Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ DE-MINIMIS ΣΤΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ!

«Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί, που πλέον αδυνατούν να συντηρήσουν την καλλιέργεια μετά από δύο απανωτές κακές χρονιές, έρχονται και οι ‘‘αλλοπρόσαλλες’’ ενέργειες του ΥπΑΑΤ να χειροτερέψουν την κατάσταση. Αν και είχαμε και στη Λάρισα ζημιές στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια,

από τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη συγκομιδή, αυτό δεν ελήφθη υπόψη στον εξαιρετικό… σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για αποζημιώσεις. Έτσι, για το 2017 δόθηκε de-minimis μόνον σε Πέλλα, Ημαθία, Κοζάνη και Φλώρινα. Στη Λάρισα, όμως, ούτε ψίχουλο!

Ελπίζω, η νυν πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να μην επαναλάβει τους ανεκδιήγητους χειρισμούς και τα τραγικά λάθη σε παρόμοιες περιπτώσεις ζημιών και αποζημιώσεων στο μέλλον. Ο αγροτικός κόσμος που μοχθεί, δεν το αξίζει». Τα παραπάνω αναφέρει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη, σε ερώτηση που είχε υποβάλλει, σχετικά με τον εμπαιγμό στο θέμα των αποζημιώσεων στα ροδάκινα από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων ετών.

Στην ερώτηση, αφού αναφέρονταν το ιστορικό των άστοχων χειρισμών της τότε ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για τις ζημιές και τις αποζημιώσεις του 2017, ζητούνταν να διευκρινιστεί αν θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της αδικίας προς τους ροδακινοπαραγωγούς που επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του 2018, αν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Αποστόλου για απώλεια εισοδήματος λόγω εμπάργκο και αν έχει διερευνηθεί που πήγαν τα χρήματα που έδωσαν οι ροδακινοπαραγωγοί για τις δηλώσεις ζημιάς (που έγιναν στους συνεταιρισμούς!) το 2017.

Στην απάντησή του, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρει ότι, ενισχύσεις de-minimis μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, δόθηκαν για το 2017 σε πληγέντες αγρότες της Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης και Φλώρινας. Σε ότι αφορά τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις το 2018, στις επισημάνσεις που έγιναν από τον ΕΛΓΑ, δεν διαπιστώθηκαν άμεσες ζημιές στα ροδάκινα και συνεπώς αυτές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Για το θέμα των χρημάτων που κατέβαλαν οι παραγωγοί στους συνεταιρισμούς για τις δηλώσεις ζημιάς, διευκρινίζεται ότι «για τις καλλιέργειες ροδάκινων και  νεκταρινιών του 2017, στις οποίες δεν διενεργήθηκαν εκτιμήσεις και αποζημιώθηκαν από το ΥπΑΑΤ μέσω της διαδικασίας de-minimis, δεν καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ τέλη εκτίμησης».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com