ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ;

Ανακοίνωση – απάντηση του δήμου Τυρνάβου στον Κτηνιατρικό σύλλογο για τη διαχείριση των αδέσποτων

O Δήμος Τυρνάβου συνεργάζεται με ιδιώτη κτηνίατρο, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν κυρίως έκτακτα περιστατικά, όπως τραυματισμένα, άρρωστα και επιθετικά ζώα που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. Επίσης γίνονται εμβολιασμοί, διαγνωστικά τεστ, ηλεκτρονική καταγραφή κ.λπ.

Λίγες όμως είναι οι περιπτώσεις που γίνονται στειρώσεις και άλλες συνηθισμένες κτηνιατρικές πράξεις, λόγω κόστους.

Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε στο παρελθόν την αρωγή του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας (ο Πρόεδρος του οποίου συμμετέχει στην 5μελή Επιτροπή του Δήμου Τυρνάβου) για τη διαχείριση των αδέσποτων και ειδικότερα τον έλεγχο των γεννήσεων.

Η απάντησή τους ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν πως η συνδρομή τους ορίζεται μόνο μέσα από συμβάσεις που θα κάνει ο Δήμος με τους κτηνιάτρους.

Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα, πόσο κοστίζει η στείρωση και η ηλεκτρονική καταγραφή για 180 ζώα, όταν ο μέσος όρος είναι 200 ευρώ το ζώο.

Δεν συνδέουμε την προχθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας με το ανωτέρω ποσό. Ούτε πιστεύουμε πως ενοχλήθηκε ο  Πρόεδρος, επειδή οι εθελοντές είναι Γερμανοί. Όμως δηλώσεις που χαρακτηρίζουν, τα προγράμματα παράνομα και αναποτελεσματικά, κρύβοντας έτσι τα πραγματικά κίνητρα, απλά του αφαιρούν το επιστημονικό του κύρος.

Επίσης, αν ερμηνεύουμε σωστά τα λεγόμενα, υπάρχει μία διάθεση απαξίωσης του χώρου που πραγματοποιούνται οι δράσεις. Όταν ο χώρος αυτός είναι και σε μέγεθος και σε ποιότητα και με διαρρύθμιση τέτοιος που να ικανοποιεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε συνθήκες άνεσης και ασφάλειας για τα  ζώα. Διαθέτει χώρους αναμονής, ιατρείου, ανάνηψης, γραφείου, λουτρού και εσωτερικό  και εξωτερικό αύλειο χώρο. Επίσης, διαθέτει ελεγχόμενο κλίμα και παροχή ζεστού νερού. Άραγε διατίθενται πολλοί ανάλογοι χώροι στην περιοχή μας;

Ακόμη, είναι γενικά παραδεκτό πως οι στειρώσεις αποτελούν το εργαλείο για τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων, σύμφωνα όμως με τη γνώμη του Προέδρου του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας, στο Δήμο Τυρνάβου είναι αναποτελεσματικές.

Εν κατακλείδι, τα προγράμματα στείρωσης που πραγματοποίησε ο Δήμος Τυρνάβου τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια εθελοντών κτηνιάτρων και φιλόζωων, έγιναν σε πλήρη συμφωνία με την προβλεπόμενη νομοθεσία. Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι πάντα ενήμερες και οι δράσεις είναι αποδεκτές από τους πολίτες, διότι επιφέρουν απτά αποτελέσματα.

Ο Δήμος Τυρνάβου αντιλαμβανόμενος τις νομικές αλλά και τις ηθικές του  υποχρεώσεις τόσο απέναντι στους κανόνες ευζωίας των ζώων όσο και στους κανόνες δημόσιας υγιεινής των πολιτών, προσπαθεί έστω και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Επιθυμία μας είναι να έχουμε τον Πρόεδρο του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας συνεργάτη μας, όπως και πολλούς άλλους αρμόδιους φορείς και πολίτες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ