«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών και δίνοντας έμφαση στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λάρισα μέλη του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Παρουσιάζοντας συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία οι υπεύθυνοι του «Χαμόγελου» στάθηκαν ιδιαίτερα στις δράσεις του γνωστού οργανισμού, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και ενημέρωση που αφορά  την κακοποίηση και κυρίως τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

«Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής Σεξουαλικής Βίας. Σήμερα τιμούμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στην Σεξουαλική Εκμετάλλευση και την Σεξουαλική Κακοποίηση και το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνει τις δυνάμεις του με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Πρωτοβουλία «Start to Talk» για την προστασία όλων των παιδιών. Η φετινή καμπάνια αναδεικνύει τη σύγχρονη μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο χώρο του αθλητισμού, όπως και την ανάγκη να σπάσει η σιωπή όλων γύρω από τέτοια περιστατικά», σημείωσαν οι ομιλητές, με το συντονιστή Θεσσαλίας Γρ. Λιογγαρίδη να παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία που αφορούν στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2018 το «Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε σε όλη τη χώρα συμβουλευτικές δράσεις σε πάνω από 3.400 άτομα, ενήλικες και παιδιά, ενώ αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο Θεσσαλίας οι υπεύθυνοι του Κέντρου κατέγραψαν αρκετά περιστατικά, σημειώνοντας τη δυσκολία με την οποία «ανοίγουν τα στόματα».

Πιο αναλυτικά, το 2017 το Κέντρο δέχτηκε 23 καταγγελίες οι οποίες αφορούσαν 32 παιδιά θύματα κακοποίησης, ενώ το πρώτο 10μηνο του 2018 δέχτηκαν 18 καταγγελίες και άκουσαν 34 παιδιά για περιστατικά που όπως υπογραμμίστηκε δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση σεξουαλική κακοποίηση.

«Μέσα από τις παρεμβάσεις μας σε σχολεία, τη γραμμή υποστήριξης 11611 και την επιμόρφωση που παρέχουμε σε εκπαιδευτικούς και γονείς στοχεύουμε στην πρόληψη αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων», κατέληξαν οι ομιλητές.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ