ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών Λάρισας

Τόσο η παρούσα συγκυρία, όσο και η  γενικότερη κατάσταση του εργατικού κινήματος, δεν επιτρέπουν ούτε εφησυχασμό αλλά ούτε και κανενός είδους αυτοαναφορικούς πανηγυρισμούς. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες συναδέλφους που -για τρίτη συνεχή θητεία- ενίσχυσαν το ψηφοδέλτιο

των Παρεμβάσεων για το ΠΥΣΔΕ Λάρισας. Είναι θετικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων απέφυγε τον εγκλωβισμό του μεταξύ των συμπληγάδων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ειδικά σ’ ένα περιβάλλον όπως αυτό που επικρατεί πέριξ  του τοπικού  ΠΥΣΔΕ, με τα χρονίζοντα προβλήματα παραγοντισμού, ημετέρων και μαυρογιαλουρισμού, η απεμπλοκή  τόσων συναδέλφων είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει εύκολα.

Τους διαβεβαιώνουμε -όχι μόνο αυτούς που μας ενίσχυσαν με την ψήφο τους αλλά κάθε ένα συνάδελφο ξεχωριστά- πως θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό για το οποίο ζητήσαμε την υποστήριξή τους. Σε πλήρη συντονισμό με το σωματείο μας -την τοπική ΕΛΜΕ- να αποτελούμε τον βραχίονά του  μέσα στο ΠΥΣΔΕ. Να αποτελούν οι αιρετοί μας το μάτι και το αυτί του κλάδου.

Να παλεύουμε για δικαιοσύνη και διαφάνεια, για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων. Κόντρα σε λογικές συνδιαχείρισης, ενσωμάτωσης και υποταγής. Να ξεσκεπάζουμε τόσο τον παλιό κυβερνητικό συνδικαλισμό των εξυπηρετήσεων ‘κατόπιν ενεργειών μας’ και των τηλεφώνων που φλέγονται κατά την διάρκεια των υπηρεσιακών μεταβολών, όσο και τον νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό της αδιαφάνειας στο όνομα των προσωπικών δεδομένων, των απειλών και των ύβρεων.

Συνάδελφοι, και να θέλαμε δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια στο ότι ένα κομμάτι του κλάδου παραμένει εγκλωβισμένο στις ατομικές λύσεις και τις λογικές του ‘εγώ ελπίζω να την βολέψω’. Πρέπει να ενταθεί  η προσπάθεια και ο αγώνας ώστε όλο και ευρύτερα τμήματα των συναδέλφων μας να εμπιστευτούν την δύναμη του συλλογικού αγώνα.

Να απορρίψουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς δήθεν ‘παραγόντων’. Τα προηγούμενα ισχύουν πολύ περισσότερο σε ότι αφορά το ίδιο το σωματείο μας. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο αγωνιστικής ανάταξης της ΕΛΜΕ. Κόντρα στην παράλυση και την διάλυση την οποία επιδιώκει με πείσμα ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, οφείλουμε να αναδείξουμε ένα ΔΣ στο οποίο οι νέοι συσχετισμοί να ευνοούν την συσπείρωση των συναδέλφων στο  σωματείο, την ανάδειξή του σε όπλο στα χέρια τους.

Οι εξελίξεις που έρχονται καθιστούν την ανάγκη ύπαρξης αυτού του όπλου καθοριστική για την στάση των συναδέλφων απέναντι στις δυνάμεις που δρουν στην τοπική μας ΕΛΜΕ. Πρέπει να απομονώσουμε τις δυνάμεις που θέλουν να παραδώσουν το σωματείο μας σαν τρόπαιο στα χέρια είτε των ‘άριστων’ είτε των μέχρι τέλους συμβιβασμένων.

Τις δυνάμεις που εξαντλούν την δράση τους στην ανάδειξη προέδρων και που παραιτούνται όταν αυτό δεν το καταφέρνουν. Τις δυνάμεις που ρητορεύουν ώρες για τα δικαιώματα των συναδέλφων μόνο και μόνο για να καλύψουν την πλήρη ενσωμάτωσή τους στον διοικητισμό, την εργολαβική υπεράσπιση της πολιτικής της κυβέρνησης και την συσκότιση των ευθυνών της για την κατάσταση των εργαζομένων στη χώρα μας.

Οι αγώνες που έρχονται θα χρειαστούν την ενεργοποίηση και τον συντονισμό όλο και περισσότερων συναδέλφων. Την μαζικοποίηση των συνελεύσεων και των κινητοποιήσεων. Την μαζική δράση μέσα από τις γραμμές του σωματείου. Ως Παρεμβάσεις θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή. Γι’ αυτό και καλούμε κάθε συνάδελφο να συμπορευτεί μαζί μας στο δρόμο του αγώνα για την απόκρουση της επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου στα εργασιακά μας δικαιώματα και τα μορφωτικά δικαιώματα του λαού.

Η συμπόρευση αυτή θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις  της αναγκαίας όσο ποτέ αντεπίθεσης των δυνάμεων της εργασίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ