ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ Λάρισας 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να δώσουν τη μάχη ενάντια στο σκοταδισμό, τη μισαλλοδοξία, τις νεοφασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Καλούμε κάθε έντιμο δάσκαλο να προασπίσει με θάρρος και παρρησία τα πανανθρώπινα ιδεώδη της αλληλεγγύης, της συνεργασίας των λαών, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Δε μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε τους μαθητές μας ανοχύρωτους μπροστά σε ακραίες αλυτρωτικές, μιλιταριστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Να μην επιτρέψουμε στο μίσος να μολύνει τις ψυχές των μαθητών μας.

Το τελευταίο διάστημα, εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Στοχοποιούνται εκπαιδευτικοί και ολόκληρες ΕΛΜΕ που αντιστέκονται σε αυτή την προσπάθεια. Οι ακροδεξιοί καλούν σε διαπόμπευση και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό.

Καταγγέλλουμε τις ενέργειες αυτές και δηλώνουμε απερίφραστα πως οι εκπαιδευτικοί θα φράξουμε το δρόμο στην προσπάθεια μετατροπής των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού και μιλιταρισμού, που καλλιεργούν το διχασμό, το μίσος, το ρατσισμό και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις.

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρέπει να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς καθώς  και σε άλλες πρωτοβουλίες με χαρακτήρα αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό.

Δεν υπάρχει χώρος για αδιαφορία. Δεν υπάρχει χρόνος για σιωπή. Η απραγία και η ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι επικίνδυνες για όλους. Τα σχολεία δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυτώρια μισαλλοδοξίας και τυφλού φανατισμού και οι μαθητές σε πειραματόζωα αυτής της αρρωστημένης προπαγάνδας.

Την ώρα αυτή η παράταξη της ΔΑΚΕ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Η ΔΑΚΕ Ε’ ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ  χρησιμοποιεί σε ανακοίνωσή της λόγια του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παππά, σε μια ανακοίνωση με περιεχόμενο και ύφος μετεμφυλιακής και χουντικής εθνικοφροσύνης. Και συνεχίζει η ΔΑΚΕ με κεντρική ανακοίνωση  την εμφυλιοπολεμική, διχαστική ρητορική της.

Η εκπαιδευτική κοινότητα και το μαθητικό κίνημα οφείλουν να απομονώσουν τις ακραίες φωνές και τις αντιδραστικές αντιλήψεις.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ