ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών με την οποία ζητούν να δοθούν άμεσα τα χρήματα στους Σχολικούς Φύλακες από τις περικοπές την περίοδο της διαθεσιμότητάς τους και της απόλυσής τους, καθώς επίσης και τα ένσημα για το διάστημα 2001- 2006, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Κώστας Στεργίου, Χρήστος Κατσώτης και Γιώργος Λαμπρούλης. Στην ερώτηση αναφέρουν:

«Όπως είναι γνωστό οι σχολικές φύλακες, ύστερα από σκληρούς δίκαιους διεκδικητικούς αγώνες, κατάφεραν να πετύχουν την επαναπρόσληψή τους. Για πολλά χρόνια ήταν πολιτικοί όμηροι των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ αφού ποτέ δεν αποκατέστησε πλήρως τα δικαιώματα τους και σήμερα κατόπιν και σχετικών δικαστικών αποφάσεων, δεν τους αποδίδονται τα χρήματα που δικαιούνται από τις παράνομες περικοπές που έγιναν όταν βρέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για την χρονική περίοδο από τότε που απολύθηκαν μέχρι την επαναπρόσληψή τους, καθώς και τα ένσημα για την χρονικό διάστημα 2001 – 2006, όταν απασχολούνταν με συμβάσεις έργου και δεν αναγνωρίζονταν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Στο Βόλο, για παράδειγμα, – αλλά και σειρά άλλους δήμους – 24 Σχολικοί Φύλακες ενώ έχουν δικαιωθεί με σχετικές δικαστικές αποφάσεις (Απόφαση 22/2015 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου και 390/2018 του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας) δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ του Δήμου Βόλου και του αρμόδιου Υπουργείου. Η δημοτική αρχή αρνείται να καταβάλει τα εκδικαζόμενα χρηματικά ποσά, δηλώνοντας ταμειακή αδυναμία και συναρτά την πληρωμή αυτών των ποσών με την απαίτηση της χρηματοδότησης του δήμου από τους ΚΑΠ .

Η κυβέρνηση με το Ν.4447/2016 άρθρο 54, νομοθέτησε ότι “η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικων βοηθημάτων και μέσων καθώς και για την παραίτηση από αυτά» και με το Ν. 4554/2018 άρθρο 4 ότι «Βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες καταλογίστηκαν σε ΟΤΑ σε συνέχεια δικαστικών αποφάσεων, που έκριναν ότι απασχολούμενοι σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σχολικοί φύλακες υπάγονται στην πλήρη ασφάλιση των φορέων αυτών, απαλλάσσονται των επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων. Χρόνος απασχόλησης που έχει διανυθεί από την πρώτη ημέρα στα προγράμματα αυτά αποτελεί πραγματικό χρόνο ασφάλισης». Με αυτή τη διάταξη η κυβέρνηση σπρώχνει τους εργαζόμενους για νόμιμα δικαιώματα τους στις δικαστικές αίθουσες δημιουργώντας πελατεία για τα δικηγορικά γραφεία. “Πετάει” το μπαλάκι των υποχρεώσεων στους δήμους, να πληρώνουν δηλαδή τυχόν θετικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους κατά βούληση και με πρόσχημα την οικονομική τους δυνατότητα να προσφεύγουν σε εφέσεις, να καθυστερούν και να εμπαίζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και σειρά από δημοτικές αρχές τους εργαζόμενους .

Ο διαρκής εμπαιγμός που υφίστανται οι σχολικοί φύλακες προηγούμενα από την κυβέρνηση της ΝΔ με την απόλυση τους και σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη μη αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η “δίκαιη ανάπτυξη” είναι μια φενάκη, παραμένουν τα θύματα μιας συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτική. Με τα μνημόνια οι σχολικοί φύλακες απολύθηκαν, με τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή συνεχίζουν να εμπαίζονται.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα και πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των σχολικών φυλάκων. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική της. Δεν νοείται νόμιμα δικαιώματα εργαζόμενων να συναρτώνται με την εκάστοτε βούληση ή διάθεση δημοτικών αρχών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση:

  • Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση ικανοποίηση των διεκδικήσεων των σχολικών φυλάκων;
  • Αν θα ενισχύσει του δήμους με τα αντίστοιχα κονδύλια ώστε να καλυφθούν όλες οι δίκαιες απαιτήσεις των εργαζόμενων χωρίς να είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να γίνονται οι νόμιμες απαιτήσεις τους μπαλάκι μεταξύ δημοτικών και κυβερνητικών ευθυνών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ