ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ!

Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων φιλοξενούν το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – Ethnofest στον Μύλο του Παππά την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Στo πλαίσιo των περιφερειακών προβολών του Ethnofest, η Λάρισα είναι μία από τις πόλεις που θα παρουσιαστεί μία ενότητα επιλεγμένων εθνογραφικών ταινιών ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, την οποία θα προλογίσουν και θα συζητήσουν με το κοινό οι διοργανωτές του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010.

Σκοπός του είναι η γνωριμία του κοινού με τις καλύτερες δημιουργίες του εθνογραφικού κινηματογράφου, ενώ παράλληλα υλοποιεί κάθε χρόνο θεματικά αφιερώματα και επετειακές προβολές.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του 2ου ορόφου, στο κεντρικό κτίριο του Μύλου του Παππά την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στις 17:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα

17:00-17:15
Μια σύντομη εισαγωγή για το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – Ethnofest

17:15 

Το Όνομά μου είναι Προσφυγικά  (2015, Ελλάδα,11′)

Daiana Tzvetkova, Jiahui Zeng, Νικόλας Παπαδημητρίου

Η ιστορία ακολουθεί την 79χρονη Χρυσούλα, η οποία έχει περάσει όλη της την ζωή στα Προσφυγικά της Αθήνας. Μέσα από τις αναμνήσεις, τα όνειρα και τις ελπίδες της, κάνουμε ένα ταξίδι στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, εγείροντας ερωτήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σύγχρονη κοινωνία και το μέλλον της. https://www.ethnofest.gr/el/film/my-name-is-prosfygika/

Πανελλήνιο (2017, Ελλάδα, 11′)

Ιωάννα Παπαδάτου, Cécil Flipo, Nikki Geelen, Sophie Cowling

Με την πρώτη ματιά, πιθανώς να φαίνεται σαν άλλο ένα παραδοσιακό καφενείο στην Αθήνα. Ωστόσο, αν κοιτάξεις προσεκτικά μέσα από τη γυάλινη πόρτα, θα παρατηρήσεις ότι οι πελάτες είναι βαθιά απορροφημένοι παίζοντας σκάκι. Το Πανελλήνιον είναι ένα μέρος με μεγάλη ιστορία και νοσταλγία σε κάθε γωνιά. Σε αυτό το σύντομο ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ, η επιτελεστικότητα αποκαλύπτει ένα διάλογο ανάμεσα σε έννοιες όπως ο χρόνος και ο χώρος, η δύναμη, το φύλο, η παράδοση και η ένταση ανάμεσα στη συντροφικότητα και τη μοναχικότητα.

https://www.ethnofest.gr/el/film/panellinion/

Κουκάκι (2018, Ελλάδα, 10′)

Zilan Dalgic, Ισμήνη Γάτου, Anni Valajärvi

Τι σημαίνει ο όρος αστικός εξευγενισμός (gentrification) πέρα από τον αυστηρό και επίσημο ορισμό; Μπορούμε να πούμε απλοϊκά ότι υπάρχουν εκείνοι που επωφελούνται και εκείνοι που απειλούνται από αυτόν ή μήπως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα; Μέσα από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες κατοίκων του Κουκακίου, μιας περιοχής στο κέντρο της Αθήνας που βρίσκεται σε διαδικασία αστικού εξευγενισμού, η ταινία επιχειρεί να διερευνήσει και να ξεδιπλώσει τις υπόγειες διεργασίες που δημιουργούν την ευρύτερη εικόνα.

.https://www.ethnofest.gr/el/film/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9/

Οι παραπάνω ταινίες έχουν παραχθεί στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Οπτικής Εθνογραφίας. Μια συνεργασία του Ethnofest με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και με Πανεπιστήμια της Ολλανδίας.

Κάθε Μέρα (Ελλάδα, 2017, 57′)

Σπύρος Γερούσης

H ταινία επεξεργάζεται τις παράλληλες ιστορίες 3+1 ανθρώπων που ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το χιπ χοπ στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’90, ηχογραφώντας τις βιωματικές τους αφηγήσεις σε μία κοινωνία που άλλαζε μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο. Η φιλμική της καινοτομία ξεκινά από το γεγονός ότι αξιοποιεί στοιχεία της χιπ χοπ κουλτούρας, ώστε να δημιουργήσει εναλλακτικούς τρόπους αφήγησης που συμπληρώνουν ή έρχονται σε αντίθεση με την κυρίαρχη κουλτούρα. https://www.ethnofest.gr/el/film/every-single-day/

Διάλειμα 15′

19:00

Άλιμα (Ελλάδα, 2017, 30′)

Λουκάς Κουμπούρης & Νικόλας Παπαδημητρίου

Στη διάρκεια των αιώνων, οι κοινότητες γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου έχουν δημιουργήσει φυσικά ιχθυοτροφεία, τα ιβάρια, για να παγιδεύουν τα ψάρια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα. Το ψάρεμα στα ιβάρια λέγεται άλιμα. Η ταινία παρατηρεί την καθημερινότητα των ψαράδων στο ιβάρι του Κόμματος.

https://www.ethnofest.gr/el/film/alima/

Δεν Φεύγω από το Έλντον (Ελβετία, 2015, 49′)

Jessica Bollag

Η πολιτεία της Iowa είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σόγιας και καλαμποκιού στις Η.Π.Α. Στην πόλη του Eldon της Iowa, δύο πολυεθνικές εταιρείες είναι οι πιο σημαντικοί εργοδότες, κυρίως όσον αφορά δουλειές χαμηλού εισοδήματος. Στην πόλη δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δημόσιες υπηρεσίες και μεγάλες αποστάσεις χωρίζουν τα σπίτια. Πέντε νέοι άνθρωποι μιλούν για την καθημερινή ζωή τους στην αγροτική αυτή περιοχή, όπου η ανεργία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός πέρα από τα αρνητικά στερεότυπα: χωριάτες, αγροίκοι, άξεστοι. https://www.ethnofest.gr/el/film/im-not-leaving-eldon/

Διάλειμα 10′

20:30

Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Γαλλία, 2016, 55′)

Isabelle Ingold

Η ταινία ιχνογραφεί το πορτρέτο ενός σταθμού εφοδιασμού σε κάποιον αυτοκινητόδρομο στην ύπαιθρο της Βόρειας Γαλλίας. Μοιάζει με όνειρο, γεμάτο με τους ψιθύρους, τις σκέψεις και τις ζωές των εργαζόμενων και των περαστικών. Επίσης, πρόκειται για ένα πολύ συμπαγές μέρος, ένα τέλειο σημείο για να παρατηρήσει κανείς την Ευρώπη του σήμερα, τη βία που φέρνει ο ελεύθερος ανταγωνισμός του μονοπωλίου, τη νοσταλγία των ξεριζωμένων και τη μοναξιά που αναπαράγει ο σύγχρονος κόσμος.

https://www.ethnofest.gr/el/film/highway-rest-stop/

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων θα είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Πληροφορίες:2410 530083 (Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ