Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ” ΚΑΙ “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσία του Γ.Γ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κ. Πουλάκη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίου Λάρισας η ημερίδα της ΠΕΔ  με θέμα: «Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο γραμματέας του υπουργείου έδωσε όλες τις απαιτούμενες διευκρινήσεις προκειμένου να είναι ξεκάθαρες οι διαδικασίες που αφορούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το Μάιο του 2019, ενώ μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έφερε ο «Κλεισθένης» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στον «Κλεισθένη», μετά και τις τροποποιήσεις που αφορούν στην αύξηση των υποψηφίων κατά 50% και την αλλαγή στον τρόπο επιλογής των προέδρων των κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στις σημαντικές θεσμικές αλλαγές όπως η κατηγοριοποίηση των δήμων, οι αυτοτελείς υπηρεσίες ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων, η απλή αναλογική, η τεχνική βοήθεια που θα προσφέρεται στους δήμους μέσω της ΜΟΜΑ, αλλά και στο οικονομικό πρόγραμμα «Φιλόδημος», το οποίο, αγγίζοντας πλέον τα 2 δις ευρώ, θα συνεχισθεί στηρίζοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ο Κλεισθένης δίνει το πνεύμα της συλλογικότητας, της σύνθεσης και της Δημοκρατίας στα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια που θα προκύψουν από τις εκλογές του Μαΐου», σημείωσε ο κ. Πουλάκης, που νωρίτερα συναντήθηκε με το δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, συζητώντας για θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Γ. ΚΩΤΣΟΣ

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Δήμου Μουζακίου , κ. Γεώργιος Κωτσός , καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα στην έδρα της Π.Ε.Δ. στη Λάρισα και τον ευχαρίστησε για την θετική του ανταπόκριση να έλθει και να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές Α’ και Β΄ βαθμού τον Μάιο του 2019. Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας έκανε μια γενική αναφορά στον εκλογικό Νόμο και στη συνέχεια εξειδίκευσε περιπτώσεις που δημιουργούν προβληματισμό στην πλειοψηφία των Δημάρχων που προτίθενται να είναι υποψήφιοι και πρέπει να καταρτίσουν ψηφοδέλτιο σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο.  Έθεσε στον Γ.Γ. μερικά ερωτήματα σχετικά με τη συγκρότηση των Τοπικών Συμβούλιών που όπως αποδείχθηκε αποτέλεσαν και ερωτήματα των περισσότερων αυτοδιοικητικών και διατύπωσε την άποψη ότι ο νέος εκλογικός νόμος αδικεί τους μικρομεσαίους Δήμους.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ