ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στη δημιουργία “πρωτοβουλίας πολιτών” που έχει ως στόχο τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας στην περιφέρεια Θεσσαλίας με στόχο την αλλαγή της περιφερειακής αρχής προχώρησαν γνωστά τοπικά στελέχη που προέρχονται κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός νικηφόρου σχήματος

μέσα από προγραμματική συμφωνία.

Η “πρωτοβουλία” θα είναι αυτή που θα ξεκινήσει επαφές με τον κ. Νίκος Τσιλιμίγκα, στον οποίο έχει δώσει στήριξη το ΚΙΝΑΛ, και εμμέσως πλην σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την συνεδρίαση της Π.Ε. του κόμματος παρουσία του γραμματέα Π. Σκουρλέτη στη Λάρισα.

Στο κείμενο – κάλεσμα που δημοσιοποίησαν αναφέρουν:

“Οκτώ χρόνια περιφερειακής αυτοδιοίκησης έφεραν πενιχρά αποτελέσματα, με τη Θεσσαλία στάσιμη και το θεσμό δίχως πνοή.

Ο θεσμός δεν αξιοποιήθηκε για να δώσει την νέα πνοή συμμετοχικού σχεδιασμού και ενδυνάμωσης των τοπικών δυνάμεων που αναμενόταν. Η περιφερειακή αρχή περιορίστηκε στο να αναπαράγει το ίδιο πελατειακό σύστημα που την ανέδειξε, διαιρώντας παρά ενώνοντας, κρατώντας σε απόσταση παρά φέρνοντας κοντά τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της κοινότητας της Θεσσαλίας.

 Η Θεσσαλία κάτω απ τη σημερινή ηγεσία υπηρέτησε ένα παρωχημένο παραγωγικό μοντέλο που συνολικά είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγική αποδιάρθρωση, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την πολιτισμική υποτίμηση, για χάρη εξυπηρέτησης μικροκομματικών και πελατειακών συμφερόντων.

Έχει έρθει, λοιπόν, ο χρόνος για πραγματικές, ριζικές αλλαγές που θα πάνε τον τόπο μπροστά, με όραμα, πραγματική συμμετοχή και άμεσα ωφελούμενη τη Θεσσαλική κοινωνία.

Όσοι υπογράφουμε είμαστε πολίτες που παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση  και ιδιαίτερα το πώς διοικείται και διαχειρίζεται τα ζητήματα που την αφορούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου,  με τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, δίνεται η δυνατότητα να ενισχυθεί η τοπική δημοκρατία, να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες της Θεσσαλίας και να αλλάξει το αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο. Η απλή αναλογική, ως εμβληματική δημοκρατική τομή, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά προϋποθέτει την οικοδόμηση προοδευτικών συμμαχιών, οι οποίες με τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν την κοινωνική πλειοψηφία δίνοντας φωνή και ουσιαστικό ενδιαφέρον στις εκλογές για τις νέες τοπικές και περιφερειακές αρχές, ενδυναμώνοντας το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης με νέους που νοιάζονται για το μέλλον.

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δημιουργήσουμε νικηφόρο σχήμα στην περιοχή μας  με προγραμματικό πλαίσιο που θα εγγυηθεί τον καθοριστικό ρόλο του για προοδευτικές εξελίξεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του Κλεισθένη δεν επιτρέπει αλαζονικές συμπεριφορές, απαιτεί έναν νέο πολιτικό πολιτισμό της συνεργασίας, του διαλόγου και της σύνθεσης. Αυτό μπορεί να συντελεσθεί μόνο στη βάση ουσιαστικών προγραμματικών προτεραιοτήτων που θα απαντούν στις ανάγκες των Θεσσαλών, με το μάτι στο μέλλον, στις επόμενες γενιές. Οι άξονες πάνω στους οποίους επιδιώκουμε να οικοδομηθεί το νικηφόρο σχήμα στην περιοχή μας είναι:

– Η διαμόρφωση αναπτυξιακού σχεδίου που υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες της περιοχής. Είναι αναγκαίο αυτό να γίνει με οικολογική ευαισθησία και συνείδηση ότι στους πολίτες πρέπει να διασφαλιστούν υψηλής ποιότητας αγαθά.

– Η θεσμοθέτηση τακτικής λογοδοσίας.

– Η χρηστή και διαφανής διαχείριση του δημοσίου χρήματος αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την βελτίωση της ζωής των πολιτών.

– Η συνεχής και συνεπής υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

– Η συγκρότηση μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, το φασισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να απευθύνουμε κάλεσμα για μια περιφερειακή κίνηση που θα έχει σαφή προοδευτικά χαρακτηριστικά και κοινωνικό πρόσημο. Μια κίνηση που θα εργασθεί για τομές και συνθέσεις, τόσο πριν, όσο και μετά τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές. Μία κίνηση που θα επιδιώκει την ανατροπή ιδεών , συμπεριφορών και προσώπων που ευθύνονται για το αποτυχημένο διοικητικό και αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειάς μας”.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αράπκουλε Δέσποινα (Δημοτική σύμβουλος Λάρισας, πρώην Δήμαρχος Γιάννουλης)

Δεληγιάννης Κώστας (Γεωπόνος)

Καριπίδης Γιάννης (Οφθαλμίατρος)

Κουτσοδόντης Νίκος (Λογιστής)

Μπετσιμέα Ρίτσα (Συνταξιούχος νοσηλεύτρια)

Μπουλασίκης Σπύρος (Ελεύθερος επαγγελματίας)

Νικητόπουλος Τάκης (Εμπορικός αντιπρόσωπος)

Σαΐτης Στέλιος (Συνταξιούχος εκπαιδευτικός)

Σαρρής Μάνθος (Ελεύθερος επαγγελματίας)

Σταυρίδης Σταύρος (Μηχανολόγος μηχανικός)

Τσιόπας Χρήστος (Αντιδήμαρχος δήμου Τυρνάβου) 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Αντωνιάδης Γιάννης (Πολιτικός μηχανικός – Στέλεχος ΟΣΕ)

Δοδότσιου Κατερίνα-Αποστολία (Ναταλί)(Έμπορος)

Ζαφειροπούλου Μυρτώ (Συνταξιούχος)

Ζώγας Γιώργος (ε.α. Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού)

Κατσούρας Σταύρος (Εκπαιδευτικός)

Κλείτσας Γιάννης (Συνταξιούχος μηχανικός Τ.Ε.)

Λάζος Στέφανος (Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός)

Πολάτου Μαρία (Συνταξιούχος)

Χρονάκη Μυρτώ (Αρχιτέκτων, διδάκτωρ ΑΠΘ, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΜΠ) 

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Κομπόλια Αγγέλα (Οικονομολόγος)

Μουργελάς Χαράλαμπος (Βιοκαλλιεργητής)

Μπάτζιος Χρήστος (Έμπορος)

Παπάς Αθανάσιος (Ιδιωτικός Υπάλληλος)

Ραχιώτης Παναγιώτης (Μεταλλειολόγος, Πολιτικός μηχανικός)

Στάλιας Θεοδόσης (Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος μηχανικός)

Χαρτοποίλου Πέρυ (Δικηγόρος) 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Βαρελάς Χρήστος (Πολιτικός μηχανικός)

Ευθυμίου Αγγέλα (Συνταξιούχος τραπεζική υπάλληλος)

Καλαμπαλίκης Θωμάς (Εκπαιδευτικός – Δημοτικός σύμβουλος Μουζακίου)

Καντερές  Κωνσταντίνος (Γεωπόνος)

Καρέλα Γιάννα (Συνταξιούχος  φροντιστής)

Μακρής  Μάριος (Γεωπόνος)

Μπανάσιου –Λάππα Αλεξία (Δικηγόρος)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ