3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΩΛ

Την 3η Συνάντηση Βυζαντινών και Παραδοσιακών Χορωδιών με τίτλο «Χριστός γεννάται» διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας με την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Συμμετέχουν: «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» υπό τη χοραρχία του καθηγητή Αχιλλέα Γ. Χαλδαιάκη, η χορωδία του ΜΕΣ “Ο Θετταλός” και η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας.

Ξεχωριστή η συμμετοχή της χορωδίας «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης».

«Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» είναι χορός ψαλτών που ιδρύθηκε το έτος 1983 από τον Γρηγόριο Στάθη, την ευθύνη, διδασκαλία και διεύθυνση του οποίου ανέλαβε από το έτος 2004 και εξής ο Αχιλλέας Χαλδαιάκης. Είναι πλέον ένα πολύ γνωστό διεθνώς καλλιτεχνικό σχήμα, που έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 παραστάσεις ανά τον κόσμο (Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αυστραλία) κι έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.

Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης έχουν ψάλει σε φημισμένους συναυλιακούς χώρους (μεταξύ άλλων: Μέγαρα Μουσικής Ελλάδας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Εσθονίας, Ν. Κορέας, Όπερα του Σίδνεϋ, κ.α.), αλλά και σε πολλούς μνημειακούς βυζαντινούς ναούς, κατά διάφορες εορτολογικές ή άλλες επετειακές περιστάσεις, ενώ έχουν ως τώρα ηχογραφήσει πάνω από 25 ψηφιακούς δίσκους.

Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης θα ψάλουν ένα πρόγραμμα αρμόδιο για την εορτή των Χριστουγέννων. Μεταξύ άλλων, θα ερμηνεύσουν και τις ακόλουθες συνθέσεις:

* μια Δοξολογία μελοποιημένη από έναν σπουδαίο φιλόσοφο και ποιητή συνθέτη του 17ου αιώνα, τον Γερμανό Νέων Πατρών, μάλιστα δε σε ήχο δεύτερο, τον κατεξοχήν ήχο της Επιφάνειας, τον αρμόδιο για τον φανέντα Θεό, τον επί γης οφθέντα και φωτίσαντα τον κόσμον

* ένα Ασματικό Τρισάγιο, μελοποιημένο σε ήχο πλάγιο του τετάρτου από την εν πολλοίς αινιγματική φιγούρα κάποιου συνθέτη που γνωρίζεται υπό το όνομα Λαλούτζος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ