ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: Η ΝΔ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι πλήρωσαν το “μάρμαρο” της κρίσης και η αγορά δεν αντέχει άλλο την υπερφορολόγηση και την έλλειψη ρευστότητας. Δύο χρόνια μετά, έρχεστε να χειροκροτήσετε ξανά την κατάργηση αυτών, που χειροκροτούσατε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Δύο χρόνια μετά, το “Κίνημα της γραβάτας”, όπως ειρωνικά το αποκαλούσατε, δικαιώνεται. Εμείς λέμε καλά κάνετε, κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Τα ανωτέρω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας «Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις», σημειώνοντας:

«Να απαντήσω στον κ. Βαρδάκη, ο οποίος ανέφερε για το σύστημα, για ήλιο, για σελήνη κ.λπ.

Το σύστημα “ΉΛΙΟΣ” το χρησιμοποιεί η Υπουργός σας. Είναι ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου και πληρωμών των συντάξεων. Καμία σχέση δεν έχει με τη σελήνη και τη θάλασσα, και μάλλον είστε βαθιά “νυχτωμένος”.

Λέτε ότι η ΝΔ πήγε την ανεργία στο 27% και εκεί κάνετε λάθος. Να σας ενημερώσω, γιατί μας ακούει ο ελληνικός λαός, στο 27% παρέλαβε την ανεργία η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012. Ο κ. Καραμανλής την παρέδωσε στο 9% και το 2012, που ανέλαβε ξανά κυβέρνηση η ΝΔ, η ανεργία ήταν 27%.

200.000 επαγγελματίες τα τρία τελευταία χρόνια σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους, εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας που ανεβαίνει στο 80%, ήταν καταστροφή, μειώνοντας και τα δημόσια έσοδα.

Το περιεχόμενο του παρόντος νομοσχεδίου κινείται, βεβαίως, σε θετική κατεύθυνση, με τις ρυθμίσεις που εισάγει, αν και συνεισφέρει αποσπασματικά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά ένα μικρό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων, περίπου 250.000 από το 1.280.000 που είναι συνολικά, και αφορά αυτούς οι οποίοι έχουν εισόδημα πάνω από 7032 €.

Στα άρθρα 1 έως 3 ορίζεται ότι: Για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ και τ. ΕΤΑΑ οι εισφορές για την κύρια σύνταξη από το 20% μειώνονται στο 13,33% από 1/1/2019. Για τους νέους επιστήμονες έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση οι εισφορές για κύρια σύνταξη μειώνονται αντίστοιχα στο 13,33% από 1/1/2019. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες πρώην ΟΓΑ, όπου το ύψος ασφαλιστικής εισφοράς θα είναι από 20% στο 13,33% από 1/1/2022.

Ωστόσο, ανάλογα με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μειώνονται και οι συντάξεις αν και το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, όποιος θέλει να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη, μπορεί να πληρώνει και μεγαλύτερη ασφάλιση, οπότε θα αναγκαστούν οι ασφαλισμένοι και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Να προσθέσω ότι, από 1/1/2019, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του 100% του αθροίσματος που προκύπτει από το καθαρό εισόδημα και τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους, ενώ έως τώρα ήταν στο 85%.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου τα διοικητικά ζητήματα των υπηρεσιών και φορέων του Υπουργείου, που εισάγονται, έχουν κοινωνικό πρόσημο σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις για την κίνηση των ανέργων και τα προγράμματα εργασίας, τα οποία βεβαίως προϋπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις είναι θετικές, αν και αποσπασματικές. Το βασικό πρόβλημα είναι ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος θα πρέπει να καταργηθεί και, φυσικά, η κατάργηση του έρχεται σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές, όπως υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ