Πρόταση του δημάρχου Π. Σαρχώση για εφαρμογή στα σχολεία του Τυρνάβου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής έναρξης του γλωσσολογικού συνεδρίου
Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της επιστημονικής κοινότητας ξεκίνησαν χθες στον Τύρναβο οι διήμερες εργασίες των Τζαρτζανείων, του γλωσσολογικού συνεδρίου που έχει πάρει πλέον πανελλήνια διάσταση και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πανεπιστημιακών και φιλολόγων.
Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της επίσης έναρξης απηύθυνε ο δήμαρχος Τυρνάβου Π. Σαρχώσης ο οποίος ανέφερε τα εξής:
“Σας καλωσορίζω στην πόλη μας
είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα για τον Δήμο Τυρνάβου, να συμβάλει στη δημιουργία και την ανάδειξη ενός Γλωσσολογικού Συνεδρίου που εξελίσσεται και εδραιώνεται μέσα στα χρόνο.
Είναι ενδιαφέρον για την πόλη να συμβάλλει στην αναβίωση του έργου του Αχιλλέα Τζάρτζανου στον 21ο αιώνα, καθώς η συνεισφορά του στην υπόθεση του γλωσσικού ζητήματος και της γλωσσοδιδακτικής, δεν έπαψε ποτέ μέχρι σήμερα να είναι επίκαιρη.
Κυρίες και κύριοι
Για να υλοποιηθεί αυτό το συνέδριο και να εδραιωθεί ως Πανελλήνιο Γλωσσολογικό Συνέδριο, το οφείλουμε κύρια στην επιμονή και στις προσπάθειες των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, αλλά και των εκπαιδευτικών του Συνδέσμου Φιλολόγων του Νομού Λάρισας.
Θέλω από τη θέση αυτή να τονίσω με τον πιο εμφατικό τρόπο την συμβολή τους και να τους ευχαριστήσω γιατί συμβάλλουν αφενός στην προαγωγή της επιστήμης της γλωσσολογίας –θεωρητικής και εφαρμοσμένης– και αφετέρου στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης του Τυρνάβου.
Το Γλωσσολογικό Συνέδριο «Αχιλλέας Τζάρτζανος» τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει την ταυτότητα ενός συνεδρίου προσανατολισμένου στην διδασκαλία της γλώσσας σε ολόκληρο το φάσμα της σχολικής εκπαίδευσης, προσανατολισμός ο οποίος πολλαπλασιάζει το ενδιαφέρον εισηγητών αλλά και εκπαιδευτικών που διδάσκουν το γλωσσικό μάθημα,
δίνοντας νέα δυναμική στις εργασίες του συνεδρίου.
Προς την κατεύθυνση αυτή και εκμεταλλευόμενος το φετινό τίτλο του συνεδρίου «από την θεωρία στην πράξη» θέλω να απευθύνω μια πρόταση προς τους συντελεστές του συνεδρίου και κύρια προς τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και φιλολόγους.
Η πρόταση αφορά την πιλοτική εφαρμογή των συμπερασμάτων του συνεδρίου πάνω στη διδασκαλία της γλώσσας σε σχολεία που Δήμου Τυρνάβου.
Αυτό κατά την άποψη μας θα προσέδιδε νέο ενδιαφέρον στο ίδιο το συνέδριο, άλλα θα το συνέδεε με έναν εμβληματικό τρόπο και με την ίδια την κοινωνία.
Κλείνοντας εύχομαι καλές εργασίες και γόνιμο διάλογο”.
Το συνέδριο
Τα Τζαρτζάνεια που είναι το 6 κατά σειρά συνέδριο συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Λάρισας, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου και τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι: “Πολυγραμματισμοί στην εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη”.
Η επαφή του σύγχρονου ανθρώπου με τη γλώσσα και το νόημα που κατασκευάζεται μέσα από τα κείμενα, δεν περιορίζεται πλέον στα γνωστά μοντέλα του παρελθόντος. Ο μαθητής του 21ου αιώνα (και αυριανός πολίτης) είναι μέλος των πολύγλωσσων και πολυπολιτισμικών κοινωνιών, ενώ τα σημερινά κείμενα με την συνεισφορά της ψηφιακότητας, κατασκευάζονται με κώδικες πολλαπλούς και πολύ διαφορετικούς από αυτούς των κειμένων του παρελθόντος. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το σημερινό σχολείο όσο καλά κι αν διδάξει τη γλώσσα με τους παραδοσιακούς μονοτροπικούς κώδικες, στην ουσία αφήνει τον σημερινό μαθητή απροετοίμαστο ως προς τον τρόπο «ανάγνωσης», κατανόησης και ερμηνείας του κόσμου στον οποίο ζει.
Η επιλογή του θέματος «Πολυγραμματισμοί στην εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη» έγινε για να προκληθεί γόνιμος και χρήσιμος διάλογος ανάμεσα στα μέλη της ερευνητικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, πάνω στο μεγάλο αυτό ζήτημα της γλωσσικής εκπαίδευσης, το οποίο τα τελευταία χρόνια τίθεται στο επίκεντρο των προγραμμάτων σπουδών του γλωσσικού μαθήματος στην προσχολική, δημοτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι μια ομάδα επιλεγμένων εισηγητών από όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου 2018, θα συζητήσουν πολλές από τις διαστάσεις των πολυγραμματισμών και μάλιστα στην σχολική πράξη όπως αυτή αρδεύεται από την επιστημονική θεωρία. Στη φετινή διοργάνωση έχει προβλεφθεί να παρουσιαστούν όχι μόνο επιστημονικές εργασίες αλλά και στρογγυλά τραπέζια, σύντομες εισηγήσεις για την παρουσίαση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών από εκπαιδευτικούς και θεματικά συμπόσια στα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν περισσότερο συμμετέχοντας με παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς τους εισηγητές.
Περισσότερη ενημέρωση για τα 6α Τζαρτζάνεια – Πολυγραμματισμοί στην εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη, μέσα από την ιστοσελίδα του συνεδρίου https://sites.google.com/view/tzartzaneia18