ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΝΛ

«Ο ρόλος που καλείται να παίξει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ως δευτεροβάθμιο ίδρυμα υγείας εντός του αστικού ιστού, μπορεί να αναβαθμιστεί με την απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση, επαρκή στελέχωση και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δυσχεραίνουν την αποστολή του».

Τα παραπάνω τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην ερώτησή του -μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νοσηλευτικό ίδρυμα- επισημαίνει ότι «το ΓΝΛ παλεύει με πενιχρά μέσα και με αυταπάρνηση του προσωπικού του να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες υπηρεσιών υγείας των πολιτών του νομού. Ωστόσο, η παλαιότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και των λοιπών υποδομών, η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, ακόμη και τουαλέτας σε κάθε θάλαμο νοσηλείας, όπως και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και των σοβαρών δυσκολιών στη συντήρηση του υπάρχοντος, δεν επιτρέπουν τη δέουσα ανταπόκριση προς τους ασθενείς. Παρά τα εύσημα που αποδίδονται από ασθενείς στο προσωπικό για τις φιλότιμες προσπάθειές του, η περιορισμένη χρηματοδότηση δεν αφήνει περιθώρια δραστικών λύσεων για τα ανωτέρω προβλήματα. Ταυτόχρονα, εκφράζονται ανησυχίες για την αδυναμία έγκαιρης αντικατάστασης έμπειρου προσωπικού (π.χ. διευθυντών κλινικών) που πρόκειται να αποχωρήσουν μαζικά λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού για την συντήρηση του εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, σε μονάδες όπου η πληρότητα  ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες εξυπηρέτησης, όπως για παράδειγμα στην ογκολογική που φτάνει στο 270%, απαιτείται δραστική αναβάθμιση στις εγκαταστάσεις».

Κατόπιν τούτων το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Αν θα λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τις κτιριακές υποδομές και τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του ΓΝΛ κι αν ναι, ποιες είναι αυτές και με ποιο χρονοδιάγραμμα.
  2. Αν υπάρχει στο σχεδιασμό του η προοπτική για τη δημιουργία μιας 3ης πτέρυγας, όπως έχει προταθεί στο παρελθόν, με σκοπό τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών του νοσοκομείου, κι αν ναι ποια είναι αυτή, κι αν όχι, αν προτίθεται να την διερευνήσει.
  3. Λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών στην ογκολογική μονάδα και της σοβαρότητας των περιστατικών, αν θα συνδράμει στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
  4. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις μαζικές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων ιατρών διευθυντών κλινικών, την ανεπάρκεια προσωπικού στις ΜΑΦ και ΜΕΘ, και τις ελλείψεις σε διάφορες άλλες ειδικότητες, όπως και βοηθητικού προσωπικού, κι αν υπάρχει σχεδιασμός, ποιος είναι αυτός.
  5. Τι θα πράξει για τα προβλήματα στη συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου και πιστοποιημένου προσωπικού.

6. Αν υπάρχει πρόθεση από μέρους του να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα των εργαζομένων του ΓΝΛ για την αποσύνδεσή του από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα, κι αν όχι για ποιους λόγους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ