ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ

Μαζική εκδήλωση πραγματοποίησαν την Τρίτη 13/11, από κοινού οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι της ΣΤΕΦ, της ΣΕΥΠ και των Εστιακών Σπουδαστών στο ΤΕΙ Λάρισας, με θέμα “Οι αλλαγές στις σχολές του ΤΕΙ Λάρισας και το μέλλον των σπουδαστών και των αποφοίτων”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον εκατοντάδες σπουδαστές.

Στην εκδήλωση καλέστηκαν και πήραν το λόγο καθηγητές τμημάτων του ΤΕΙ καθώς και εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων της πόλης (Ιδιωτικής Υγείας, Ένωσης Λογιστών, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών)  αποκαλύπτοντας ποια είναι η κατάσταση των κλάδων που αύριο θα καλεστούν να δουλέψουν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων στην Θεσσαλία και αλλού. Μέσα από την εκδήλωση έγινε ακόμα πιο φανερό ότι η παραπέρα πρόσδεση των ιδρυμάτων στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων δεν εξασφαλίζει πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα για τους απόφοιτους, αλλά αντίθετα διαμορφώνει φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους κομμένους και ραμμένους στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση των συλλόγων ακόμα παρευρέθη και μίλησε η Κατερίνα Αιβαλιώτη, μέλος του ΔΣ της ΣΕΥΠ  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων:

“Χαιρετίζουμε τη σημερινή σας εκδήλωση και πάνω απ’ όλα το μεγάλο και σημαντικό αγώνα που δίνετε ενάντια στο νέο νόμο Γαβρόγλου, που κλείνει και συγχωνεύει τα τμήματά σας, που υποβαθμίζει κι άλλο τις σπουδές σας και δεν πρέπει να περάσει! Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες συμφοιτητές μας που μπροστά στα εκρηκτικά προβλήματα που βιώνουμε δεν το βάζουν κάτω, δεν συμβιβάζονται, οργανώνουν τον αγώνα τους κόντρα στη σημερινή κατάσταση που παλιές και νέες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει

Η πείρα που έχουμε από παλιούς και πρόσφατους αγώνες είναι σημαντική, όπλο πραγματικό στη συνέχεια του αγώνα μας. Δεν το βάζουμε κάτω η πραγματικότητα που ζούμε στα ΤΕΙ δεν μας ταιριάζει! Δεν θα κάτσουμε στα αυγά μας μπροστά στις νέες εξελίξεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τις διοικήσεις. Η ίδρυση του Πα.Δ.Α. αποτελεί κατεύθυνση για τη δημιουργία νέων ιδρυμάτων, είτε συγχωνεύσεων πανεπιστημίων με ΤΕΙ, είτε κλείσιμο σχολών και τμημάτων και της υπόλοιπης χώρας, όπως γίνεται στο ΤΕΙ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το πού οδηγεί αυτή η πολιτική γίνεται φανερό από την εκρηκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής…

8 μήνες μετά την ίδρυση του Πα.Δ.Α τα εμπόδια που συναντούσαμε στην προσπάθειά μας να μάθουμε το αντικείμενό μας όσο ήμασταν ΤΕΙ, ενισχύονται όλο και περισσότερο. Συγκεκριμένα…

  • v  Δεν εξασφαλίζεται η λειτουργία κανενός τμήματος με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ φέτος θα προσληφθεί μόνο το 1/3 των ήδη λιγοστών εκτάκτων που υπήρχαν μέχρι πέρυσι (και ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί πλήρως!).
  • v  Ήδη από τα νέο πρόγραμμα σπουδών σχεδιάζεται να αφαιρεθούν μαθήματα γιατί το διδακτικό προσωπικό δεν επαρκεί.
  • v  Εργαστήρια 4ωρα μετατρέπονται σε μονόωρα, με δεκάδες σπουδαστές  να «στοιβάζονται» σε ένα εργαστήριο ή μια θεωρία.Χαρακτηριστικό είναι το τμήμα «Βιοϊατρικών Επιστημών»  που προέκυψε από τη συγχώνευση 5 τμημάτων και καλούνται 400 σπουδαστές να παρακολουθήσουν μία θεωρία ή ένα εργαστήριο.
  • v  Η πρακτική άσκηση γίνεται τρίμηνη και δε θα πληρώνεται καν.
  • v  Παραμένουν η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό, δίνουμε ένα σκασμό λεφτά σε αναλώσιμα.
  • v  Σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει μία εστία να μείνουμε, ενώ τα κριτήρια για το δικαίωμα στο σίτιση διαρκώς στενεύουν, με πολλούς από εμάς να στερούμαστε ακόμα κι ένα πιάτο φαί!

Το γεγονός ότι κάθε μέρα μπαίνουν νέες δυνάμεις στον αγώνα, στις γενικές συνελεύσεις, στην οργάνωση των κινητοποιήσεων, τμηματικών συνελεύσεων και ετών είναι μηνύματα ενθαρρυντικά. Γιατί αποδεικνύουν πως υπάρχει διέξοδος! Οι σπουδαστές επιλέγουν το δρόμο του αγώνα κόντρα στο συμβιβασμό και την αναμονή, διεκδικούν μόρφωση και σπουδές. Μπορούμε να συμβάλουμε ώστε αυτά τα βήματα να πολλαπλασιαστούν σε κάθε τμήμα, έτος και σχολή, να πολλαπλασιαστούν εστίες αντίστασης και διεκδίκησης παντού.

Η ενότητά όλων των σπουδαστών των ΤΕΙ και των φοιτητών των ΑΕΙ, η στήριξη του λαού στον αγώνα μας είναι η δύναμή μας. Καμία σχολή, κανένα τμήμα μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που όλοι μαζί έχουμε και τις κατευθύνσεις της ΕΕ που όλους θα μας δημιουργήσει περισσότερα εμπόδια στις σπουδές μας. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας.

Να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να χτίσουμε τη πραγματική ενότητα σπουδαστών και φοιτητών μέσα από το συλλογικό αγώνα, την αλληλεγγύη, να κάνουμε πράξη το σύνθημα όλοι για έναν και ένας για όλους.

Να γίνουμε πιο δυνατοί με την συμπόρευση με τους, το τμήμα των καθηγητών που δεν δέχονται αυτήν την πολιτική στα ιδρύματα μας, συνολικότερα με τους εργαζόμενους και τα αγωνιστικά-ταξικά σωματεία τους, η πείρα τους, ο κοινός βηματισμός στον αγώνα μας, οι κοινές μας διεκδικήσεις και πρωτοβουλίες είναι όπλα σημαντικά που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Γι’ αυτό και σας καλούμε, κάθε ΣΣ, κάθε επιτροπή έτους και τμήματος να συμμετέχει στην 9η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 2/12 στην Αθήνα.

Εκεί θα δώσουμε αγωνιστικό ραντεβού οι δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι οικοτρόφων , οι επιτροπές αγώνα, ετών, οι σύλλογοι των μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι σύλλογοι που αγωνίζονται ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, οι επιτροπές μετεγγραφέντων, όλοι όσοι συμμετείχαν στα φοιτητικά συλλαλητήρια της 29/10 και 1ης Νοέμβρη, από όλη την Ελλάδα.

Όλοι όσοι κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση να δώσουν το παρών σε αυτήν την ζωντανή, δημοκρατική διαδικασία όπου τον λόγο παίρνουν οι φοιτητές”.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης τονίστηκε πως το επόμενο διάστημα οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας θα συνεχίσουν με κινητοποιήσεις και δράσεις κλιμακώνοντας τον αγώνα τους. Με πρώτο σταθμό την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ