ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΑΣ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, για τους απολυμένου των ΕΑΣ Λάρισας, ΕΑΣ Ελασσόνας, ΕΑΣ Φαρσάλων, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ζητώντας να προηγηθούν ως προς την αποπληρωμή οφειλόμενων, έναντι των άλλων πιστωτών. Στην ερώτησή του αναφέρει:

“Οι απολυμένοι, εδώ και χρόνια, εργαζόμενοι της πρώην ΕΑΣ Λάρισας (λόγω κλεισίματος της Ένωσης) δεν έχουν πληρωθεί ακόμα το μεγαλύτερο ποσό που αντιστοιχεί σε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα στους 144 απολυμένους οφείλονται κατά μέσον όρο 41.000 ευρώ, από δεδουλευμένα 2 ετών καθώς και η αποζημίωση απόλυσης, ενώ έχουν λάβει έως σήμερα μόλις από 6.000 ευρώ από τον εκκαθαριστή. Όμως η κυβέρνηση και το Ελληνικό Δημόσιο αντί να παρέμβουν για την επίσπευση της διαδικασίας εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, με σειρά ενεργειών μπλοκάρουν την όλη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να εισπράττουν τα χρήματα οι απολυμένοι.

Έτσι ήδη θα μπορούσαν να είχαν εξοφληθεί έως σήμερα οι εργαζόμενοι αν επιτρέπονταν ο πλειστηριασμός των βιομηχανικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων (μονάδων) της πρώην ΕΑΣ, που απαγορεύτηκε με νόμο της σημερινής κυβέρνησης, εάν οι εργαζόμενοι έμπαιναν σε προτεραιότητα όπως ίσχυε όταν έγινε η ένταξη σε εκκαθάριση της ΕΑΣ Λάρισας και εάν δεν δεσμεύονταν οι δύο λογαριασμοί (εκκαθάρισης και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων).

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητή η δυσμενής και οξυμένη κατάσταση αλλά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι, εδώ και χρόνια, τόσο της ΕΑΣ Λάρισας, όσο και των Φαρσάλων και Ελασσόνας αντίστοιχα αφού πετάχτηκαν στην ανεργία και λόγω της ηλικίας τους δύσκολα βρίσκουν εργασία και φυσικά δεν εισπράττουν τα οφειλόμενα (δεδουλευμένα – αποζημιώσεις). 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ να μπουν πρώτοι στην κατάταξη των πιστωτών όπως προβλέπονταν όταν μπήκε σε εκκαθάριση η ΕΑΣ Λάρισας.
  • Να επιτραπεί η πώληση των παραγωγικών μονάδων και να ξεμπλοκάρουν οι λογαριασμοί.
  • Να δοθεί άμεσα έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όλους τους απολυμένους εργαζόμενους των συγκεκριμένων ΕΑΣ.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com