ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Με συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη λαϊκή αγορά της Ελασσόνας, εν μέσω χειροκροτημάτων από τους παραγωγούς και τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε και στην Ελασσόνα η απεργιακή κινητοποίηση που χαρακτηρίστηκε “απάντηση στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ

και του τοπικού Εργατικού Κέντρου”, από τους διοργανωτές.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μέλος του Δ.Σ. της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σαρανταπόρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, λέγοντας: «Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συμμετέχουμε στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών σωματείων στην Ελασσόνα.  Μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους δίνουμε μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων όσοι ψήφισαν τα Μνημόνια και στηρίζουν τις πολιτικές που μας οδηγούν στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό». Στο χαιρετισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των λεγόμενων «de minimis αποζημιώσεων» των κτηνοτρόφων, τη στιγμή που με τις πλάτες της κυβέρνησης ούτε έλεγχοι γίνονται στο γάλα που έρχεται απ’ έξω ενώ επιτρέπουν την παραγωγή φέτας από «ξένο» γάλα. Από την ομιλία ξεσκεπάστηκε ο ρόλος των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου οι οποίοι το «ελληνοποιούν» και σχηματίζουν cartel, ρίχνοντας στα τάρταρα την τιμή του ελληνικού γάλακτος. Κλείνοντας την παρέμβασή του είπε: «Εδώ αποκαλύπτεται και ο ρόλος διάφορων οργανώσεων του χώρου των κτηνοτρόφων- πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων (ΠΕΚ, ΣΕΚ, Ομοσπονδία Θεσσαλίας). Το Αγροτοκτηνοτροφικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει αποζημιώσεις στη βάση της πλήρους κάλυψης του χαμένου εισοδήματος απ’ όλους τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος- και οι de minimis ενισχύσεις να δοθούν με βάση την παραγωγή (παραχθείσα ποσότητα γάλακτος). Κατώτατες εγγυημένες τιμές για το γάλα και το κρέας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Βακράτσας, Πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας, καταγγέλλοντας από το βήμα της συγκέντρωσης την τελευταία διοίκηση του Σωματείου, η οποία παρά την ύπαρξη δικαστικής απόφασης με χίλιες- δυο προφάσεις αρνείται να παραδώσει στην προσωρινή διοίκηση όπου την πλειοψηφία έχουν οι ταξικές δυνάμεις, τα μητρώα, τη σφραγίδα και το ταμείο του Σωματείου, για να προχωρήσει στις Αρχαιρεσίες.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Νούσιας, Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων επαρχίας Ελασσόνας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ρόλο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η οποία βάζει το λαό μας όλο και πιο βαθιά στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Οι βάσεις φτιάχνονται και αναβαθμίζονται για να μας μπλέξουν ακόμα περισσότερο στην αντιπαράθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών πόλων που δεν διστάζουν να λύσουν τις διαφορές τους με πόλεμο, καταστροφές, σκοτωμούς και ξεριζωμούς. Η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η «αναβάθμιση» της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ σημαίνουν αναβάθμιση των κινδύνων για το λαό, αφού η χώρα, οι υποδομές της, οι Ένοπλες Δυνάμεις της, συμμετέχουν σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι και μπαίνουν στο στόχαστρο πολεμικών αναμετρήσεων. Βάζουν τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στο παιχνίδι του ελέγχου των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της. Μας εμπλέκουν ακόμα περισσότερο στην αντιπαράθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών πόλων οι οποίοι δεν διστάζουν να λύσουν τις διαφορές τους με πόλεμο, καταστροφές, σκοτωμούς και ξεριζωμούς».

Και κλείνοντας την ομιλία, «Καμία συνθηκολόγηση με τα ελάχιστα, με τους άθλιους μισθούς, με την κακοπληρωμένη εργασία των ολιγόμηνων προγραμμάτων απασχόλησης, με την ανεργία. Μόνο η δική μας πάλη, η αγωνιστική δράση, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές, για να μπουν οι δικές μας ανάγκες μπροστά!».

Τα αιτήματα που αναδείχτηκαν στην σημερινή κινητοποίηση είναι:

Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου- Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€ για όλους.

Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους

Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι.

Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες. 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com