Ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Πολιτικού μηχανικού Γιάννη Παπαϊωάννου στο Χατζηγιάννειο
Ενδιαφέροντα όσο και συγκλονιστικά στοιχεία, ντοκουμέντα και μαρτυρίες που αφορούν στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Λάρισα το Μάρτιο του 1941 ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Λάρισα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου
του Γιάννη Παπαϊωάννου, Πολιτικού Μηχανικού – Ερευνητή Ιστορικής Σεισμολογίας με τίτλο: «Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ 1ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1941», σε έκδοση του Δήμου Λαρισαίων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, το σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας και το σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Λάρισας, ενώ πέραν του σεισμού του ’41 καθηγητές και ερευνητές ανέπτυξαν σημαντικά θέματα Αντισεισμικής Μηχανικής, Γεωλογίας των Σεισμών και Σεισμολογίας.
Σημαντικές αναφορές στην κατακόρυφη σεισμική συνιστώσα και στις επιρροές στις βλάβες από το σεισμό του 1941 έκανε ο Π. Καρύδης, , Ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π,. Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π., Ιδρυτής και Διευθυντής, μέχρι το 2007, του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Ε.Μ.Π., Ακαδημαϊκός και Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ο οποίος τόνισε πως μέσα από το βιβλίο αναδεικνύεται η σεισμική κίνηση του εδάφους, αφού «επρόκειτο για επιφανειακό, γειτονικό και κατακόρυφο σεισμό, ενώ το φαινόμενο δεν είχε γίνει αντιληπτό από τους τότε επιστήμονες που το απέδωσαν στους βομβαρδισμούς».
«Λέγεται πως όπου έσεισε θα σείσει, θα πρόσθετα και όπως έσεισε θα σείσει», υπογράμμισε ο κ. Καρύδης, τονίζοντας πως η μελέτη των φαινομένων έχει ιδιαίτερη σημασία για την προστασία της πόλης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ακροατήριο παρακολούθησε και εισήγηση για τα ενεργά ρήγματα και τη σεισμική επικινδυνότητα της Θεσσαλίας από τον Σπ. Παυλίδη, , Ομ. Καθηγητή Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Πρόεδρο ΔΣ Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο ΔΣ Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας και Πρόεδρο ΔΣ του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών Τυρνάβου.
Τέλος στα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τη Μείωση των Φυσικών Κινδύνων αναφέρθηκε ο Γ. Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Πρόληψη και Μείωση των Φυσικών Κινδύνων και Πρόεδρος του Συστήματος της UNESCO για την προειδοποίηση για τσουνάμι στο ΒΑ Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, ενώ νωρίτερα χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης και οι πρόεδροι των συλλόγων Πολ. Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Λάρισας κκ Χύτας και Παπαδημητρίου.
«Η ανάδειξη τέτοιων ιστορικών γεγονότων βοηθά στο να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη Λάρισα, ενώ η σεισμική “ηρεμία” που παρατηρείται δεν πρέπει να συνοδεύεται από εφησυχασμό», τόνισε ο κ. Καλογιάννης, αναφέροντας πως ο Δήμος Λαρισαίων δημιούργησε τμήμα Πολιτικής Προστασίας υπό το δήμαρχο «όπου με σύμμαχο τη γνώση μπορούμε να προχωρήσουμε στον καλύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων».
Εξάλλου στην ανάδειξη της αναγκαιότητας για τη στατική ενίσχυση των κτιρίων στάθηκαν οι κκ Χύτας και Παπαδημητρίου, υπογραμμίζοντας πως «η πόλη έχει γερασμένα κτίρια τα οποία χρειάζονται παρέμβαση», ενώ τον ενδιαφέροντα διάλογο με το κοινό που ακολούθησε συντόνισε ο Αλέξης Καλέσης, δημοσιογράφος – διδάκτορας συγκριτικής λογοτεχνίας.
Ειρήνη Παπουτσή