθηματικός φόρτος της ατμόσφαιρας, και  το συναίσθημα των ομιλητών που μίλησαν για το πρόσωπό του. Μέσα από τους λόγους αναδείχθηκε η βιογραφία του ιατρού η οποία εμπλουτίστηκε με στοιχεία από ανθρώπους που αυθόρμητα ζήτησαν να μιλήσουν για εκείνον. Την τιμητική βράβευση του Ιατρού έκανε ο Δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, ο οποίος εξήρε την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και το έργο του και την ανάγκη της σύσφιξης των σχέσεων όλων των επιστημόνων που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και ιδιαίτερα τα μικρά τους χωριά.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Δρ Τσικρίκας, ευχαρίστησε την οργανωτική ομάδα της εκδήλωσης, το Σύλλογο Γυναικών και την Τοπική Κοινότητα, για την όλη προσπάθεια τιμής στο πρόσωπό του. Την εκδήλωση τιμής στον παλαιό γνώριμο χώρο του σχολείου όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα αναπολώντας τους παλιούς αείμνηστους ή εν ζωή συμμαθητές του. Αναφέρθηκε στο λειτούργημα της ιατρικής επιστήμης και στη δια βίου συνέχεια της μάθησης και εξέτασης της. Παρατήρησε ότι μέσω της κριτικής και της διαρκούς αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων προέρχονταν η μάθηση, αποτέλεσμα της οποίας είναι  οι καταξιωμένοι πλέον  άλλοτε  μαθητές του της Ιατρικής Σχολής.    .

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια κατά σειρά: ο ιερέας π. Ευαγ. Μπιζούλας, η Πρόεδρος Γ. Νανούλη-Λιάπη, ο Δήμαρχος Αθ. Νασιακόπουλος, ο Βουλευτής Ν.Δ. Μ. Χαρακόπουλος ο Περιφ. Σύμβουλος  ιατρός Β. Πινακάς , ο ιατρός Μ. Ξηρομερίτης, η πρόεδρος Συλλόγου Δ. Μπουλασίκη και η πρόεδρος του ομίλου Unesco στη Λάρισα Θεοδώρα Κάλλα.

Τη θεματολογία άνοιξε ο μηχανικός Παν. Πούσιας που ήταν και ο βασικός οργανωτής της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε εκτενώς στην επιρροή των μεγάλων ασθενειών και επιδημιών στο διάβα της ιστορίας, στους αγροτικούς πληθυσμούς της περιοχής και τη σταδιακή μετάβαση της ανθρωπότητας από τις δοξασίες  τα γιατροσόφια και τους πρακτικούς,  στην επιστήμη της ιατρικής.

Με ειδικό βίντεο παρουσιάστηκαν οι επικρατούσες συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης της Ελληνικής υπαίθρου έως το 1950. Από την ιατρό του χωριού κα Ειρήνη Γκουντουβά αναπτύχθηκε η έννοια του  θεσμού του αγροτικού ιατρού και η εξέλιξή του από το 1968 έως σήμερα. Με ένα βίντεο επίσης ξεκίνησε το β’ μέρος της εκδήλωσης. Αποτυπώθηκε μέσα από εικόνες και υπότιτλους η πλούσια βιογραφία του Δρ. Θωμά Τσικρίκα.

Με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό προς το πρόσωπο του τιμώμενου παρουσιάστηκε η βιογραφία του κου από  τους νεότερους συγχωριανούς  ιατρούς  Ε.Σ.Υ., Αθ. Νανούλη, Ειρ. Τζιαστούδη, Γ. Νεχωρίτη. Αναφέρθηκαν στα παιδικά του χρόνια, στις σπουδές, στο αγροτικό του, στην ειδίκευση, στη διδακτορική του διατριβή, στην οικογένειά του, στην ενασχόληση με την ιατρική, στο κοινωνικό του έργο στο Γ.Ν.Λ., στις διακρίσεις, καθώς και στην ακαδημαϊκή του καριέρα στην Ιατρική Σχολή Λάρισας.

Ακολούθως, για τον άνθρωπο-ιατρό μίλησε ο ανιψιός του Σπύρος, που φώτισε ειδικές πτυχές της μεγάλης οικογένειας  Τσικρίκα. Για την απόφαση του γιατρού να εγκαταλείψει την αγροτική σκληρή ζωή και να γίνει επιστήμονας ιατρός, κάτι που με συνέπεια ακολούθησε σε όλη του τη ζωή επιλέγοντας το δημόσιο λειτούργημα από το ιδιωτικό επάγγελμα.

Στις αρετές του κ. Τσικρίκα ως ιατρό και καθηγητή αναφέρθηκαν οι δύο επόμενοι συνάδελφοι του ιατροί, ο Βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας και η κα Ειρήνη Μακρή η οποία ειδικά τόνισε ότι ήταν ευλογία η τριακονταετή συνεργασία  μαζί του.

Στα  ηθικά πρότυπα που δημιούργησε ο Θωμάς Τσικρίκας στους συνομήλικους του αναφέρθηκε ο χωριανός διδάσκαλος και επίτιμος σχολικός σύμβουλος Δημήτριος Νταφούλης, τονίζοντας εκείνα τα στοιχεία του χαρακτήρα που τον έκαναν πραγματικά στολίδι του χωριού. Κλείνοντας την εκδήλωση συνεχάρη τους διοργανωτές  διότι μέσα από τις εικόνες και τις μνήμες του Θ. Τσικρίκα  ξαναέζησαν την παράδοση και τον πολιτισμό του μικρού αυτού χωριό.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αχ. Βαρδακούλης, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων και Οικονομικών Σπ.Καλέτσιος,  ΔΕ Νίκαιας- Κραννώνα Αν. Ρετζιάς, ο δημοτικός σύμβουλος Ι. Ζαχαριάς, οι πρόεδροι των ΤΚ Ζαππείου, Κραννώνα και Νέας Λεύκης Κ. Γκαραγκούνη, Κ. Τσιαγκλάνης και Φ. Μαυρίκη, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Γ. Αδαμούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Δ. Παπαποστόλου, μέλη του Ομίλου Γυναικών Δ. Κιλελέρ, αρκετοί επώνυμοι συνάδελφοι και παλαιοί συνεργάτες του Ιατρού  και πλήθος κόσμου. Τιμητική πλακέτα δόθηκε στον Ιατρό Αρ. Καρτσαφλέκη για τη 12ετή προσφορά του πατέρα του αείμνηστου Αχιλλέα Καρτσαφλέκη στο χωριό με το σύστημα της ¨κοντότας¨ μέχρι το 1965 και στον μόνιμο κάτοικο του χωριού Ιατρό Νεχωρίτη Γεώργιο για τη συνεχή ιατρική προσφορά του στους κατοίκους. Τιμητικοί έπαινοι δόθηκαν σε  γηγενείς  ιατρούς και σε όσους  προσέφεραν κατά καιρούς ιατρικές υπηρεσίες στο χωριό αυτό.

Τον συντονισμό όλης της άρτιας εκδήλωσης είχαν τα μέλη Συλλόγου  Γυναικών, Βασιλική Γράβα και Αναστασία Μόκα-Πούσια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ