ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ (ΦΩΤΟ)

Τις εγκαταστάσεις του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου επισκέφθηκε σήμερα ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο οποίος με την επίσκεψή του θέλησε να αναδείξει την απόφασή του να στηρίξει το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας αλλά και να υπενθυμίσει ότι ήταν ο πρώτο ευρωβουλευτής που έφερε στο ευρωκοινοβούλιο

το θέμα της φορολόγησης του κρασιού και του τσίπουρου.

Τον κ. Μαριά που σήμερα είναι επικεφαλής της πολιτικής κίνησης “Αλλος Δρόμος – Ελλάδα” υποδέχθηκε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Χρ. Τσιτσιρίγγος, μέλη της διοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες, που τον ενημέρωσαν για την εικόνα του συνεταιρισμού, τα προβλήματά του και τα αιτήματα με κυρίαρχο την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, παραδίδοντάς του το παρακάτω υπόμνημα:

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ  ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΥ  ΤΟΜΕΑ

Η παραγωγή της χώρας μας σε σταφύλια δεν είναι  μεγάλη, ίσα –ίσα θα επαρκούσε για την εγχώρια κατανάλωση, αν δεν υπήρχαν οι εισαγωγές.

Παρά το γεγονός αυτό, ο τομέας του κρασιού και του τσίπουρου πάσχει σήμερα  πρώτα και κύρια λόγω της μη σωστής οργάνωσης του κλάδου  και της έλλειψης ολοκληρωμένης σύνδεσης μεταξύ πρωτογενούς παραγωγής  (αμπέλι) και μεταποίησης. Υπάρχουν πολλές και κατακερματισμένες υπηρεσίες που ασχολούνται με τον τομέα (Υπουργείο ΑΑ&Τ, ΔΑΟΚ, ΕΦΕΤ, ΓΧΚ, Διεύθυνση Εμπορίου, Τελωνεία, ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λ.π),  με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συντονισμός και αποτελεσματικότητα στους ελέγχους που πρέπει να γίνονται. Συνέπεια αυτών είναι να έχουμε οικονομικά εξοντωμένους αμπελουργούς, μεταποιητές με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και καταναλωτές που συχνά πληρώνουν ακριβά, αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης προϊόντα .

Να αναφέρουμε σαν τα μεγαλύτερα προβλήματα τα εξής:

-Αθρόες εισαγωγές φθηνών κρασιών χύμα, τα οποία δεν παρακολουθούνται μέχρι τον τελικό τους προορισμό, ελληνοποιούνται  και καταναλώνονται σαν Ελληνικά. Ο αυστηρός  έλεγχος των εισαγωγών χύμα κρασιού όσο αφορά στα χαρακτηριστικά τους και στη συνέχεια η παρακολούθηση τους μέχρι τον τόπο  κατανάλωσης  τους (π.χ στην χύμα διάθεση στις ταβέρνες, να αναγράφεται στον κατάλογο η προέλευση), θα βοηθούσε στο σταμάτημα της εύκολης και γρήγορης χρήσης των εισαγόμενων κρασιών.

-Ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, εσωτερικό αυτή τη φορά, είναι η οινοποίηση των σταφυλιών διπλής και τριπλής χρήσης, μεγάλος όγκος εδώ είναι η σταφίδα  (Σουλτανίνα – Κορινθιακή σε Κρήτη και Κόρινθο) αλλά και το Ροζακί στην  Καβάλα. Η οινοποίηση των ποσοτήτων αυτών (200.000- 250.000 τον) επιβαρύνουν την αγορά με μεγάλες ποσότητες φθηνού κρασιού. Αυτό γίνεται διότι,  ειδικά η σταφίδα επιδοτείται με 330 –370 ευρώ το στρέμμα για την παραγωγή ξηρής σταφίδας, οπότε διατίθενται μετά πάμφθηνα σε οινοποιεία.

Για την αξιοποίηση των ποσοτήτων αυτών χωρίς να επιβαρύνουν τον κλάδο, υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα σταφύλια αυτά για την παραγωγή αμπελοοινικής αλκοόλης,  που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ούζου, ούτως ώστε να σταματήσει – μειωθεί, η αθρόα εισαγωγή αλκοόλης.

-Το ξύδι από κρασί, θα πρέπει  επίσης να θεσμοθετηθεί, διότι σήμερα παράγεται και καταναλώνεται χωρίς έλεγχο. Χαρακτηρίζονται σαν ξύδι από κρασί όλα  αυτά που παράγονται  από ξηρά σταφίδα, εγχώρια και εισαγόμενη.

Επιπλέον, ειδικός φορέας ελέγχου  για τον αμπελοοινικό τομέα να προβαίνει στην αντιπαραβολή των δηλώσεων συγκομιδής(παραγωγών) με τις δηλώσεις παραγωγής των οινοποιείων στην κατεύθυνση της διασφάλισης του ισοζυγίου σταφύλι-κρασί, τσίπουρο κλπ .

-Να γίνει μια σύγχρονη νομοθεσία για το τσίπουρο κάτι που απαιτεί  και την εμπλοκή του ΥΠΑΑΤ. Το τσίπουρο είναι κατοχυρωμένο ελληνικό προϊόν και η δυναμική του μπορεί να στηρίξει σημαντικά τον αμπελοοινικό τομέα αφού  είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τα σταφύλια που παράγονται στην Ελληνική επικράτεια. Με τον ίδιο τρόπο  θα πρέπει να συνδεθεί  και η γεωγραφική ένδειξη  του Τσίπουρου, με τα σταφύλια της αντίστοιχης περιοχής  (π.χ τσίπουρο Τυρνάβου – σταφύλια από τον Τύρναβο), και να διεκδικηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που παραπέμπεται η χώρα μας, να παραμείνει στο 50% ο Ε.Φ.Κ. στο τσίπουρο καθώς και να μην επιτρέπεται η χρησιμοποίηση της ένδειξης  ΠΓΕ, σε τσίπουρο που μεταφέρεται για εμφιάλωση σε άλλη χώρα.

-Τέλος θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, να παταχθεί η παρανομία και η λαθρεμπορία που εκτοξεύτηκε  μετά την επιβολή του Ε.Φ.Κ..

Στην Ευρωβουλή

Ο κ. Μαριάς αφού δεσμεύθηκε οτι θα επαναφέρει στο ευρωκοινοβούλιο θέματα που αφορούν το κρασί και το τσίπουρο, επανέλαβε την απόφασή του να σταθεί στο πλευρό των παραγωγικών συνεταιρισμών και του συνεταιριστικού κινήματος, υπενθυμίζοντας τη μέχρι τώρα στάση του απέναντι σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την αμπελοκαλλιέργεια με τις ερωτήσεις που κατέθεσε για τους φόρους σε κρασί και τσίπουρο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com