ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του “Ερρίκος Ντυνάν”

Το ΚΚΕ, από την αρχή είχε επισημάνει ότι θα συμμετέχει στην συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής, για να εξετασθούν οι όποιες καταγγελίες για διαβλητές και παράνομες πράξεις. Επιμένοντας, ταυτόχρονα, η έρευνα να επεκταθεί συνολικά στους παράγοντες που διαμορφώνουν την -επικίνδυνη για τον λαό μας- κατάσταση

στον χώρο της Υγείας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, όπως πολύ συνοπτικά και επιγραμματικά αναφέρουμε:

– Τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης και τις ελλείψεις στον ιατρικό εξοπλισμό.

– Το γεγονός ότι η Υγεία γίνεται όλο και πιο πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό μας.

– Την κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, που συνεχώς περικόπτεται

Μια κατάσταση που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών που συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες και μεταφέρουν το κόστος στο λαό.

Από την άποψη αυτή εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία η διερεύνηση όλων των υποθέσεων και η απόδοση των πολιτικών ευθυνών που φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις. Είναι αναγκαία, επίσης, η παραπέρα διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν -εφόσον φυσικά αποδειχθούν και τέτοιες- με την αποστολή του σχετικού φακέλου στη Δικαιοσύνη, για την υπόθεση του “Ερρίκος Ντυνάν”, που συζητάμε σήμερα, όπως επίσης και για τις άλλες υποθέσεις τις οποίες θα τοποθετηθούμε στην συνέχεια ( Αρθροσκοπήσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ, Φάρμακο).

Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε αναγκαίο να υπογραμμίσουμε και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που συνεχίζει υλοποιώντας αυτές τις στρατηγικές επιλογές, που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην Υγεία.

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νοσοκομείο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» μετατράπηκε από «Κοινωφελές Ίδρυμα» σε Ιδιωτικό Νοσοκομείο. Αυτός ο ισχυρισμός έχει αξία μόνο ως προς τη νομική μορφή της επιχείρησης και όχι με αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα της επιχειρηματικότητας. Ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος του “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” καθαρά δήλωσε στην επιτροπή ότι το νοσοκομείο ήταν και λειτουργούσε σαν επιχείρηση. Η περίπτωση του “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ”, η δημιουργία του, η λειτουργία του και η σημερινή εξέλιξη, έχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης «μεικτής οικονομίας», με το μανδύα του “κοινωφελούς νοσοκομείου”. Μάλιστα όταν δημιουργήθηκε όλες οι πολιτικές δυνάμεις –πλην ΚΚΕ– εκθείαζαν αυτήν την επιχείρηση ως “πρότυπο νοσοκομείου”, που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και τα δημόσια νοσοκομεία.

Εδώ είναι και οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των άλλων πολιτικών κομμάτων -ιδιαίτερα αυτών που άσκησαν και ασκούν κυβερνητική εξουσία- τόσο των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το νοσοκομείο “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” ήταν μια επιχείρηση της μεγαλύτερης ΜΚΟ στην Ελλάδα, του ΕΕΣ, που πουλούσε τις εργασίες της, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε απ’ ευθείας στους ασθενείς – πελάτες. Το ότι μπορεί να έκανε και δωρεάν προσφορές σε ορισμένους “φτωχούς και ανασφάλιστους” -αυτό το κάνουν και οι άλλες επιχειρήσεις στην υγεία στο πλαίσιο της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης- δεν αλλάζει τον επιχειρηματικό του χαρακτήρα. Σαν επιχείρηση αποπειράθηκε να διευρύνει τον κύκλο εργασιών της στον τομέα της μαιευτικής – γυναικολογίας, συμπράττοντας με τον Όμιλο του Ιατρικού Κέντρου. Αυτή η κίνηση όμως ήταν ανταγωνιστική στον Όμιλο του Υγεία -στον οποίο ανήκαν το Λητώ και το Μητέρα- και σε συνθήκες που γινόταν “σκοτωμός” για την πίτα της συγκεκριμένης αγοράς. Ως αντίδραση η MARFIN -ιδιοκτήτης του ομίλου του ΥΓΕΙΑ- χρησιμοποίησε τα δάνεια που είχε δώσει στο “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ”, προκειμένου να ακυρώσει τη συμφωνία του με τον Όμιλο του Ιατρικού Κέντρου.

Όλα τα παραπάνω -και πολλά περισσότερα- είναι συνηθισμένα χαρακτηριστικά της λειτουργίας των επιχειρήσεων στον καπιταλισμό. Ανεξάρτητα αν η μια ή η άλλη επιχειρηματική επιλογή είναι επιτυχής ή όχι για τον επιχειρηματία και η οποία σε καμία περίπτωση δεν καθορίζεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Π.χ. με νόμιμες κυβερνητικές πράξεις -όλων των κυβερνήσεων- έκλεισαν νοσηλευτικά κρεβάτια, νοσοκομεία, μονάδες ΠΦΥ, πετάχτηκαν 100δες φάρμακα εκτός ασφαλιστικής αποζημίωσης, παραμένουν ολόκληρες περιοχές χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών, πρωτοεισάγονται συμμετοχές των ασθενών στις πληρωμές για φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, που όλα αυτά αποτελούν μικρό μέρος ενός νόμιμου, μακρού καταλόγου αντιλαϊκών μέτρων. Τι σημαίνει αυτό για το λαό; Ότι αφού είναι νόμιμο είναι και φιλολαϊκό;

Ταυτόχρονα, όμως, και παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης περί “κάθαρσης” και ότι το “μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο” -εμείς κρατάμε “μικρό καλάθι”- παίρνοντας υπ’ όψη ποια ήταν η κατάληξη πολλών προηγούμενων εξεταστικών επιτροπών. Οι καταθέσεις των πρώην προέδρων, τόσο του “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” και της ΜΚΟ “ΕΕΣ”, όσο και της MARFIN, αποτελούν “μνημείο” του αδίστακτου κόσμου των επιχειρηματιών και των επιδιώξεών τους. Επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα, αγορές, επιχειρηματικές συμμαχίες και αντιπαραθέσεις και όλα αυτά βεβαίως υπηρετώντας το βασικό σκοπό των δραστηριοτήτων τους, που είναι το κέρδος. Σε ένα τομέα, που κατά τη γνώμη μας, αυτό το κριτήριο -του κέρδους- είναι σε πλήρη αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή είναι η “οσμή” που βγαίνει από την υπόθεση “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” και μόνο απ’ αυτά που βγήκαν στην επιφάνεια. Διότι ποιος ξέρει πόσα άλλα έχουν μείνει στο παρασκήνιο, ενδεχομένως και με “κοινή συναίνεση” των αντιμαχόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων;

Αυτή είναι η πραγματική διάσταση του προβλήματος, από την πλευρά των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, που αποσιωπάται από την κυβέρνηση, αλλά και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Την ώρα που διαχρονικά προωθείται από όλες τις κυβερνήσεις -με τις όποιες επιμέρους παραλλαγές- η πολιτική που ενισχύει την επιχειρηματικότητα στην Υγεία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, περικόπτονται οι κρατικές δαπάνες στο ελάχιστο, αυξάνουν οι πληρωμές των ασθενών, επιχειρείται να τροφοδοτηθεί ο λαός με την αντίληψη ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα “κακής διαχείρισης”, ενδεχομένως “ποινικά κολάσιμης” – επαναλαμβάνουμε να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν- και ότι εάν αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα “ούτε γάτα ούτε ζημιά”.

Οι τυχόν ποινικά κολάσιμες πράξεις σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αθωώσουν το “θερμοκήπιο”, στο οποίο αναπαράγονται, δηλαδή στην ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος, την οποία έχουν “κορώνα στο κεφάλι τους” τόσο η σημερινή κυβέρνηση, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τον λαό, όσο και οι προηγούμενες. Αυτό αποτελεί το περιεχόμενο των πολιτικών ευθυνών όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής και η οποία -όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες- προσπαθεί να τις κρύψει πίσω από τη “ρομφαία” της κάθαρσης.

Για το ΚΚΕ η λύση του προβλήματος του νοσοκομείου “ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ” δε βρίσκεται στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δράσης, είτε με τη μορφή της εξαγοράς του από κάποιον επιχειρηματικό όμιλο, είτε με οποιαδήποτε επιχειρηματική μορφή της λεγόμενης “μεικτής οικονομίας”, είτε με τις λεγόμενες συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λογική στην οποία κινείται και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η μοναδική λύση από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων είναι το νοσοκομείο αυτό να περάσει στην πλήρη ιδιοκτησία, χρηματοδότηση και λειτουργία αποκλειστικά από το κράτος και να παρέχει όλες τις υπηρεσίες απολύτως δωρεάν σε όλους.

Πιο αναλυτικά θα σταθούμε στο πόρισμα που θα καταθέσουμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ