ΘΕΑΤΡΟ FORUM (Η ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΥ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το Θέατρο Forum (ή Θέατρο του Καταπιεσμένου) είναι μια θεατρική μέθοδος που γεννήθηκε τη δεκαετία του ΄60 στη Βραζιλία µε εμπνευστή το Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Augusto Boal.

Το Θέατρο Forum είναι ένα μέσο για να γνωρίσουμε καλύτερα την πραγματικότητα που βρίσκεται γύρω µας και μέσα µας. Μπορούμε να ανακαλύψουμε και να εξωτερικεύσουμε τις αναπάντεχα διαφορετικές εν δυνάμει προσωπικότητες που έχουμε μέσα µας φυλακισμένες. Ένας ντροπαλός και λιγομίλητος άνθρωπος μπορεί να αποδειχτεί θρασύς και εύγλωττος και εκεί που φαίνεται να υπάρχει µόνο φόβος μπορεί να εκδηλωθεί το θάρρος.

Το Θέατρο Forum μπορεί να γίνει εργαλείο συλλογικής κοινωνικής απελευθέρωσης και να προσφέρει ένα χώρο πρόβας, όπου δοκιμάζονται έμπρακτα οι στρατηγικές της αποτίναξης της καταπίεσης και της αδικίας, οι δυνατότητες απελευθέρωσης που έχει ο καθένας μέσα του και που ίσως δεν είχε φανταστεί ότι έχει και όπου νικιέται η «κουλτούρα της σιωπής».

Το Θέατρο Forum τοποθετεί το θεατή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της θεατρικής πράξης, καθιστώντας τον πρωταγωνιστή, ούτως ώστε να γίνει πρωταγωνιστής και στην πραγματική του ζωή. Βασίζεται στο αξίωμα ότι θέατρο μπορεί να κάνουν όλοι, ότι το θέατρο, όπως η γλώσσα, είναι προσιτό σε όλους αρκεί να διδαχτούν τη μέθοδο.

Το Θέατρο Forum είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και χρησιμοποιείται από ακτιβιστές, εκπαιδευτικούς και θεατρικές ομάδες ως μορφή άμεσης δράσης µε σκοπό την καταγγελία των καταπιεστικών δομών και σχέσεων ή την ενημέρωση του κοινού για υπόγειους και άγνωστους μηχανισμούς χειραγώγησης, ως μέθοδος κοινωνιολογικής έρευνας, και επίσης για την ενδυνάμωση ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, για τη διδασκαλία ποικίλλων διδακτικών αντικειμένων και ως ψυχαγωγία.

Όσοι ενδιαφέρονται να βιώσουν αυτές τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει το Θέατρο Forum, μπορούν να ενταχθούν στην ομάδα που συναντιέται κάθε 2η και 3η Τρίτη του μήνα στις 8:00 μμ., στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης των Ενεργών Πολιτών Λάρισας (Λάμπρου Κατσώνη 37). Εμψυχώτρια της ομάδας είναι η κ. Χρύσα Βελισαρίου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6974091819 (κ. Εύη Καλούδη).

Σας περιμένουμε…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ