ΤΗΝ 110 Π.Μ. ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα βρέθηκαν σήμερα ο Α/ΓΕΑ μαζί με τον Διοικητή της USAFE, Πτέραρχο Τόντ Γουόλτερς. 
Η επίσκεψη του διοικητή των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και διοικητή των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, είναι υψηλού συμβολισμού.

Καταρχάς είναι η πρώτη φορά που τέτοιο υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ επισκέπτεται τη Λάρισα, και πραγματοποιείται μάλιστα με φόντο την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ τον περασμένο Μάιο.

Η 110 Πτέρυγα Μάχης άλλωστε αποτελεί από τον περασμένο Μάρτιο τη βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper («Θεριστές») της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Συνεργασία για την οποία έχουν τεθεί οι βάσεις για την ανανέωσή της, και θα προβλέπει η παράταση για ακόμη ένα έτος στη Λάρισα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι θεριστές αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης. Αεροσκάφη που επιχειρούν από τη Λάρισα «χωρίς οπλισμό», σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταξύ άλλων και στην Αφρική.

H σημερινή επίσκεψη αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον με αφορμή και το ενδεχόμενο η 110 ΠΜ να «αξιοποιηθεί περισσότερο» από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ως βάση μοίρας μαχητικών αεροσκαφών ή ως βάση ιπτάμενων τάνκερ.

Ο πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς είναι σήμερα διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης (United States Air Forces in Europe – USAFE) και Αφρικής (Air Forces Africa – AFAFRICA) όπως και διοικητής των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ αλλά την ερχόμενη άνοιξη θα αναλάβει ακόμη σημαντικότερα καθήκοντα στο ΝΑΤΟ καθώς ορίσθηκε, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.