ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Β΄τάξη του 9ου Γυμνασίου Λάρισας πραγματοποίησε στις 4/12/2018 διδακτική επίσκεψη στα Αμπελάκια. Οι μαθητές αρχικά επισκέφτηκαν το αρχοντικό του Σβάρτς (Μαύρου).Εκεί ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους για το ρόλο του αρχοντικού και του ιδιοκτήτη του κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Ενημερώθηκαν για τον συνεταιρισμό που λειτουργούσε , καθώς και για την επεξεργασία και βαφή των νημάτων. Περιηγήθηκαν στον χώρο και πήραν πληροφορίες για την αρχιτεκτονική του κτιρίου και την χρησιμότητα των χώρων του.

Στη συνέχεια οι μαθητές μετέβησαν στον Βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο θεολόγος του σχολείου κος Τσιχτής Ιωάννης ενημέρωσε τους μαθητές για τις ιδιαιτερότητες του Ναού (αρχιτεκτονικές, εικονογραφικές, ιστορικές κ.τ.λ). Ακόμα έγινε ιστορική αναφορά για τον Επίσκοπο Ρώγων Ιωσήφ (Εθνομάρτυρα της Επανάστασης και ήρωα της εξόδου του Μεσολογγίου) η προτομή του οποίου βρίσκεται στο προαύλειο του ναού. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντέλλος Νικόλαος, Τσιχτής Ιωάννης, Χρυσικός Ιωάννης, Τσίντζα Μαρία, Εμμανουήλ Άννα.

ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Η Γ΄τάξη του 9ου Γυμνασίου Λάρισας πραγματοποίησε στις 4/12/2018 διδακτική επίσκεψη στο Διμήνι, έναν από τους πιο γνωστούς προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδας και ο σημαντικότερος οικισμός της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου(4800 πχ). Οι μαθητές περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και εντυπωσιάστηκαν από τους δύο επιβλητικούς θολωτούς τάφους (Λαμιόσπιτο και Τούμπα) του 14ου αιώνα πχ.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου που φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από όλη τχη Θεσσαλία. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αντικείμενα νεολιθικής εποχής (ειδώλια, χρυσά κοσμήματα, κτερίσματα, οστέϊνα και λίθινα εργαλεία, πήλινα αγγεία, σφραγίδες, αντικείμενα καθημερινής ζωής). Ενημερώθηκαν για τα ταφικά έθιμα κατά τις διάφορες χρονικές περιόδους της αρχαιότητας (2η χιλιετία- 1ος αιών πχ) με αναπαράσταση τάφων και για τις γραπτές επιτύμβιες στήλες, θαυμάσια δείγματα Ελληνιστικής ζωγραφικής.

Μια σύγχρονη Αργώ, αναγέννηση του μυθικού καραβιού στην παραλία του Βόλου, -ένας ζωντανός μύθος- υποδέχτηκε τους μαθητές στους οποίους ξετύλιξε την περιπετειώδη ιστορία της και τέλος το φωτισμένο δέντρο, το εντυπωσιακό εναέριο έλκυθρο, το χωριό του Αη Βασίλη και το θεματικό πάρκο “Η εποχή των Παγετώνων” με ανθρώπους και ζώα μαμούθ προϊστορικής εποχής εντυπωσίασαν και συνδύασαν τη διασκέδαση, τη ψυχαγωγεία και τη μάθηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ