ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΕΒ ΚΑΙ ΓΟΕΒ

Ο Β. Κόκκαλης ήταν ο εμπνευστής και αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση της

Η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, της ενεργειακής κοινότητας που ίδρυσαν ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και 9 ΤΟΕΒ της περιοχής θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή στις 12.30 μ. στην Κοιλάδα, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο το πέρασμα της άρδευσης των καλλιεργειών στην εποχή των ανανεώσιμων

πηγών ενέργειας, αρκετά φθηνότερα σε σχέση με σήμερα κάτι που σημαίνει αρκετά μικρότερο κόστος παραγωγής για τους αγρότες μέλη των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας.

Το πάρκο που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας το Μάρτιο του 2019.

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Εμπνευστής αυτής της δράσης και το άτομο που έφερε στο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος θα εγκαινιάσει την Παρασκευή το πάρκο, κληθείς να σχολιάσει στο paidis.com την εξέλιξη, σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα στην περιοχή που συμβαδίζει με το σχεδιασμό του υπουργείου για δραστική μείωση του κόστους παραγωγής που αναμένεται μέσα σε 1-2 χρόνια να μειώσει το αρδευτικό κόστος ακόμη και 70%.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα, που εγκαθιστούμε στα πλαίσια του net metering (αυτοπαραγωγή), συνδέονται με το δημόσιο δίκτυο. Το ρεύμα που παράγουν, απορροφάται από το δίκτυο του διαχειριστή ενέργειας και στη συνέχεια συμψηφίζεται με το ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός. Στο τέλος κάθε μετρητικής περιόδου το ποσό της οφειλής προς την ΔΕΗ, θα ισούται με την αξία των κιλοβατώρων (kWh), που προκύπτουν από την διαφορά, ανάμεσα στην ενέργεια που παράγεται και και την ενέργεια που καταναλώνεται.

Εάν η διαφορά είναι μηδενική τότε δεν θα πληρώσει ο συμμετέχων στην αυτοπαραγωγή για το ρεύμα που καταναλώνει. Εάν η διαφορά είναι πλεονασματική, τότε η περίσσεια ενέργεια μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό μέχρι να κλείσει ο ετήσιος κύκλος και να γίνει η εκκαθάριση. Για την μέτρηση της παραγούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το Φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετείται μετρητής, ο οποίος μετράει την ενέργεια που απορροφάει το δίκτυο της ΔΕΗ από το φωτοβολταϊκό.

Στην ενεργειακή κοινότητα που στήνει το πρώτο ενεργειακό πάρκο με φωτοβολταϊκά στην Κοιλάδα συναμικότητα 1 mw, συμμετέχουν ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και οι ΤΟΕΒ Δαμασίου, Μάτι Τυρνάβου, Αγ. Σοφίας, Πηνειού, Ταουσάνης, Ενιπέα, Σελλάνων, Σοφάδων, Τιτανίου.

Ο Σ. ΤΖΙΟΥΦΑΣ

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε στο paidis.com ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου Σωτήρης Τζιούφας ο οποίος υποστήριξε ότι με την ολοκλήρωση της επένδυσης που έχει σχεδιαστή από τους συμμετέχοντες στην ενεργειακή κοινότητα μέσα στο 2020 το συνολικό όφελος για τον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου θα αγγίζει τις 400.000 € ετησίως, ενώ η ολοκλήρωση της υπογείωσης του δικτύου μέσα στο 2019 αναμένεται να απογειώσει κυριολεκτικά τον ΤΟΕΒ, υπερδιπλασιάζοντας το δίκτυό του. Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή που μόνο οφέλη θα έχει για τους αρδευτές και τον ίδιο τον ΤΟΕΒ σημείωσε ο κ. Τζιούφας.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ