ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στο ΤΕΙ Λάρισας, πανθεσσαλική συνάντηση συλλόγων, επιτροπών αγώνα και εκλεγμένων σε ΔΣ από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της περιοχής. Έγινε ουσιαστική συζήτηση και μεταφέρθηκε η πείρα από όλες τις σχολές για τα ζητήματα που ανοίγουν αυτή την περίοδο με επίκεντρο τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση

με βάση το νομοσχέδιο Γαβρόγου. Επίσης, συζητήθηκε ένας σχεδιασμός κλιμάκωσης του αγώνα, των δράσεων και του περιεχομένου για το επόμενο διάστημα. Βασικοί σταθμοί για τη συνέχεια είναι οι κινητοποιήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο και η επέτειος του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη ανοίγοντας μέτωπο σε Κυβέρνηση – ΕΕ – ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους στην περιοχή.

ΚΑΛΕΣΜΑ

Οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη εξέδωσαν ανακοίνωση – κάλεσμα στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωπονίας (Φ.Π.), Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Παιδαγωγικού (ΠΤΔΕ), ΤΕΙ Καρδίτσας, ο σύλλογος Εστιακών Σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, η Επιτροπή Αγώνα Ιστορικού – Αρχαιολογικού (ΙΑΚΑ), η Επιτροπή Αγώνα ΣΕΥΠ και η Επιτροπή Αγώνα ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Λάρισας, εκλεγμένοι στα ΔΣ των φοιτητικών – σπουδαστικών συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Ιχθυολογίας, ΣΔΟ (ΤΕΙ Λάρισας) και Κτηνιατρικής. Επίσης και φοιτητές από το ΤΕΙ Τρικάλων, καλούμε κάθε φοιτητή και σπουδαστή να αγωνιστούμε μαζί.

             Απαντάμε με δυναμικές κινητοποιήσεις την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Βουλή!

             28 Νοέμβρη οργανώνουμε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο, στο πλάι της απεργιακής μάχης που δίνουν εκατοντάδες εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα.

             Οργανώνουμε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπλύνει το ΝΑΤΟ, να ακυρώσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Συμμετέχουμε στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17/11.

             Οργανώνουμε σε κάθε σχολή και τμήμα τον αγώνα ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας.

             Προχωράμε σε συνελεύσεις ετών και τμημάτων, σε Γενικές Συνελεύσεις. Συζητάμε, αποφασίζουμε και δρούμε για τις ανάγκες μας. Η ανάπτυξη αυτών των διεργασιών μπορούν να εμποδίσουν την επιχείρηση έντασης της καταστολής και χτυπήματος του ασύλου.

Τώρα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας! Κόντρα στο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία με τη σφραγίδα της ΕΕ:

  • Φέρνει προς ψήφιση σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ενισχύει την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών μας! Ετοιμάζει νέες συγχωνεύσεις στη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα στο δρόμο που χάραξε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με απολύσεις των 2/3 των εκτάκτων καθηγητών, με περικοπές στις πρακτικές, τα εργαστήρια, τη χρηματοδότηση, τη φοιτητική μέριμνα, με αφαίρεση μαθημάτων από το πρόγραμμα σπουδών.
  • Με τον προϋπολογισμό του 2019 καθηλώνει τη χρηματοδότηση και ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις σχολές μας, με τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τα «χρυσά συμβόλαια» των εργολάβων για υποβαθμισμένες υπηρεσίες.
  • Αφήνει στον αέρα χιλιάδες φοιτητές που αιτούνται μετεγγραφή ή εστία! Με χιλιάδες αιτούντες να απορρίπτονται λόγω άδικων κριτηρίων, έλλειψης θέσεων και δωματίων!
  • Προχωρά βήμα-βήμα στην εξίσωση των ιδιωτικών κολεγίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια και ταυτόχρονα ενισχύει την εμπορευματική-επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων, με το χέρι των φοιτητών να μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη.

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τους αγώνες μας, να τους βγάλει «παράνομους» απαντάμε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα που μας «υποκινεί», που μας βγάζει στο δρόμο! Υπερασπιζόμαστε το άσυλο, το δικαίωμα των φοιτητών συλλογικά να αποφασίζουν και να αγωνίζονται κόντρα στην ένταση της καταστολής, το τσουβάλιασμα με εγκληματικές ενέργειες όπως το εμπόριο ναρκωτικών. Στόχος τους είναι να ξεμπερδεύουν με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα για να αλωνίζουν οι εταιρίες στις σχολές.

45 χρόνια από το μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου…

Μελετάμε, διδασκόμαστε και αντλούμε δύναμη για τη συνέχεια των αγώνων μας!

 

…Αποδεικνύεται ότι κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός και αν φαίνεται δεν είναι ανίκητος! Ο οργανωμένος αγώνας του λαού και της νεολαίας κόντρα σε κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι η δύναμη που έχουμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας! Τίποτα δε γίνεται όσο μένουμε θεατές!

…Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου: «Έξω το ΝΑΤΟ-Έξω οι ΗΠΑ» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σήμερα που η κυβέρνηση βαφτίζει τον Τραμπ «διαβολικά καλό» και έχει πάρει τον τίτλο του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ στα δολοφονικά τους σχέδια! Οι σημερινοί αγώνες για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα είναι ταυτόχρονα και αγώνες για να ζήσουμε στη χώρα μας με βάση τις δυνατότητες της σύγχρονης εποχής, για να ζήσουμε ειρηνικά όλοι οι λαοί! Η εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι επικίνδυνη για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Απαιτούμε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει 4,2 δις κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, λεφτά για πολεμικούς εξοπλισμούς, για δεκάδες κοινές ασκήσεις ελληνικών και Νατοϊκών δυνάμεων, για 13 στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, για ΝΑΤΟϊκα γραφεία που δημιουργούνται πλέον σε κάθε στρατιωτική βάση! Και όλα αυτά τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση ρημάζει τις σχολές μας!

Παλεύουμε για έρευνα που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες! Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές θέλουν να χρησιμοποιήσουν την έρευνα μας για τους σκοπούς τους που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών! Να κάνουμε πρακτική άσκηση, να θέτουμε τις γνώσεις μας στην υπηρεσία πολεμοκάπηλων σχεδίων! Να αξιοποιούμε τα νέα τεχνολογικά δεδομένα για την ανάπτυξη των πολεμικών συστημάτων του ΝΑΤΟ, ώστε πιο αποτελεσματικά να δολοφονεί τους λαούς! Αυτό αποδεικνύουν τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν ήδη υπογράψει το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και οι συνεργασίες καθηγητών με το ΝΑΤΟ!

Παλεύουμε να ζούμε ειρηνικά οι λαοί της περιοχής κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα μας σε ορμητήριο για το ΝΑΤΟ! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανακοινώνει τη μία στρατιωτική βάση μετά την άλλη, μπλέκοντας το λαό μας σε πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς! Οι δηλώσεις εκ μέρους της Ρωσίας που απειλούν ευθέως τις χώρες που φιλοξενούν ΝΑΤΟικες βάσεις, η επιθετικότητα της Τουρκίας όλο αυτό το διάστημα, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι το ΝΑΤΟ κάθε άλλο παρά μας προστατεύει! Η χώρα μας γίνεται μαγνήτης πολλαπλών κινδύνων. Η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ που βάφει τα χέρια του στο αίμα των Παλαιστινίων.

Και όλα αυτά για να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη μοιρασιά της λείας οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαϊ»!

Αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας! Στο σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ, ΝΑΤΟ, επιχειρηματικών ομίλων αντιπαραθέτουμε τα δικά μας αιτήματα!

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση! Να μην πληρώσουμε οι φοιτητές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές. Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας. Να σταματήσουν οι πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ.
  • Κανένας φοιτητής να μην αναγκαστεί να παρατήσει τις σπουδές του! Μετεγγραφές και δωρεάν στέγαση για όσους το έχουν ανάγκη. Έκτακτο επίδομα ενοικίου για όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
  • Όχι στην εξίσωση των ιδιωτικών κολλεγίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης των ιδρυμάτων.
  • Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά.
  • Όχι στο πόρισμα Παρασκευόπουλου και το χτύπημα του ασύλου.
  • Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο! Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών!
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κανένας φαντάρος εκτός συνόρων. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από τις σχολές μας. Καμία έρευνα για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ