Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-Π. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ Π. ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΣΤΡΕΥΛΩΣΑΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν σήμερα ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος και ο γραμματέας της Ν.Ε. του κόμματος Π. Παπαγεωργίου με αφορμή τα όσα ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους κάτοικοι του πρώην δήμου Ευρυμενών για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν μαζί τους την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι

διαστρεβλώθηκαν οι θέσεις τους για το θέμα της μεταφοράς της Δ.Ε. Ευρυμενών από το δήμο Αγιάς στο δήμο Τεμπών.

Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

“Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου κάτοικοι της περιοχής του πρώην Δήμου Ευρυμενών συναντήθηκαν με τον Γραμματέα της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Παπαγεωργίου και τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπαδόπουλο.

Το σχετικό δελτίο τύπου το οποίο δημοσίευσαν, μας προκαλεί εντύπωση καθώς διαστρεβλώνει τις θέσεις τόσο του Γραμματέα όσο και του Βουλευτή.

Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν, να επαναλάβουμε τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν σαφείς και κατηγορηματικές:

«Χωροταξικά ζητήματα σε εθνικό επίπεδο δεν τίθενται προς διαβούλευση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, παρά μόνο για λίγες εξαιρέσεις ειδικού καθεστώτος με τεράστιες αντικειμενικές δυσκολίες(όπως νησιωτικές περιοχές, και όχι σε λίγες αόριστες περιπτώσεις όπως αναφέρεται) εκφράζοντας την πάγια θέση του Υπουργείου Εσωτερικών όπως αυτή έχει διατυπωθεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις των Υπουργών.Ο χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας θα πραγματοποιηθεί μέσω συγκεκριμένων θεσμοθετημένων διαδικασιών με την ενεργή συμμετοχή των Ο.Τ.Α., των φορέων αλλά και των πολιτών κατά τόπους. Διαδικασίες οι οποίες ήδη προβλέπονται από τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» που ψηφίστηκε το 2018, θεσμοθετώντας για πρώτη φορά τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων με σαφείς κανόνες, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πλήρως η λαϊκή βούληση με θεσμικά ορθό τρόπο, καθώς η συλλογή υπογραφών και ένα δημοψήφισμα το 2010 δεν μπορούν να θεωρηθούν θεσμικές διαδικασίες όταν αυτά δεν προβλέπονται νομικά.

Μέσω λοιπόν, αυτής της δημόσιας και διαφανούς διαβούλευσης οι τοπικές κοινωνίες από κοινού με τους Ο.Τ.Α. λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, χωροταξικά και οικονομικά κριτήρια και έχοντας ως κύρια βάση τον υγιή διάλογο προκειμένου να κατατεθούν όλες οι απόψεις (προς αποφυγή λαθών του παρελθόντος που δημιούργησαν προβλήματα παρά έλυσαν) θα αποφασίσουν για την ένταξη ή παραμονή σε κάποιο Δήμο. Ως ένας πολιτικός φορέας με σαφή κοινωνικό πρόσημο και προσανατολισμό, δεν θα μπούμε στην λογική των πολιτικών υποσχέσεων που δεν μπορούν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με τις μέχρι τώρα ενέργειες να σταθούν θεσμικά, με μόνο θύμα την τοπική κοινωνία αλλά και τις τοπικές πρωτοβουλίες που θα βγουν ζημιωμένες. Η μόνη δέσμευσή μας ήταν ότι θα είμαστε αρωγοί σε όποια δημοκρατικά και θεσμικά ορθή απόφαση ληφθεί μέσω των συγκεκριμένων διαδικασιών οι οποίες προβλέπονται νομοθετικά από το 2018.»

Η ανακοίνωση των κατοίκων

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας των εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δ.Ε Ευρυμενών κ.κ Χρήστο Παλάκα, Κώστα Ζιαβλιάκη και Παναγιώτη Δήμου  με τον Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπαδόπουλο και τον Γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ν. Λάρισας Πέτρο Παπαγεωργίου.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής  εξέφρασαν την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων  της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών για την μεταφορά της περιοχής Στομίου-Ομολίου-Παλαιοπύργου-Καρίτσας, από το Δήμο Αγιάς στο Δήμο Τεμπών.

Τόνισαν πως για λόγους συνοχής τόσο σε παραγωγικό και κοινωνικό επίπεδο όσο και σε περιβαλλοντολογικό και πολιτιστικό, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, η μεταφορά των διοικητικών ορίων θα είναι προς όφελος των πολιτών της περιοχής . Επίσης το γεγονός ότι ενώ η  Μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2010  πρότεινε την ένταξή της ΔΕ Ευρυμενών  στον Δήμο Τεμπών η τότε πολιτική ηγεσία παραβίασε  την πρόταση της μελέτης και την θέληση των δημοτών.

Στην συνέχεια οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής ζήτησαν η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών  να λάβει υπόψιν της την θέληση των δημοτών οι οποίοι εκφράστηκαν και σε δημοψήφισμα το 2010 και με υπογραφές το 2016 των  κατοίκων και τώρα των 67 φορέων της ΔΕ Ευρυμενών και του Δήμου Τεμπών με συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της ένταξης της ΔΕ στον Δήμο Τεμπών. Δήλωσαν επίσης ότι θεωρούν ότι η περίπτωση τους (σύμφωνα με το Υπόμνημα και τα στοιχεία της μελέτης του ΟΤΑ και τις υπογραφές της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και φορέων που απέστειλαν στο Υπουργείο και με τις παραστάσεις που έκαναν σε αυτό, καθώς και στους βουλευτές του Νομού) πρέπει να συμπεριληφθεί τώρα στις λίγες περιπτώσεις χωροταξικών αλλαγών που θα έρθουν στην βουλή στις επόμενες εβδομάδες, λόγω της κατάφωρης παραβίασης των θεσμών από την πολιτική ηγεσία του 2010 (όπως της μελέτης του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ και της κοινής απόφασης των δημοτικών συμβουλίων Κάτω Ολύμπου και Ευρυμενών  και του δημοψηφίσματος του 2010 υπέρ της ένταξης  της ΔΕ Ευρυμενών στον Δήμο Τεμπών).

Ο Γραμματέας και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την μεριά τους δήλωσαν στους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής  Αγώνα  ότι κατανοούν το πρόβλημα των κατοίκων της ΔΕ Ευρυμενών και ότι  ο χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας θα πραγματοποιηθεί μέσω συγκεκριμένων θεσμοθετημένων διαδικασιών με την ενεργή συμμετοχή των Ο.Τ.Α., των φορέων αλλά και των πολιτών κατά τόπους. Η Συντονιστική Επιτροπή εκτιμά μετά και την συνάντηση ότι όταν έλθει το θέμα χωροταξικών αλλαγών στην Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  θα εξετάσουν θετικά  το δίκαιο αίτημά των κατοίκων  για μεταφορά της ΔΕ Ευρυμενών στον Δήμο Τεμπών.

5/11/2018

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΔΕ Ευρυμενών

Χρήστος Παλάκας

Κώστας  Ζιαβλιάκης

Παναγιώτης Δήμου

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ