2 ΝΕΚΡΟΙ 11 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ

Στους δύο ανέρχονται οι νεκροί και στους 11 οι τραυματίες, η κατάσταση των οποίων θεωρείται πολύ κρίσιμη, από την επίθεση στο Στρασβούργο σήμερα το βράδυ, ανακοίνωσαν η αστυνομία και η νομαρχία, χαρακτηρίζοντας  την επίθεση “τρομοκρατική”. 

Ο εισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές

Νωρίτερα,  ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ είχε ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι ο φερόμενος δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες. “Από την επίθεση τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά ή οχτώ τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο Καστανέρ.

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για ανταλλαγές πυροβολισμών σε γειτονιά της πόλης όπου ο δράστης φέρεται να έχει αποκλειστεί.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ενημερώσει ότι έχει ταυτοποιήσει τον δράστη της ένοπλης επίθεσης π και τον καταδιώκει.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν στην πλατεία Κλεμπέρ, στην παλιά πόλη του Στασβούργου, όπου είναι στημένο ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο δόθηκε εντολή να μην αποχωρήσουν μέχρι νεωτέρας, ευρωβουλευτές, προσωπικό και δημοσιογράφοι.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα DNA (Dernieres nouvelles d’ Alsace) ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί. Μία αστυνομική πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, μετά τους πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης, από τους οποίους έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτίριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Α. Βικέτος.

“Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώθηκε άμεσα για τα γεγονότα στο Στρασβούργο και έστειλε στην πόλη τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρισκόταν σε εστιατόριο κοντά στο σημείο που έγινε η επίθεση, αποκλείστηκε για στο σημείο.

Δείτε εικόνες και βίντεο από το σημείο:

Embedded video

Embedded video

View image on Twitter
View image on Twitter
Embedded video

View image on Twitter
thetoc.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ