ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 14ου ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής με τίτλο «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης: 1974-1990: Ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», που φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επισκέφτηκαν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του 14ου  Γενικού Λυκείου Λάρισας με τη συνοδεία της Διευθύντριας του σχολείου κ. Ασπασίας Κασσίδα

και των εκπαιδευτικών κ.κ. Αγορίτσας Σιλιτζή, Δήμητρας Καπέλλου και Μαρίας Αδαμοπούλου Μαρίας. Μέσα από φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες, βιβλία και περιοδικά οι μαθητές γνώρισαν τις ιδέες, τις διεκδικήσεις, τη συγκρότηση δυναμικών συλλογικοτήτων και τη δράση τους στο πλαίσιο ενός δραστήριου φεμινιστικού κινήματος, το οποίο κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 επηρέασε σημαντικά την ελληνική κοινωνία, αναδεικνύοντας και άλλες πτυχές του αγώνα για τη γυναικεία απελευθέρωση.

Κατόπιν, οι μαθητές περιηγήθηκαν στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα. Πρόκειται για ένα παλιό εργοστάσιο, που έχει ζωντανεύσει, αφού τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αναστηλωθεί, και πλέον σήμερα αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του εργοστασίου και παρακολούθησαν τα επιμέρους στάδια παραγωγής πλίνθων και κεράμων. Συνέλεξαν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των εργατών του εργοστασίου και εντυπωσιάστηκαν από την κάμινο Hoffman και τον φούρνο εικοσιτετράωρης καύσης για το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ