ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΔΩΡΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΙΣΠΕ “ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ”

Κατάστημα δώρων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας  για επισκέπτες και ασθενείς θα λειτουργήσει από αυτή την εβδομάδα ο πρώτος Κοινωνικός Συνεταιρισμός Π.Ε. «Μυρμιδόνες», που ιδρύθηκε από επιστήμονες ψυχικής υγείας και πρώην και νυν ψυχικά ασθενείς.

Πρόκειται για το 3ο εγχείρημα του ΚΟΙΣΠΕ που έχει ήδη καταθέσει πρόταση για συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή μέσω του Λαρισαίου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη.

Για το θέμα μίλησε πρόσφατα ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και αντιπρόεδρος του Γ.Ν. Λάρισας Δημήτρης Λιόλιος υποστηρίζοντας ότι «η συνεργασία του Κοι.Σ.Π.Ε. Λάρισας με την Αβερώφειο Γ.Σ. θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και για τους δύο οργανισμούς, μέσα στα πλαίσια των κανόνων και των αξιών της κοινωνικής οικονομίας. Με γνώμονα την εκατονταετή και πλέον παρουσία της Σχολής στο τρίπτυχο εκπαίδευση, κοινωνία, πολιτισμός, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την αποκτηθείσα εμπειρία και να στηριχθούμε για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με την εκπαίδευση του δυναμικού που ασχολείται επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε η κατοχή του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων αλλά και όλων των απαραίτητων μέσων για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Επίσης, τόσο από την εμπειρία μας ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας όσο και από τη διεθνή βιβλιογραφία, γνωρίζουμε ότι τα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα που απασχολούνται σε εργασίες σχετικές με φυτά και ζώα έχουν καλύτερη πορεία στην αποθεραπεία τους και μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης από τη δουλειά τους, καθώς αναγνωρίζουν ότι προσφέρουν στην κοινωνία το μεγαλύτερο και πιο αναγκαίο αγαθό, αυτό της διατροφής.

Προκειμένου να επιτύχουμε τον βασικό μας στόχο που είναι η επανένταξη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας, προσπαθούμε πάντα τουλάχιστον το 30% και άνω των εργαζομένων μας να ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Υπενθυμίζουμε ότι οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι πάντα υπό τη διακριτική επίβλεψη των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και άλλου επιστημονικού προσωπικού»

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΙΠΠΑΣΙΑΣ

Μέσα από τη συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική σχολή ο ΚοιΣΠΕ προωθεί τη δημιουργία πάρκου ιππασίας το οποίο θα παρέχει την δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να έρθουν σε επαφή με τα άλογα και να κάνουν θεραπευτική ιππασία.

Επίσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλιας, την Κτηνιατρική σχολή για την εκτροφή και επίβλεψη των ιπποειδών, και το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων για την εκπαίδευση και εξειδίκευση των γυμναστών στην ιππασία (μόνο τα ΤΕΦΑΑ Αθηνών έχουν ειδικότητα ιππασίας), και την δημιουργία ίσως μεταπτυχιακού προγράμματος για θεραπευτική ιππασία για επαγγέλματα υγείας όπως ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, γυμναστές, κ.α. θα μπορούσε το πάρκο ιππασίας να γίνει ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης ιππασίας για όλη την Ελλάδα με συνεργασίες με πανεπιστήμια και αντίστοιχες σχολές της Ευρώπης.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΤΡΟΦΙΑΣ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κοι.Σ.Π.Ε. Λάρισας με την Αβερώφειο, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των υποδομών και εξοπλισμού της Σχολής για την δημιουργία σύγχρονης μονάδας εντατικής εκτροφής σαλιγκαριών.

Τα παραγόμενα σαλιγκάρια στης Σχολής μπορούν να:

 να πωληθούν νωπά σε εταιρεία μεταποίησης σαλιγκαριών που δραστηριοποιείται στο Νομό Λάρισας.

 να μεταποιηθούν σε τελικό προϊόν με την επωνυμία της σχολής και να διατεθούν σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και εξωτερικό

Η εκτροφή σαλιγγαριών θα έχει και πολλά οφέλη όπως:

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Η λειτουργία του εκτροφείου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος σε θέματα εκτροφής σαλιγκαριών για τους σπουδαστές της σχολής, του Κοινωνικού Συνεταιρισμού και για κάθε ενδιαφερόμενου.

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ: Η ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών λόγω της ιδιαιτερότητας της εκτροφής μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων -που μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχα προϊόντα ιδιωτικών εταιριών- ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.

 ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ: Η παραγωγή σαλιγκαριών καθώς και προϊόντων τους (π.χ. χαβιάρι σαλιγκαριών) απαιτεί υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και είναι μια καινοτόμος διαδικασία που πάντα προκαλεί το ενδιαφέρον της αγοράς, των επιστημονικών ιδρυμάτων που ασχολούνται με την ζωική παραγωγής, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η λειτουργία του εκτροφείου θα δώσει την δυνατότητα για ανάδειξη των δυνατοτήτων της Αβερώφειου Αγροτικής Σχολής ενώ παράλληλα θα ενισχύσει αποφασιστικά το έργο του Κοι. Σ.Π.Ε. Λάρισας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προτάσεων των Μυρμιδόνων για τη συνεργασία και την απασχόλησή τους στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσα από την Αβερώφειο Σχολή περιλαμβάνονται, η ανάπτυξη της πτηνοτροφίας, της χοιροτροφίας, της βοοτροφίας, θερμοκηπίων με άνθη και λαχανικά, την τυποποίηση και πώληση αυγών και γιαουρτιού στα τοπικά νοσοκομεία, τα οποία είναι δια νόμου (4413/2016) υποχρεωμένα να παραλαμβάνουν κατά προτεραιότητα προϊόντα και υπηρεσίες απο ΚΟιΣΠΕ.

Με πληροφορίες από ert.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com