ΟΧΙ ΑΠΟ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΚΑΙ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ

Τη διαφωνία τους με την κατάργηση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Λάρισας εξέφρασαν μετά από συνάντηση που είχαν με σπουδαστές του τμήματος οι βουλευτές Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας αρμόδιος αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας και Μ. Χαρακόπουλος, οι οποίοι με αφορμή και την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής σε δηλώσεις τους ανέφεραν τα εξής:

Ο Χρ. Κέλλας

Εδώ και μήνες, με αφορμή το σχέδιο του Υπουργού Παιδείας για την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και την αφομοίωσή του από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισημάναμε πολλές φορές και προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλουμε την ουσιαστική αναβάθμιση της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και όχι Σχολές και Τμήματα που θα παράγουν ανέργους.

Ειδικότερα, ταχθήκαμε υπέρ ενός σχεδίου, που δεν θα γεννά αδικίες και θα εγγυάται την ισότιμη μεταχείριση των φοιτητών και του προσωπικού, ενώ τονίσαμε πως χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί η εμβάθυνση όλων των επιστημονικών αντικειμένων και να προταχθεί η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο, που βρίσκεται πλέον στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και θα ακολουθήσει η κατάθεσή του στη Βουλή, διαπιστώνονται ελλείψεις και καταφανείς αδικίες, μια εξ αυτών, μάλιστα, αφορά το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Το επιστημονικό αντικείμενο των Ιατρικών Εργαστηρίων εξαφανίζεται κυριολεκτικά στο νομοσχέδιο, δίχως να υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη είτε αναφορά σε σχέση με τη διασφάλισή του, τουλάχιστον, ως κατεύθυνσης στο νέο Τμήμα της Νοσηλευτικής.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δυσμενή μεταβολή, η οποία δεν αιτιολογείται, ούτε βασίζεται σε κάποιο επιστημονικό είτε αντικειμενικό δεδομένο.

Το συγκεκριμένο Τμήμα υπηρετεί ένα αυτοτελές επιστημονικό αντικείμενο με πολύτιμη συμβολή στην Ιατρική και την έρευνα, ενώ διαθέτει ιδιαίτερα αξιόλογο έμψυχο δυναμικό, σημαντικές υποδομές και καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις στην απορροφητικότητα των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας.

Δυστυχώς, ο Υπουργός και οι συνεργάτες του επιχειρούν το κλείσιμο του Τμήματος είτε από άγνοια είτε από πρόθεση, αφού στην αντίστοιχη περίπτωση, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εξασφαλίστηκε η συνέχεια της λειτουργίας του Τμήματος ως κατεύθυνσης.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε διάταξη του νομοσχεδίου, γεννά αδικίες και ανισότητες.

Ο Μ. Χαρακόπουλος

«Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα της συγχώνευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επισημάναμε την ανάγκη αυτή να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια και μόνο. Και τούτο διότι η έλλειψη ακαδημαϊκών κριτηρίων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και αντιδράσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν σχολές ή τμήματα του ΤΕΙ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ουσιαστική κατάργηση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, γεγονός που δημιουργεί δικαιολογημένες διαμαρτυρίες από τους φοιτητές του».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ