Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΕΙΛΩΤΩΝ

«Η αγορά εργασίας είναι εκτροφείο ειλώτων, αφού με τις τάσεις που διαγράφονται δημιουργούνται θέσεις του 500άρικου, την ώρα που η κυβέρνηση “δικαστικοποιεί” τις υποθέσεις αναγκάζοντας τους συνταξιούχους να προσφύγουν δικαστικά, όταν δικαστικό θέμα δεν υπάρχει μετά τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας ο γνωστός Νομικός, καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος της «Ένωσης για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους» Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Ένωσης Λογιστών Λάρισας.

«Η κυβέρνηση κατάφερε την αναστολή του μέτρου των περικοπών για τις συντάξεις, ωστόσο καταργεί οικογενειακά επιδόματα σε συντάξεις και το ΕΚΑΣ, ενώ “παγώνει” κάθε αύξηση για το 2019», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ελέγχου των τίτλων των εργαζομένων στους δήμους, με αφορμή και την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση που αφορούσε σε εργαζόμενη καθαρίστρια στο γειτονικό Βόλο, η οποία σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Περιγράφοντας «δρακόντειες ρυθμίσεις και κροκοδείλια δάκρυα όλων των κομμάτων» ο γνωστός εργατολόγος τόνισε πως «παραπέμπουν απλούς εργαζόμενους ως καταχραστές δημοσίου χρήματος», ζήτησε την άμεση κατάργηση της ρύθμισης, ενώ πρόσθεσε πως «πάνω από 1.000 άτομα είναι υπό έλεγχο».

«Είναι αδιανόητο να ζητούν επιστροφές δουλεμένων χρημάτων αντιμετωπίζοντας τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων ως κακούργους», υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στα αναδρομικά εκτίμησε πως αυτά θα καταβληθούν μετά και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, παραπέμποντας σε  αντίστοιχες περιπτώσεις ευρωπαϊκών χωρών και προτείνοντας συμψηφισμό με τις οφειλές προς το κράτος.

«Οι συνολικές αποφάσεις του ΣτΕ, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Μισθοδικείου κλπ. ξεπερνούν τα 20 δις», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, επιμένοντας πως οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιοριστούν σε αιτήσεις για τα αναδρομικά τους.

Σημειώνεται πως το απόγευμα ο Α. Μητρόπουλος και ο νομικός Δ. Πετρόπουλος θα μιλήσουν σε ημερίδα που διοργανώνει η Ένωση Λογιστών με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του Ασφαλιστικού και των συντάξεων. Οι αντισυνταγματικές διατάξεις και οι διεκδικήσεις των Ασφαλισμένων», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ