ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΘΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ.

Η ομιλία του γραμματέα της ΚΟΒ Τυρνάβου Π. Φουσέκη στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του κόμματος στο Δημοτικό θέατρο

Σε όλη την Ελλάδα, σε γειτονιές, σε εργασιακούς χώρους, σε πόλεις και χωριά τιμάμε και γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την ημέρα που σε μια γειτονιά του Πειραιά άνοιξε πανιά το κόκκινο καράβι.
Το κόμμα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Με το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ, μετέπειτα ΚΚΕ, το Νοέμβρη του 1918  η νεαρή τότε εργατική τάξη απέκτησε το δικό της κόμμα, κόντρα στα μέχρι τότε κόμματα της αστικής τάξης, των κεφαλαιο-κρατών, των βασιλιάδων, αμφισβητώντας την εξουσία τους, βάζοντας τα θεμέλια για τη δική της εξουσία γι’ αυτό και πολεμήθηκε λυσσαλέα από τους αντιπάλους του, ντόπιους και ξένους.

Γιορτάζουμε έναν αιώνα αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ.

Παραμένουμε το μόνο πραγματικά νέο κόμμα της Ελληνικής κοινωνί-ας, γιατί εκφράζουμε το νέο, απέναντι στο παλιό σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, γιατί το ΚΚΕ είναι το κόμμα που οδηγό του έχει την απελευ-θέρωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων από το ζυγό της καπιταλιστικής σκλαβιάς και ορίζοντα την κατάργηση της εκμε-τάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αγωνιζόμαστε για την αυριανή Ελλάδα της εργατικής εξουσίας, τη νέα κοινωνία, το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό.

Γνωρίζουμε ότι αυτό το σύστημα της βαρβαρότητας δεν είναι ανίκητο. Ο καπιταλισμός και όσοι τον υπηρετούν εκφράζει τον παλιό κόσμο, τον σάπιο, τον ξεπερασμένο, τη φτώχεια, τη φρίκη των πολέμων, τα αμέτρητα καραβάνια των κατατρεγμένων.

Δεν υποτιμούμε τους αρνητικούς συσχετισμούς, σε συνθήκες που το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα είναι σε σοβαρή υποχώρηση, που η αντεπανάσταση έχει αφήσει βαθειά το αρνητικό αποτύπωμά της και ο καπιταλισμός φαντάζει ανίκητος.

Όμως αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, οι σύγχρονες εκρηκτικές αντιθέ-σεις, οι ανταγωνισμοί, κλονίζουν το καπιταλιστικό σύστημα, διευρύ-νονται όλο και περισσότερο οι δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες ανατροπές.

Οι ανθρώπινες κοινωνίες  παρ’ όλα τα πισωγυρίσματα, οδηγούνται μπροστά από την πάλη του παλιού με το καινούριο, μια ιστορία αγώ-νων, μια διαρκής πορεία ταξικής πάλης των λαών.

Τέκνο της ταξικής πάλης αποτελεί και το κόμμα μας, ως αναγκαιότητα οργάνωσης της εργατικής τάξης, για την εκπλήρωση της ιστορικής της αποστολής, την κατάκτηση της εξουσίας με τους συμμάχους της.

Είμαστε περήφανοι γιατί ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές το Κόμμα μας άντεξε και στάθηκε όρθιο, περνώντας κυριολεκτικά από φωτιά και σίδερο. Κρατήσαμε ψηλά τη σημαία του αγώνα, υπερασπι-στήκαμε πάντα το δίκιο της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Το ΚΚΕ κράτησε ψηλά τη σημαία του Σοσιαλισμού – Κομμουνισμού.

Με αυτό το λάβαρο έγραψαν λαμπρές σελίδες εκατοντάδες χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες. Άφησαν το κόκκινο αποτύπωμα σε κάθε σπιθαμή γης της πατρίδας μας. Άλλοτε σαν μπροστάρηδες στους ταξικούς αγώνες, άλλοτε σαν δέσμιοι της εξουσίας της αστικής τάξης, μα πιότερο με το αίμα τους είτε στα πεδία της μάχης, είτε στα εκτελε-στικά αποσπάσματα.

Ο ηρωισμός και η θυσία τους αγκαλιάζει το χτες και το σήμερα.

Αυτός ο ηρωισμός και η θυσία των κομμουνιστών και κομμουνιστριών αποτυπώνεται στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη που θα δούμε στη συνέχεια.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Το ΚΚΕ μπαίνει στο νέο αιώνα του, πιο έμπειρο, πιο μαχητικό, απο-φασισμένο.

Στη δεκαετία που προηγήθηκε, το Κόμμα μας είχε σημαντικά ιδεολο-γικά – πολιτικά επιτεύγματα:

Την Απόφαση το 18ου Συνεδρίου  <<Εκτιμήσεις και Συμπεράσματα από τη Σοσιαλιστική Οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, με επίκεντρο τη Σ.Ε. Η αντίληψη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό.

Το πρόγραμμα του ΚΚΕ, από το 19ο Συνέδριο.

Το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ περιόδου 1918 – 1949.

Το Δοκίμιο Ιστορίας 1949 – 1968.

Θαρρετά συζητάμε, επανεκτιμούμε, έχουμε πλέον σημαντικά εργαλεία στα χέρια μας ώστε να δώσουμε ώθηση στην κατεύθυνση της μελέτης, στον προβληματισμό, αλλά και απαντήσεις, στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία που σήμερα αντι-λαμβάνεται ότι, παρά τα παραμύθια για τη δήθεν νέα μέρα που ξημε-ρώνει, η ανέχεια, η ανεργία, η λιτότητα, η φοροληστεία, η ανασφάλεια συνολικά, θα συνεχιστούν.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους στα εργοστάσια και στις επιχει-ρήσεις, εκεί που η εργατική τάξη στενάζει από την αγριότητα της ερ-γοδοσίας.

Στους ανέργους, στην πλειοψηφία τους νέοι, που νοιώθουν στο πετσί τους την απανθρωπιά του καπιταλιστικού συστήματος.

Στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, μικρούς εμπόρους, στους αγρότες, απέναντι στην ατέλειωτη φοροληστεία και την επίθεση των μονοπωλιακών ομίλων.

Στους γονείς που αγωνιούν για τη μόρφωση των παιδιών τους, για τις ελλείψεις σε υποδομές, σε διδακτικό προσωπικό, αθλητισμό, πολιτισμό, δεν είναι πολυτέλεια σήμερα είναι ανάγκη.

Στους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Στους συνταξιούχους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, απαντώντας στην κοροϊδία και τις ψεύτικες υποσχέσεις.

Απευθυνόμαστε σε εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, σε αγωνιστές, οι οποίοι δεν πιστεύουν στην κοροϊδία της <<μεταμνημονιακής εποχής>>.

Σε όσους και όσες αγανακτούν με τη φθορά συνειδήσεων, την ηττοπά-θεια που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλουν να δώσουν άφεση α-μαρτιών στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Καλούμε ειδικά τους ανθρώπους που νοιώθουν προοδευτικοί, δημο-κράτες, αριστεροί, που κάποιοι συμπορεύτηκαν τα προηγούμενα χρό-νια με το ΚΚΕ και ίσως μετά βρέθηκαν σε άλλα μονοπάτια, αλλά δεν πήγαν και δε θέλουν να <<πάνε σπίτι τους>>.

Που δεν ακολούθησαν ούτε δέχονται να ακολουθήσουν το ΣΥΡΙΖΑ στη θλιβερή αυτή οριστική και ανεπίστρεπτη μετάλλαξή του.

Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που , παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, κατανοούν ότι η μαχητική στάση του ΚΚΕ ήταν πραγματική α-σπίδα προστασίας.

Ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα χωρίς το ΚΚΕ.

Και ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν αδυνατίζει το ΚΚΕ.

Η στάση του ΚΚΕ, πάνω απ’ όλα συνέβαλε στο να μην επικρατήσει πλήρως η λογική της ηττοπάθειας, η λογική της <<αναγκαίας προσαρ-μογής>> όπως πονηρά μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να σπείρει ένα σύγχρονο ραγιαδισμό.

Σήμερα χρειάζεται ένα ακόμη πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ γιατί τα δύσκολα δεν πέρασαν όπως λένε. Είναι μπροστά μας.

Μπορούμε να πάμε μπροστά, μπορούμε να κάνουμε πολλά, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, με ένα πολύ πιο ισχυρό εργατικό – λαϊκό κίνη-μα, με μια δυνατή αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή συμμαχία.

Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, στην επέκταση των βάσεών τους, τώρα και στη Λάρισα με τα droons.

Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις όπως όλοι οι άλλοι, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στον ΣΕΒ, στο ΝΑΤΟ.

Όλα αλλάζουν, όλα μπορούν να αλλάξουν. Όλα γίνονται, αρκεί να το αποφασίσει αυτός που πρέπει να το αλλάξει, ο λαός.

Γιατί το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα είναι οι μόνοι που μπορούν να στείλουν τους πλιατσικολόγους, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής που τώρα σηκώνουν κεφάλι στα σχολεία, εκεί που ανήκουν: Στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Οι αλλαγές που έχουν ανάγκη η εργατική τάξη, η μικρομεσαία αγρο-τιά, οι αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες θα προέλθουν από τα κά-τω. Με γερή οργάνωση και αγώνα παντού. Με την οικοδόμηση της συμμαχίας τους.

Με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ και ισχυροποίησή του παντού.

Στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στα εργατικά σωματεία και στους αγροτικούς συλλόγους.

Στις άλλες μαζικές λαϊκές οργανώσεις.

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες,

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, παίρνουμε δύναμη από τους συντρό-φους μας, την ηρωική εκατοντάχρονη ιστορία μας και εδώ στο Τύρνα-βο, πολλά παραδείγματα, σημαντική η προσφορά του ΚΚΕ στους λαϊ-κούς αγώνες.

Αντλούμε τη μαχητικότητά μας και από την τοπική μας ιστορία, κρα-τάμε τη φλόγα αναμμένη.

ΖΗΤΩ ΤΑ 100 ΗΡΩΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ