Γ. ΛΥΤΡΟΚΑΠΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Με αφορμή την απάντηση του δήμου Τυρνάβου στην ανακοίνωση του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας, με την οποία γνωστοποιεί ότι αποσύρει τα μέλη του από την επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων ζώων, από τον πρόεδρο του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννη Λυτροκάπη, πήραμε την παρακάτω απάντηση:

“Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να απαντήσω στην προσωπική επίθεση που γίνεται από τον Δήμο Τυρνάβου απέναντί μου με  και ανακρίβειες και αήθη υπονοούμενα.

Ανακρίβεια 1η

Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της  Απόφασης 291 στις 15/9/2017 του Δήμου Τυρνάβου για την, με απευθείας ανάθεση, σύμβαση με τον ιδιώτη κτηνίατρο η οποία αναφέρει ρητά ότι οι υπηρεσίες αφορούν στην στείρωση  και αποπαρασιτισμό και πουθενά δεν γίνεται αναφορά για περίθαλψη τραυματισμένων ζώων όπως ΑΝΑΛΗΘΩΣ δηλώσατε,  η στείρωση και σήμανση κοστίζει 167,4€ για θηλυκό ζώο. Αυτό απαντά  και στο ερώτημα του τίτλου της ανακοίνωσης σας. Το γιατί επιλέγετε να μην γίνουν στειρώσεις από τον συμβασιούχο κτηνίατρο καλύπτοντας όσα ζώα προβλέπονται από τα 5000€ της σύμβασης αλλά να ξοδευτεί όλο το ποσό σε 4-5 ζώα(τόσα καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας τραυματισμένων ζώων) και να προσφύγετε στη λύση των εθελοντών(ενώ το κονδύλι στην σύμβαση που επισυνάπτεται είναι ξεκάθαρα για στειρώσεις))είναι μια ερώτηση της οποίας η απάντηση έχει από κάθε άποψη ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για λάθος διαχείριση πόρων και εσφαλμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων, γεγονός που σας επισημάνθηκε έντονα στην 5μελή επιτροπή που έγινε ακριβώς γι ΄αυτήν τη διαχείριση των αδέσποτων.

Ανακρίβεια 2η

Λέτε πως δεν υπάρχει καμία παρανομία στην όλη διαδικασία.

α. Ο εθελοντής κτηνίατρος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε ελληνικό φορέα ασφάλισης, κάτι που δεν ισχύει, όπως αναφέρεται στο εξώδικο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού συλλόγου που επιδεικτικά αγνοήσατε. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

β. Θα πρέπει ΚΑΘΕ ζώο που συλλέγεται για στείρωση να υποβάλλεται σε εξέταση για λεϊσμανίαση ΠΡΙΝ γίνει οποιαδήποτε άλλη πράξη και στη συνέχεια εμβολιασμός και αποπαρασίτωση. Οι πράξεις αυτές γίνονται αποκλειστικά από τον συμβασιούχο κτηνίατρο αφού ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να γίνουν από τον εθελοντή αλλοδαπό κτηνίατρο. Συνεπώς αν έχει γίνει αυτό σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της σύμβασης χρωστάτε στον κτηνίατρο το ποσό των 10.094€!!!!(56,08€ Χ 180 ζώα).

Προφανώς δεν έγινε κάτι τέτοιο (και αν έγινε από τον συμβασιούχο κτηνίατρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να γίνει στο χώρο των σφαγείων παρά μόνο στον δικό του χώρο), και θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση του κτηνιάτρου αν ερωτηθεί σχετικά. Θα έπρεπε δηλαδή κάθε ζώο να μεταφέρεται στη Λάρισα για εξετάσεις και μετά πάλι πίσω στον αμπελώνα για στείρωση. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνέβει.

γ. Το σοβαρότερο:σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου κ Τσιόπα βρέθηκαν ζώα με Λεϊσμανίωση τα οποία και ακολουθούν αγωγή. Το νόσημα είναι υποχρεωτικής δήλωσης στην διεύθυνση Κτηνιατρικής (η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι ενήμερη αλλά όχι και σύμφωνη με τις πρακτικές σας , ούσα ανήμπορη λόγω μιας ανερμάτιστης υπουργικής απόφασης να αντιδράσει))και η μη δήλωσή του και ακολούθηση συγκεκριμένων πρακτικών στη θεραπεία αποτελεί διασπορά ζωοανθρωπονόσου. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να ξέραμε ποιος πλήρωσε για την πανάκριβη θεραπεία των ζώων αυτών καθώς και το τι απέγιναν τελικά αυτά τα ζώα. Παίζετε δηλαδή με την δημόσια υγεία.

Επίσης περιμένουμε ακόμα να δοθούν τα στοιχεία από ΟΛΕΣ τις συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με (πόσα, ποια, και πού είναι τα ζώα).Ακόμα δεν έχει γυρίσει από την άδεια ο υπάλληλος που τα έχει κλειδωμένα στο συρτάρι του όπως είπατε στην επιτροπή που τα ζήτησε επιτόπου;

Ανακρίβεια 3η

 Λέτε πως οι προτάσεις μας εξαντλήθηκαν στη σύναψη συμβάσεων με κτηνιάτρους.

Η πρόταση του κτηνιατρικού συλλόγου ήταν  να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός. Δηλαδή η πρόσληψη μόνιμου κτηνιάτρου όπως είναι υποχρεωμένος ο κάθε δήμος από τη νομοθεσία και αν χρειαστεί τα μέλη του συλλόγου μπορούν να συνδράμουν οργανώνοντας κάποια παρόμοια δράση σε ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΝΤΑ χώρο. Τα παλιά σφαγεία μπορεί να έχουν κλιματισμό και αίθουσα αναμονής, δεν έχουν όμως το βασικότερο ώστε να αδειοδοτηθούν: Κτηνίατρο! (και, ναι, υπάρχουν παρόμοιοι χώροι στην περιοχή σας: ΟΛΑ τα ιδιωτικά ΝΟΜΙΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ κτηνιατρεία).

Καμία προσπάθεια απαξίωσης για το συγκεκριμένο χώρο εκ μέρους μου. Αντίθετα υπάρχει εμμονή εκ μέρους σας να επιβάλλετε σε συναδέλφους να ασκήσουν κτηνιατρική πράξη σε χώρο χωρίς άδεια κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Επίσης επιμείναμε ιδιαίτερα στην ανάγκη ελέγχου των ατσιπάριστων δεσποζόμενων ζώων (το απορρίψατε επικαλούμενοι έλλειψη πόρων-ολόκληρος δήμος δεν διαθέτει έναν(1) υπάλληλο για το κάνει αυτό) αφού αποτελούν την κύρια δεξαμενή αδέσποτων, γεγονός που καθιστά αναποτελεσματικό το απαραίτητο μέτρο των στειρώσεων αν αυτό γίνει αποσπασματικά και όχι  συνδυαστικά. Οι στειρώσεις είναι ΕΝΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ μέτρο ΟΧΙ όμως ΤΟ μέτρο.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε αυτό από την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ιδιαίτερα στον Αμπελώνα από τη στιγμή της ανακοίνωσης των στειρώσεων και μέχρι και αυτή τη στιγμή.

Θα ήθελα ακόμα να μου απαντήσετε ποια πιστεύετε πως είναι τα πραγματικά μου κίνητρα. Οπως έχει παραδεχτεί στη επιτροπή ο αντιδήμαρχος κ. Τσιόπας ουδέποτε αρνήθηκα την παροχή υπηρεσιών στο δήμο σας  όποτε έχω κληθεί για ζώα χτυπημένα, δηλητηριασμένα ακόμα και για νεκροψίες παρουσία αστυνομίας, χωρίς να έχω λάβει ποτέ ούτε ένα (1) λεπτό του ευρώ ως αμοιβή.

Ποιος λοιπόν έχει το δικαίωμα να μιλάει για εθελοντισμό; (τη στιγμή μάλιστα που για την φιλοξενία των εθελοντών ο δήμος σας πλήρωσε πέρυσι 920€).

Δεν καταλαβαίνω από πότε το δικαίωμα να αμείβεται κάποιος για την εργασία του αποτελεί μομφή και αφήνετε υπονοούμενα για το κόστος της στείρωσης και γενικά της εργασίας μας.

Τα μόνα κίνητρα που έχω είναι η προσπάθεια να συμμαζέψουμε μαζί με τους υπόλοιπους τοπικούς συναδέλφους και τους ευσυνείδητους πολίτες και πάντα σεβόμενος τους νόμους, το χάος που δημιουργήθηκε τώρα που έφυγαν οι εθελοντές και μέχρι να ξανάρθουν του χρόνου να “λύσουν το πρόβλημα”, καθώς και να υπερασπίζομαι τη δημόσια υγεία, όπως είναι ο κύριος ρόλος του επαγγέλματός μου καθώς επίσης και την ευζωία των αδέσποτων.

Θα ήταν ευχής έργο να κρίνονταν η επιστημονική μου κατάρτιση, το ήθος και το κύρος ως επιστήμονα, επαγγελματία και ανθρώπου, με βάση τις παραπάνω αρχές και όχι με γνώμονα το κατά πόσο έχω τη διάθεση να τις παραβλέψω και να παρανομήσω ώστε να γίνω αρεστός και να εξυπηρετήσω τα αμφιλεγόμενα συμφέροντα του Δήμου.

θα συμφωνήσουμε όμως και σε κάτι. Το πρόγραμμα έτυχε μεγάλης αποδοχής.

Ιδιαίτερα μάλιστα από τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες που διατηρούν ζώα χωρίς σήμανση, αστείρωτα, απεριποίητα, και παρατημένα τον περισσότερο καιρό στο δρόμο,  αφού τους επιβραβεύσατε γενναία φροντίζοντας τα ζώα τους για λογαριασμό τους, δίνοντας το παράδειγμα στον ευσυνείδητο ιδιοκτήτη πως είναι κορόιδο να φροντίζει το ζώο του αφού θα το αναλάβει ο δήμος σε μελλοντικό “πρόγραμμα”, και δίνοντας το θάρρος σε πολίτες ακόμα και άλλων δήμων να παρατήσουν τα ζώα τους στις πλατείες μας, αφού εδώ θα τύχουν της φροντίδας που άλλοι δήμοι δεν το κάνουν.

Φτάσατε μάλιστα στο σημείο να υπόσχεστε δωρεάν στειρώσεις με κλήρωση σε παιδάκια του δημοτικού, πράξη που εκτός από ΠΑΡΑΝΟΜΗ ακυρώνει κάθε προσπάθεια που καταβάλουμε τις υπόλοιπες 360 μέρες του χρόνου που απουσιάζουν οι εθελοντές να διαμορφώσουμε όλοι οι συνάδελφοι σωστή φιλοζωική παιδεία στους πολίτες,  μάλλον σε μικρά παιδιά, στα οποία περνάτε το μήνυμα να μην μεριμνούν για το κατοικίδιό τους αφού θα το φροντίσει ο “καλός Δημος” βαφτίζοντας μάλιστα αυτήν την πρακτική “κοινωνική πολιτική”!!.

Ο Δήμος, στα πλαίσια της προσπάθειας για εξοικονόμηση χρημάτων για τον “πενιχρό” προϋπολογισμό του πίστεψε πως “ανακάλυψε την Αμερική” φέρνοντας τους εθελοντές. Δεν γίνεται όμως ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά.

Ποια θα είναι η επόμενη “φαεινή” ιδέα σας; θα σταματήσετε να προσλαμβάνετε προσωπικό (πχ. εργάτες καθαριότητας )και θα φέρετε αλλοδαπούς εθελοντές αφού όπως αφήνετε να εννοηθεί είναι πιο εργατικοί από τους εγχώριους και πιο αποτελεσματικοί  αφού θα μας μεταφέρουν και την υψηλή τεχνογνωσία τους, όπως μας δίδαξε η εμπειρία των κτηνιάτρων; Και γιατί όχι θα αντέτεινε κανείς και εθελοντή Δήμαρχο και αντιδημάρχους;

Ίσως έτσι βρεθούν χρήματα για την πρόσληψη ενός(1) κτηνιάτρου και ενός(1) υπαλλήλου για τη διενέργεια ελέγχων σε δεσποζόμενα ζώα, που θα βελτίωνε σημαντικά το  πρόβλημα.

Γίνεται πιστεύω κατανοητό το γελοίο και το άτοπο της όλης υπόθεσης .

Προσωπικά τέλος, τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου είμαστε διαθέσιμοι σε οποιονδήποτε χρειαστεί τη συνεργασία μας, και όχι τη συνενοχή μας , με σεβασμό στην επιστημονική και επαγγελματική μας υπόσταση και φυσικά χωρίς αήθεις και εμπαθείς προσωπικές επιθέσεις σε ανθρώπους που τολμούν να υπερασπίζονται τη γνώμη και τις απόψεις του επί θεμάτων που εκ των πραγμάτων γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

Υ.Γ. Καλό θα ήταν επίσης να βραβευτεί ο συνάδελφος εθελοντής που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις σας στείρωσε 180 ζώα σε 5 μέρες(κατά μέσο όρο δηλαδή 36 στειρώσεις τη μέρα!!!!) αψηφώντας τους φυσικούς νόμους του χρόνου και της βιολογικής αντοχής και να κάνει διαλέξεις για την επιτυχία του αυτή και τις ανώτερες τεχνικές του μάλιστα θα πρότεινα και την εγγραφή του στο βιβλίο γκίνες.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ