ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ» (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα και παρουσία του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης “Ελπίδα και Πίστη. Εκκλησία και Τέχνη στη Θεσσαλία τον 16ο αιώνα”.

Για την παρουσίαση των εκκλησιαστικών αντικειμένων μεταβυζαντινής τέχνης που περιλαμβάνονται στην έκθεση συνεργάστηκαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Λάρισας και Τρικάλων, ενώ χάρη  στην ευγενική παραχώρηση των Ιερών Μητροπόλεων της Θεσσαλίας, συγκεντρώθηκαν εικόνες, άμφια, σκεύη και χειρόγραφα της εποχής, τα οποία στην πλειοψηφία τους βγήκαν για πρώτη φορά από τις εκκλησιαστικές και μοναστηριακές συλλογές, για να εικονογραφήσουν την εποχή τους καθώς και τα πρόσωπα της εκκλησίας, που σχετίζονται με τη δημιουργία τους.

“Σκοπός της έκθεσης είναι να προβάλει τα σπουδαία έργα εκκλησιαστικής τέχνης που έκαναν γνωστή τη Θεσσαλία πέρα από τα σύνορά της, αλλά παράλληλα να αναδείξει και τις προσωπικότητες της εκκλησίας που ήταν υπεύθυνες για τη δημιουργία τους”, τόνισε μεταξύ άλλων η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Στ. Σδρόλια, ενώ παίρνοντας το λόγο η προϊσταμένη της συνδιοργανώτριας Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων Κρυσταλία Μαντζανά, σημείωσε πως «μοναδικά αντικείμενα – κειμήλια της έκθεσης που προέρχονται από τα κειμηλιοφυλάκεια των μητροπόλεων και των μοναστηριών της Θεσσαλίας, αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τόσο το οικονομικό όσο και το καλλιτεχνικό επίπεδο του 16ου αι. στην περιοχή δίνοντας πολύτιμες αλλά και σπάνιες πληροφορίες στους επισκέπτες της έκθεσης».

Στην έκθεση έχουν παραχωρήσει κειμήλια οι Μητροπόλεις Λαρίσης και Τυρνάβου, Τρίκκης και Σταγών, Σταγών και Μετεώρων, Δημητριάδος, Ελασσόνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, καθώς και οι ιερές μονές των Μετεώρων (Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ και Αγίου Στεφάνου), Δουσίκου, Κορώνας, Ολυμπιώτισσας, Αγίου Παντελεήμονα Αγιάς και Φλαμουρίου, ενώ η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Δημήτρη Σοφιανού, ο οποίος, ως Διευθυντής του Μεσαιωνικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, κατέγραψε και δημοσίευσε εκατοντάδες χειρόγραφα των μονών των Μετεώρων και της μονής Δουσίκου, προβάλλοντας έτσι την ιστορία και την πνευματική παρακαταθήκη των μοναστηριών της Θεσσαλίας.

Το παρών στην τελετή έδωσαν μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, Ελασσώνος και Δεσκάτης κ.κ. Χαρίτων και Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ